ΤΑΞΙΘΕΤΡΙΑ (SOLO), θεατρικός μονόλογος

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

ΤΑΞΙΘΕΤΡΙΑ (SOLO), θεατρικός μονόλογος

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ μετά από τον εξαιρετικά επιτυχημένο α' κύκλο παραστάσεων της νέας της παραγωγής στη Ρόδο, ταξιδεύει στην Κω, στις 6 και 7 Μαΐου, στην Πρώην Εβραϊκή Συναγωγή.

Η Έλενα κοντεύει τα τριάντα. Δουλεύει –όπως ισχυρίζεται- σαν ταξιθέτρια στη Σκάλα του Μιλάνου. Σκορπά τη ζωή της ανάμεσα στον απόλυτο καθωσπρεπισμό του διασημότερου λυρικού θεάτρου του κόσμου και σε έναν ανεκδιήγητο σκουπιδότοπο, το διαμέρισμά της, ακινητοποιημένη όλες τις ώρες πάνω σ' ένα στρώμα. Όταν δεν παριστάνει την ταξιθέτρια καταπίνει χάπια και βυθίζεται στην ασφάλεια του κρεβατιού της, αρνούμενη το οτιδήποτε. Δύο κόσμοι, εκείνος της λάμψης και του θεάματος διασταυρώνεται με το μικρόκοσμο ενός κοριτσιού χωρίς σκοπό κι επιθυμίες. Η κυκλικότητα του επαναλαμβανόμενου χρόνου οδηγεί την ηρωίδα στις ψευδαισθήσεις και την παραίτηση, την εσωστρέφεια και τον εγκλεισμό, την οικειοθελή (;) εγκατάλειψη και τη βέβαιη μανία. Δύο σκηνικοί τόποι. Η Όπερα και το Δωμάτιο. Ο ένας και μοναδικός αντιήρωας. Η Έλενα. Αλλά και μερικά φαντάσματα που η «ταξιθέτρια» της ζωής -αν και σε ρόλο αυστηρά διακοσμητικό- προσπαθεί να ξορκίσει, τοποθετώντας κάποιες «ένδοξες» στιγμές του παρελθόντος στους αποθηκευτικούς χώρους της μνήμης. Όταν η αλήθεια συγχέεται με το ψέμα, όταν η μέρα γίνεται από το πρωί, νύχτα, όταν το μέτρο και οι αισθήσεις χάνονται, η παραφροσύνη κερδίζει γρήγορα έδαφος και πρωταγωνιστεί ως το τέλος.

Ένας εσωτερικός (δραματικός και συχνά τραγικός) μονόλογος με σύγχρονη, τολμηρή γλώσσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον, ευθεία αναφορά στο περιβόητο έργο-εγκατάσταση "My Bed" (1998) της βρετανίδας Τρέισι Έμιν.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται σε μέρος του ιταλικού μυθιστορήματος της Έλενας Σοπράνο «Η ταξιθέτρια» (1994).

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Μαρίας Κάλλας σε απόσπασμα από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Δον Κάρλος» (1867).

Συντελεστές:

Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαγιάννη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Άντζυ Πυκνάδα

Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηδιάκου

Πρώην Εβραϊκή Συναγωγή

(Αλεξάνδρου Διάκου 4, στην πόλη της Κω)

Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαΐου 2011, ώρα 21:30.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Με ελεύθερη εισφορά εισόδου (τιμή εισιτηρίου κατά βούληση)

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΩ - ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ", ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Ο.ΚΑ.ΝΑ.)

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=126031707474377

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter