Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: H απόφαση που επικύρωσε η UNESCO για τον Καραγκιόζη το Σεπτέμβριο του 2009.

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

Kıvanç Niş, φιγούρες του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη από το Μουσείο Παιχνιδιών της Κωνσταντινούπολης
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της UNESCO «ότι ο Καραγκιόζης έχει τουρκική υπηκοότητα», μια γνωμοδότηση που ελήφθη τον Ιούνιο του 2009 και επικυρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η γνωμοδότηση αυτή επικυρώθηκε στην 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη της UNESCO στο Άμπου Ντάμπι, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου του 2009. Έχουν δηλαδή παρέλθει εννέα μήνες από τότε. Το ιστορικό έχεις ως εξής:

Το 2008 η Τουρκία υπέβαλε φάκελο προκειμένου το Θέατρο Σκιών να ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στα μέσα Ιουνίου του 2009 το Επικουρικό Σώμα της UNESCO γνωμοδότησε καταρχήν θετικά στην πρόταση της Τουρκίας και στη συνέχεια η πρόταση αυτή επικυρώθηκε στη διάσκεψη που έγινε στο Άμπου Ντάμπι που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου του 2009 στο Άμπου Ντάμπι.

Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 το ΥΠΕΞ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ για την κίνηση της Τουρκίας. Προκειμένου να καταστεί σαφής η θέση της Ελλάδας ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της πολιτιστικής εμπειρίας του ελληνικού λαού, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ε1 του ΥΠΕΞ προέβη σε σχετική δήλωση.

Έκτοτε η Ελλάδα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών σε συνεργασία με μεσογειακά και βαλκανικά και μεσανατολικά κράτη επανέφερε εισήγηση ώστε το Θέατρο Σκιών να αναγνωριστεί ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι το Θέατρο Σκιών είναι μια πολιτισμική πραγματικότητα που αφορά στην περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης μέσης Ανατολής, μια πραγματικότητα πολύ παλαιότερη από τα έθνη - κράτη. Αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και σύμβολο της ευρύτερης περιοχής μας.

Ειδικότερα όσον αφορά στην ελληνική εκδοχή του Καραγκιόζη, είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που εμπλέκει αδιάρρηκτα το άυλο με το υλικό προασπίζοντας παραδοσιακές αξίες.

(Eνημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού)

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter