ΑΜΕΑ – Αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεργίας και κατ' επέκταση να έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους υπόλοιπους πολίτες. Παράλληλα, είναι πιο δύσκολο γι' αυτά να έχουν πρόσβαση σε αγαθά, τα οποία οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα. Όλα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ΑΜΕΑ απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αποφύγουν τη φτώχεια, είναι η εύρεση και η διατήρηση μιας σταθερής θέσης εργασίας. Δυστυχώς, όμως, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας αποτελεί πρόκληση για τα ΑΜΕΑ.

Το 1/6 του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης αποτελείται από ΑΜΕΑ, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης των ΑΜΕΑ στην Ευρώπη είναι 50%, όταν το ποσοστό για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι 68%. Επίσης, μόνο το 20% των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα είναι ενεργά μέλη στην αγορά εργασίας.

Γνωρίζετε ότι:

Ένα σοβαρό όπλο στην αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η εκπαίδευση, η πρόσβαση στην οποία, είναι επίσης δύσκολη για τα ΑΜΕΑ. Σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, τα ΑΜΕΑ έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και ΑΜΕΑ με υψηλή μόρφωση έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μία ιεραρχικά υψηλή θέση εργασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Δυστυχώς, ο κοινωνικός τους αποκλεισμός είναι τόσο επικίνδυνος, όσο και η οικονομική περιθωριοποίηση. Για παράδειγμα, το 50% των ΑΜΕΑ δεν έχει ποτέ συμμετάσχει σε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες.

Το 1/3 των ΑΜΕΑ δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό ή ακόμα και μία μονοήμερη εκδρομή, λόγω αδύνατης πρόσβασης στις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Ακόμα και η κοινωνικοποίηση είναι μία πρόκληση, καθώς δεν τους είναι εύκολο να βλέπουν την οικογένεια και τους φίλους τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αναλαμβάνοντας Δράση

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια ΑΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι γίνεται λοιπόν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο;

Η Ε.Ε. βοηθά τα ΑΜΕΑ στην επίτευξη ισότητας και κοινωνικής ένταξης, μέσω του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. για την αναπηρία (ΣΔΑ). Ο στόχος του προγράμματος αυτού, είναι να διασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή των ΑΜΕΑ στην κοινωνία. Το ΣΔΑ έχει, ως εκ τούτου, αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης και εκπαίδευσης των ΑΜΕΑ και την ενίσχυση της πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει επί του παρόντος συμβουλές, σχετικά με την προετοιμασία μιας νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για ΑΜΕΑ για την περίοδο 2010-2020.

Επίσης, η Ε.Ε. έχει υπογράψει, και προχωρήσει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ, η οποία είναι και η πρώτη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της Σύμβασης είναι η προώθηση, η προστασία και η διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης αξίωσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, από τα ΑΜΕΑ, καθώς και η προώθηση του σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή κοινότητα, μέσω στρατηγικών για την απασχόληση, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, ικανές να βοηθήσουν τα ΑΜΕΑ να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. έχει, επίσης, σημαντικό ρόλο της στη βελτίωση της ζωής των ΑΜΕΑ. Η Οδηγία για ίση μεταχείριση στην απασχόληση, υποχρεώνει τους εργοδότες να προσφέρουν κατάλληλη υποδομή για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ στο χώρο εργασίας. Αυτό δυνητικά περιλαμβάνει την προσαρμογή των κτιρίων, και τον εξοπλισμό τους με ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων, καθώς και την παροχή βοηθητικής τεχνολογίας για τους τυφλούς. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για τη ρύθμιση των χώρων εργασίας και των εργασιακών διαδικασιών, προκειμένου να διευκολύνουν τα ΑΜΕΑ.

Όσο αφορά στα ταξίδια και γενικότερα τις μετακινήσεις, χάρη στους νέους κανόνες της Ε.Ε., τα ΑΜΕΑ έχουν σήμερα συγκεκριμένα δικαιώματα όταν ταξιδεύουν. Είναι υποχρεωτικό πλέον, τόσο για τα αεροδρόμια, όσο και για τις εταιρίες αεροπορικών μεταφορών, να παρέχουν χωρίς αντίτιμο, υποστήριξη και πληροφοριακή ενημέρωση στα ΑΜΕΑ. Επιπλέον, δεν μπορεί να απορριφθεί αίτηση κράτησης, αποκλειστικά για λόγους αναπηρίας.

Την ίδια στιγμή, εγγυημένη υποστήριξη έχουν και οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα, όταν ταξιδεύουν με το τρένο, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται πλέον για την ανάπτυξη παρόμοιας νομοθεσίας για τις θαλάσσιες και παράκτιες συγκοινωνίες, καθώς και για τα ταξίδια με λεωφορεία.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, νομοθετικές ρυθμίσεις κατά των διακρίσεων έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των ΑΜΕΑ και εκτός του εργασιακού χώρου. Εφόσον εγκριθούν από τα κράτη μέλη, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες υγείας και οι τραπεζικές συναλλαγές.

Το 2010 - Έτος για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ, αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται, ώστε να τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά και πλήρως στην κοινωνία.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter