Εκλογή της Άννας Μπενάκη - Ψαρούδα ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών
Η κυρία Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξελέγη σήμερα τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο του Ποινικού Δικαίου.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα της νέας Ακαδημαϊκού:
Η κυρία Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Ναυάρχου Ευαγγέλου Ψαρούδα και σύζυγος του Λίνου Μπενάκη, Ιστορικού της Φιλοσοφίας.
Εφοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Ελληνικού (1946-1952) και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το Πτυχίο Νομικής (1957).Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας (1957-1960) και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στο Ποινικό δίκαιο (1961) από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Κατά μακρά διαστήματα εργάσθηκε ερευνητικά στο Ινστιτούτο Max-Planck Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου στο Φράϊμπουργκ Γερμανίας, του οποίου έγινε συνεργάτης. Καρπός των ερευνών αυτών ήταν η διατριβή της επί Υφηγεσία (1971) και τα άλλα επιστημονικά έργα της.
Διεξήλθε όλη την Πανεπιστημιακή ιεραρχία στη Νομική Σχολή Αθηνών ( Βοηθός, Επιμελήτρια, Υφηγήτρια, Καθηγήτρια, 1962-2001) και εδίδαξε Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία. Με την καθοδήγησή της στην Ελλάδα και στη Γερμανία πολλοί νέοι επιστήμονες, σήμερα Καθηγητές Πανεπιστημίου, συνέταξαν τις διατριβές τους.
Εισήλθε στην πολιτική το 1981 ως βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και παρέμεινε βουλευτής Α’ Αθηνών, εκλεγόμενη συνεχώς έως το Σεπτέμβριο 2009. Διετέλεσε Αναπλ. Υπουργός Παιδείας (1989), Υπουργός Πολιτισμού (1990-92), Υπουργός Δικαιοσύνης (1992-93) και Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2007). Υπήρξε εισηγήτρια σημαντικών νομοσχεδίων και είχε ενεργό συμμετοχή στις Αναθεωρήσεις του Συντάγματος.
Έχει συνεργασθεί με Διεθνείς Οργανισμούς, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Διευθύνει από το 1976 το περιοδικό «ΠΟΙΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», το αρχαιότερο και πλέον έγκυρο περιοδικό που εξυπηρετεί τις Ποινικές Επιστήμες και τη δικαστηριακή πρακτική στην Ελλάδα, συμβάλλοντας η ίδια με άρθρα και σχόλια στην προσέγγιση ποινικής θεωρίας και πράξης. Έχει συγγράψει βιβλία, άρθρα κλπ. Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας και πολιτικά κείμενα. Ομιλεί και γράφει τη γερμανική, αγγλική και γαλλική γλώσσα