Πρόγραμμα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της Αλυκής

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

alyki

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ

Ο Δήμος Κω και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχουν ξεκινήσει ένα εξαιρετικής σημασίας περιβαλλοντικό έργο στην περιοχή της Αλυκής που αποτελεί μία πηγή ανεκτίμητου φυσικού πλούτου και κάλους.

Η επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένη και απροστάτευτη πλουτοπαραγωγική πηγή του νησιού μας που είχε μετατραπεί σε έναν αυτοσχέδιο οχετό προκαλώντας δεκάδες προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες προστατεύεται, αναδεικνύεται και αξιοποιείται.

Η παρουσίαση αυτή (PowerPoint), αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των εργασιών καθαρισμού της Αλυκής και της ευρύτερης περιοχής Μαρμαρίου έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συνδημότες μας παρουσιάζοντας μέσα από μία σειρά εικόνων (πριν & μετά) την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή πριν την παρέμβαση καθώς και τις προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της Αλυκής πέρα από την περιβαλλοντική του σπουδαιότητα υπηρετεί και έναν από τους βασικούς άξονες οικονομικής ανάπτυξης που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή και δεν είναι άλλος από την στήριξη και αναζωογόνηση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων του νησιού μας.

Έως σήμερα η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Αλυκή, με τα γνωστά προβλήματα, αποτελούσε τροχοπέδη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Τιγκακίου και Μαρμαρίου της Δημοτικής Ενότητας Δικαίου.

Με το πρόγραμμα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που είναι σε εξέλιξη ουσιαστικά η Αλυκή παίρνει τη θέση που της ανήκει στον περιβαλλοντικό, οικονομικό και τουριστικό χάρτη του νησιού μας παρέχοντας με αυτό τον τρόπο νέα κίνητρα στις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις γύρω περιοχές.

Παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται η Δημοτική Αρχή ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες παραχώρησης των εκτάσεων του Δημοσίου της Αλυκής στο Δήμο που ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν με την κατάθεση των αναγκαίων μελετών και προχωράει στη δημιουργία του φορέα διαχείρισης της Αλυκής στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Επίσης μέσα από την προβλεπόμενη μελέτη αξιοποίησης, θα αναδειχθούν και νέες καινοτόμες δράσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, που μπορεί να φιλοξενήσει η περιοχή της Αλυκής και με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην παραγωγή εισοδήματος από νέες πηγές, γεγονός που αποτελεί μείζον ζητούμενο στην δύσκολη περίοδο που διέρχεται η οικονομία της χώρας και του νησιού μας.

Η επιτυχία ωστόσο του εγχειρήματος χρειάζεται και την ένθερμη υποστήριξη των συνδημοτών μας που οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Δ/νσης Περιβάλλοντος και της Ειδικής Ομάδας για την Προστασία της Αλυκής (Ο.Κ.Π.Α.) συμβάλλοντας και αυτοί με τη σειρά τους στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, παραδίδοντας στις νέες γενιές μία περιοχή κόσμημα για το νησί μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter