Βέτο Ευρωβουλευτών στην «κόλλα κρέατος»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

wikimedia
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μπλοκάρει την έγκριση χρήσης "κόλλας κρέατος", βόειας ή χοιρινής θρομβίνης ως πρόσθετο τροφίμων. Το ένζυμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συγκόλληση υπολειμμάτων κρέατος για το σχηματισμό ενιαίων κομματιών. Με ψήφισμά τους οι Ευρωβουλευτές την Τετάρτη δήλωσαν ότι αυτά τα ανασυσταθέντα προϊόντα κρέατος φέρουν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την προσθήκη βόειας ή χοιρινής θρομβίνης σε έναν κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων. Εντούτοις οι Ευρωβουλευτές με οριακή πλειοψηφία απέρριψαν την πρόταση, υιοθετώντας το ψήφισμα που υπέβαλε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, με 370 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 32 αποχές. 369 ψήφοι υπέρ ήταν απαραίτητοι για να μπορέσουν οι Ευρωβουλευτές να εξασκήσουν το δικαίωμα υποβολής βέτο στην πρόταση στο πλαίσιο της λεγόμενης "κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο".

Απευθυνόμενος στην ολομέλεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Jo Leinen, (Σ&Δ, Γερμανία) ανέφερε: "Οι καταναλωτές στην Ευρώπη πρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη ότι αγοράζουν ένα πραγματικό μπιφτέκι ή χοιρομέρι και όχι συγκολλημένα κομμάτια κρέατος". Διαφορετική άποψη εξέφρασε η Pilar Ayuso (ΕΛΚ, Ισπανία), η οποία δήλωσε ότι η διαδικασία συγκόλλησης έχει κηρυχθεί ασφαλής και έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες χώρες.

Οι αρχές των κρατών μελών είναι σήμερα σε θέση να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για την άδεια χρήσης της θρομβίνης ως «ενισχυτικό στη μεταποίηση» των τροφίμων. Η πρόταση της Επιτροπής ήταν ένα βήμα στη διαδικασία διευκρίνισης ότι η θρομβίνη είναι πρόσθετο τροφίμων και ως τέτοιο θα πρέπει να υπόκειται σε ρύθμιση σε επίπεδο Ένωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται μόνο αν δεν παραπλανούν τους καταναλωτές και εφόσον προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, τα προϊόντα κρέατος που έχουν ανασυσταθεί με θρομβίνη δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς ειδικό σήμα και δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στα εστιατόρια. Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές θεώρησαν ότι τα μέτρα αυτά δεν παρέχουν επαρκή εχέγγυα κατά της παραπλάνησης των καταναλωτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε επίσης τον υψηλότερο κίνδυνο βακτηριακής λοίμωξης στα προϊόντα κρέατος που δημιουργήθηκαν με θρομβίνη, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του κρέατος και της διαδικασίας εν ψυχρώ συγκόλλησης που χρησιμοποιείται.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter