Εισήγηση Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Κώστας  Καΐσερλης

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Οι πάντες αναγνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας της και το σύνολο σχεδόν των ειδημόνων επισημαίνουν την ανάγκη αναπτυξιακών επενδύσεων αφενός για την αναθέρμανση της οικονομίας και αφετέρου για την απασχόληση των ανέργων και κυρίως των νέων σε ηλικία που πλήττονται κατά 50% περίπου.

Και ενώ όλοι σχεδόν αναφέρονται στην αναγκαιότητα αυτή και οι Κυβερνήσεις προετοιμάζονται να εξεύρουν πόρους για την χρηματοδότηση νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων στην νεανική επιχειρηματικότητα, η χώρα δεν προετοιμάζει σχέδια και δεν οργανώνει την κοινωνία για να μπορέσει να προετοιμαστεί και να ενταχθεί στα επιχειρηματικά σχέδια.

Η Δημοτική Αρχή της Κω από την αρχή εντοπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας μας και ιδίως των νέων ανθρώπων της πάνω στους οποίους επένδυσαν οι παλαιότεροι ελπίδα και χρήμα προέταξε στον σχεδιασμό της την προετοιμασία της κοινωνίας για σύγχρονες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και μάλιστα με περιεχόμενο που αναδεικνύει την κοινωνική προσφορά, τον αλληλοσεβασμό και την συνεταιριστική ιδέα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης ένας Δήμος επιχειρεί να προσανατολίσει μια κοινωνία σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και μάλιστα έξω από τις μέχρι σήμερα συνήθειες που στόχευαν στην ενίσχυση των δημοσίων ή των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Είναι γνωστό ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ότι έχει δυσκολίες και στην κατανόηση και στην αποδοχή αλλά και στις αντιστάσεις και τα εμπόδια. Ότι κάθε γέννα έχει πόνο. Όμως οφείλουμε να βγάλουμε κυρίως τους νέους μας από τις ριζωμένες συνήθειες της εξάρτησης και του προστατευτισμού. Οφείλουμε να τους δώσουμε κατευθύνσεις και κίνητρα και πάνω απ' όλα να τους δώσουμε την ελπίδα ότι μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα και να δημιουργήσουν.

Η προετοιμασία για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος με τις δυσκολίες ενός ανύπαρκτου θεσμικού πλαισίου έφτασε στο τέλος της και αυτή την περίοδο είμαστε πλέον στην φάση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποστήριξη των πρώτων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που σύμφωνα με τον νόμο 4019/11 απέκτησαν την νομιμοποίηση και το μητρώο του Υπουργείου Εργασίας.

Οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποστήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων αναφέρονται στην απόφαση 45/2012. Σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης καλούνται να γνωμοδοτήσουν για την αναγκαιότητα της υποστήριξης των Κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της έναρξης υποβολής αιτημάτων προς το Δήμο για την έναρξη λειτουργίας Επιχειρήσεων και την υποστήριξη τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκαν 6 πλήρεις φάκελοι από 6 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του τομέα της τοπικής ανάπτυξης του τρίτου στόχου του νόμου 4019/2011.

Η πρώτη με την επωνυμία «Κως-Ασπίς Ιπποκρατικός Κήπος» στην οποία συμμετέχουν κυρίως επιστήμονες τεχνολόγοι της γεωργικής παραγωγής αιτείται την παραχώρηση κατά χρήση δημοτικών γεωργικών ακινήτων με σκοπό την ανάπτυξη καλλιεργειών βοτάνων και θεραπευτικών φυτών και τη δημιουργία βιοτεχνίας επεξεργασίας και εκμετάλλευσης των προϊόντων της φυτικής αυτής παραγωγής. Στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η συνεργασία της με αντίστοιχες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας για την αξιοποίηση του φυτικού πλούτου της Κω στον τομέα της βοτανολογίας. Παράλληλα αιτείται και την οικονομική ενίσχυση της για την κάλυψη των πρώτων επενδυτικών της αναγκών.

Η δεύτερη με την επωνυμία «Επιχείρηση επεξεργασίας και εκμετάλλευσης προϊόντων ζωικής παραγωγής Κοιν.Σ.Επ» στην οποία συμμετέχουν νέοι εκδοροσφαγείς και εργάτες με την συμμετοχή και εκπροσώπων των συλλόγων των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών της Κω αιτούνται την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο της Κω σύμφωνα με τον νόμο 4019/2011 με σκοπό την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου στους τομείς της εκδοροσφαγής, του καθαρισμού και των συντηρήσεων.

Η Τρίτη με την επωνυμία «Κως-Ασπίς Γαιόραμα» στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες του τεχνικού κλάδου αιτούνται την σύναψη με το Δήμο της Κω προγραμματικής σύμβασης για την υποστήριξη του Δήμου της Κω σε εργασίες που αφορούν την μεταγραφή των πράξεων εφαρμογής της επέκτασης των σχεδίων πόλης στο Κτηματολόγιο και την προώθηση πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων.

Η τέταρτη με την επωνυμία «Κως-Ασπίς Ορφέας» στην οποία συμμετέχουν νέοι με γνώσεις συναφείς με το θέαμα αιτούνται την παραχώρηση κατά χρήση των δύο δημοτικών κινηματογράφων του χειμερινού και καλοκαιρινού Ορφέα. Παράλληλα αιτείται και την οικονομική ενίσχυση της για την κάλυψη των πρώτων επενδυτικών της αναγκών.

Η πέμπτη με την επωνυμία «Κως-Ασπίς Αμβροσία» στην οποία συμμετέχουν γυναίκες αιτείται την παραχώρηση κατά χρήση ακινήτου του Δήμου στην περιοχή Μαρμάρι της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου με στόχο την λειτουργία παραδοσιακού καφενείου για την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Παράλληλα αιτείται και την οικονομική ενίσχυση της για την κάλυψη των πρώτων επενδυτικών της αναγκών.

Η έκτη με την επωνυμία «Κως-Ασπίς Ευφραίνειν» στην οποία επίσης συμμετέχουν γυναίκες αιτείται την παραχώρηση κατά χρήση του δημοτικού ακινήτου Αίγλη με στόχο την λειτουργία παραδοσιακού καφενείου για την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων.

Πέραν αυτών βρισκόμαστε σε αναμονή νομιμοποίησης και άλλων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που αφορούν τον ποιοτικό έλεγχο ποτών και τροφίμων, την προστασία, την ανάδειξη και αξιοποίηση των δασών, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, την προώθηση των τοπικών αλιευμάτων, την προστασία της βρεφικής ηλικίας, την ανάδειξη των ιταλικών αρχιτεκτονικών αρχείων, την διαχείριση επικινδύνων και στερεών αποβλήτων.

Επίσης εισερχόμαστε στην δεύτερη περίοδο της επιμόρφωσης και κατάρτισης νέων για την ένταξη τους σε επιχειρήσεις και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή στην προχθεσινή της συνεδρίαση αφού εξέτασε την πληρότητα των φακέλων εισηγείται προς το Δημοτικό θετικά λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο και τους κανόνες που θέτουν οι διατάξεις του νόμου 4019/2011 και οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερα έλαβε υπόψη την αναγκαιότητα άμεσης και ουσιαστικής παρέμβασης του Δήμου για την αντιμετώπιση της ραγδαία εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης και της μεγάλης σε έκταση και αριθμό ανεργίας των νέων και ιδιαίτερα των επιστημόνων μας, τις ευθύνες του Δήμου που πηγάζουν από την αποστολή του για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού και τις δυνατότητες που παρέχονται σε αυτόν να χρησιμοποιήσει τη δημοτική ακίνητη περιουσία του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και τους οικονομικούς πόρους του που προέρχονται από την τοπική φορολογία των πολιτών.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter