Δηλώσεις για την απώλεια του Νίκου Παπάζογλου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

wikimedia

Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε πως η επίδραση του Νίκου Παπάζογλου υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού και πως τα τραγούδια και η φωνή του είναι «πολύτιμος θησαυρός της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης».

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια ιδιαίτερη φωνή σίγησε πριν από λίγο. Ο Νίκος Παπάζογλου, σημαντικός εκπρόσωπος του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική ιστορία του τόπου μας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα με τις παραδοσιακές μας καταβολές, που αυθεντικά διέθετε.

Κατέκτησε με το ουσιαστικό πέρασμά του από την ελληνική μουσική «τη δύσκολη και ανεκτίμητη» μοναδικότητα.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους πολλούς φίλους του».

 

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, με ανακοίνωσή του, εκφράζει «τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, του ερμηνευτή και αυτοδίδακτου συνθέτη που με τις δημιουργίες του και τις συνεργασίες του συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του ελληνικού μεταδικτατορικού τραγουδιού.

Άνθρωπος λιτός και ανοιχτόμυαλος, παρέμεινε ασυμβίβαστος σε όλη την πορεία του και εξέφρασε μιαν ολόκληρη γενιά και τους προβληματισμούς της στο κοινωνικό και μουσικό επίπεδο.

Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη και το στούντιο «Αγροτικόν» έδωσε ώθηση σε μια σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες του σύγχρονου τραγουδιού. Απενοχοποίησε το λαϊκό τραγούδι και το «πάντρεψε» με σύγχρονες φόρμες, ενώ με τις πλούσιες συνεργασίες του, όπως με τον Ρασούλη στην «Εκδίκηση Της Γυφτιάς», έφτιαξε μια ολόκληρη «σχολή» έκφρασης.

Θα θυμόμαστε τον Νίκο Παπάζογλου για το ανήσυχο πνεύμα του, την αυθεντικότητα, την αμεσότητα και τη λυρικότητά του.»

 

Για την απώλεια του Νίκου Παπάζογλου, η εκπρόσωπος τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για λογαριασμό της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την θλίψη μας για τον χαμό ενός μεγάλου καλλιτέχνη, ενός τραγουδοποιού που φώτισε την ελληνική μουσική για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Στο έργο του ύμνησε τον έρωτα, εξέφρασε τα εσωτερικά αδιέξοδα δυο γενεών και ήρθε αντιμέτωπος με τον εκχυδαϊσμό της τέχνης, υπερασπιζόμενος την λαϊκότητα και την απλότητα της. Θα τον θυμόμαστε ως ένα σπάνιο, σεμνό άνθρωπο, σαν ένα στιχάκι πάνω σε τοίχο φυλακής και σε παγκάκι, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε. Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του.»

Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, δηλώνει:

«Ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε σήμερα από κοντά μας για το τελευταίο του ταξίδι. Υπήρξε ένας τραγουδιστής με ξεχωριστό προσωπικό ύφος και στυλ. Θα μας λείψει μια πολύ οικεία καλλιτεχνική φιγούρα με το κόκκινο μαντήλι στο λαιμό. Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι είναι από σήμερα φτωχότερο. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκφράζει στους οικείους του τα θερμά της συλλυπητήρια.»

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter