Η "άλλη" Eurovision...

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

1

Σε απευθείας σύνδεση με τη Βιέννη, η ΝΕΤ θα μεταδώσει την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 22.20, τον Τελικό του Διαγωνισμού Νέων Μουσικών της EBU Eurovision Young Musicians. O σχολιασμός και η παρουσίαση είναι του Αλέξη Κωστάλα. Ο Διαγωνισμός θα μεταδοθεί ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και μέσω διαδικτύου, από την υπηρεσία WebTV της ΕΡΤ στο www.ert.gr.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο κλαρινετίστας Ζαχαρίας Φώτης, ο οποίος επελέγη μέσα από Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ στο Ωδείο Αθηνών. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι διακεκριμένοι αρχιμουσικοί Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης και Βασίλης Χριστόπουλος.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν ταλαντούχοι νέοι από 14 χώρες (Αρμενία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία, Λευκορωσία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Σλοβενία και Τσεχία). Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ο Ημιτελικός για την επιλογή των επτά μουσικών που θα λάβουν μέρος στον τελικό. Τα αποτελέσματα του Ημιτελικού θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου.

Ο Τελικός της Παρασκευής, που σηματοδοτεί και την έναρξη του περίφημου Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ της Βιέννης (Wiener Festwochen), θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Δημαρχείου της αυστριακής πρωτεύουσας, ενώπιον 45.000 περίπου θεατών – όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές - και αναμένεται να τον παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την Ευρώπη. Οι διαγωνιζόμενοι θα εμφανιστούν μπροστά σε μία διεθνή Κριτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από τους διακεκριμένους μουσικούς Radek Baburak, Franz Bartolomey, Agnieszka Duczmal, Christian Eggen, Markus Hinterhaeuser και Casrol McGonnell. Τους νέους σολίστ θα συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα της ORF (ORF Vienna Radio Symphony Orchestra) υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Cornelius Meister.

Νικήτρια της τελευταίας διοργάνωσης, το 2010, ήταν η 16χρονη φλαουτίστα από τη Σλοβενία Eva-Nina Kozmus, ενώ το 2008 ο κλαρινετίστας από την Κέρκυρα Διονύσης Γραμμένος κέρδισε το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη μιας λαμπρής διεθνούς καριέρας.

Φέτος ο διαγωνισμός συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε το 1982 με τη συμμετοχή έξι χωρών και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς κλασικής μουσικής διεθνώς. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την προώθηση της καριέρας ταλαντούχων μουσικών στην Ευρώπη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμφανιστούν σε ένα ευρύ τηλεοπτικό κοινό. Με νέα δομή από το 2006, ο διαγωνισμός αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση κλασικής μουσικής της EBU και μεταδίδεται σε περισσότερες από 20 χώρες, σε ένα κοινό που ξεπερνάει τα 2.000.000 τηλεθεατές.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter