Επίσκεψη Νικητιάδη στην Ελβετία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

wikimedia

"Θέλουμε να χαμογελάτε ξανά όπως παλιά. Θέλουμε να γίνετε πάλι δυνατοί. Σας χρειαζόμαστε για να μπορούμε να επιστρέφουμε στις ρίζες μας." Με αυτά τα συγκινητικά λόγια καλωσόρισε τον έλληνα Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη στην Βασιλεία της Ελβετίας ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Ελβετίας κ. Pascal Couchepin.

O κ. Νικητιάδης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια της έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου της Βασιλείας, με θέμα την αρχαία Ερέτρια και τα ευρήματα των ανασκαφών που διήρκησαν σχεδόν 50 χρόνια. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αρχαιολογική Σχολή της Ελβετίας και παρακολούθησαν περισσότερα από 700 άτομα παρουσιάστηκε η ζωή στην αρχαία Ερέτρια η οποία απετέλεσε μεγάλη ναυτική δύναμη της αρχαιότητας, καθιέρωσε το ευβοϊκό αλφάβητο και αναφέρεται ως κωπηλάτιδα πόλη από τον Όμηρο για τη συμμετοχή της στον Τρωικό Πόλεμο με τους σπουδαίους ερέτες κωπηλάτες.

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία της έκθεσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων::"Είμαι πεπεισμένος ότι οι επισκέπτες αυτής της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο Antikenmuseum Basel und Sammlung Ludwig, θα απολαύσουν την εμπειρία ενός υπέροχου ταξιδιού στην αρχαία Ερέτρια και θα επιστρέψουν στην Βασιλεία μόνο κατά την έξοδό τους απ' το μουσείο. Θα βιώσουμε όλοι μια μοναδική εμπειρία, που την οφείλουμε στην εξαιρετική προσπάθεια των φορέων διοργάνωσης, οι οποίοι έδωσαν ζωή στα εκθέματα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι απαραίτητο για όλους μας να κατανοήσουμε ότι, η αναβίωση και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν εξαρτάται μόνο από την ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων. Έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε και να βιώνουμε τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των αρχαίων λαών, με σκοπό να διαμορφώνουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτούς".

Ο κ. Νικητιάδης στη συνέχεια της ομιλίας του εξήρε τη συμβολή των μελών της Ελβετικής Αρχαιολογικής σχολής προκειμένου να αποκαλυφθούν στο φως τα 437 σπάνια και μοναδικά αντικείμενα από τις ανασκαφές της αρχαίας Ερέτριας και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Κυβερνήτη του καντονιού της Βασιλείας κ. Guy Morrin τον διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου της Βασιλείας κ. Peter Blone καθώς επίσης και τον καθηγητή της Ελβετικής αρχαιολογικής σχολής κ. Carl Reber που έβαλε όλες τις δυνάμεις του για την ολοκλήρωση της έκθεσης με θέμα την Αρχαία Ερέτρια.

Αμέσως μετά την εκδήλωση ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ξεναγήθηκε στους χώρους της εκθέσεως, από τον καθηγητή της Ελβετικής αρχαιολογικής σχολής κ. Carl Reber ο οποίος ομιλεί απταίστως την ελληνική γλώσσα. Τον κ. Νικητιάδη συνόδευαν στην ξενάγηση του στο μουσείο ο Κυβερνήτης του καντονιού κ. Guy Morrin και η δήμαρχος Ερέτριας κ. Αλημπατέ Αμφιτρίτη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μοναδικό αποτέλεσμα που δημιούργησαν οι διοργανωτές με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων για να επιτύχουν την αναπαράσταση της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ερέτρια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2011.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter