Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - πανελλήνιος διαγωνισμός «Νέοι Καλλιτέχνες»
O διαγωνισμός θα λάβει χώρα από 29 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2010 και θα διεξαχθεί σε τρείς φάσεις. Οι δύο πρώτες φάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 73, 546 22 Θεσσαλονίκη). Η τρίτη φάση θα διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου τους υποψήφιους θα συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί νέοι έλληνες ή ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι:
α) Τραγουδίστριες που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1980.
β) Τραγουδιστές που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1978.
Τα έπαθλα για τους νικητές του διαγωνισμού θα είναι 3.000 ευρώ για το πρώτο βραβείο, 1.800 ευρώ για το δεύτερο βραβείο και 1.200 ευρώ για το τρίτο βραβείο και θα καταβληθούν στους νικητές αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων. Oι νικητές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δώσουν ένα ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 73), σε χρόνο που θα καθοριστεί από κοινού με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Κ.Ο.Θ.
H δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό, σε έντυπο που χορηγείται από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μαζί με τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης το αργότερο μέχρι τις 13:00 της 17ης Σεπτεμβρίου 2010.
ΤΑ ΕΡΓΑ:
O διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρείς φάσεις. Οι διαγωνιζόμενοι θα ερμηνεύσουν ενώπιον της κριτικής επιτροπής τα παρακάτω έργα :
Α' Φάση:
1. Μία άρια antiqua των: Caldara, Händel, Monteverdi, Purcell, Scarlatti κλπ.
2. Ένα Lied της επιλογής τους από Lieder των: Bartók, Beethoven, Berg, Berio, Berlioz, Brahms, Britten, Copland, Dallapiccola, Debussy, de Falla, Duparc, Dvořák, Fauré, Granados, Grieg, Hindemith, Ives, Mahler, Milhaud, Moussorgsky, Pizzetti, Poulenc, Prokofiev, Rachmaninov, Ravel, Respighi, Schönberg, Schubert, Schumann, Shostakovich, Strauss R., Stravinsky, Tchaikovsky, Webern και Wolf.
Β' Φάση: (μετέχουν όσοι προκριθούν από την Α' φάση)
1. Δύο Lieder, το ένα ρομαντικού συνθέτη και το άλλο σύγχρονου (από τη σχετική λίστα που αναφέρεται στην πρώτη φάση). Δεν επιτρέπεται η επανάληψη του Lied, το οποίο ερμηνεύτηκε στην Α' Φάση.
2. Μία άρια των Mozart ή Haydn ή Beethoven, καθώς και μία άρια από το ρομαντικό ρεπερτόριο (από τη σχετική λίστα που αναφέρεται στην πρώτη φάση).
3. Ένα τραγούδι έλληνα συνθέτη (Καλομοίρη, Νεζερίτη, Πετρίδη, Ριάδη, κ.λ.π.).
Οι διαγωνιζόμενοι στην A' και B' φάση θα συνοδεύονται από πιανίστα της επιλογής τους χωρίς υποχρέωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Για όσους διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης και δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δικό τους πιανίστα θα διαθέσει συνοδό η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Γ' Φάση: (μετέχουν όσοι προκριθούν από την Β' φάση)
Στη Γ' φάση θα μετέχουν το πολύ έξι διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι θα έχουν προετοιμάσει τρείς άριες διαφορετικού συνθέτη από όπερα (από τη σχετική λίστα που αναφέρεται στην πρώτη φάση). Είναι δυνατόν η μία να είναι από ορατόριο ή να είναι ένα Lied με συνοδεία ορχήστρας (όπως Berlioz, Britten, Mahler, Ravel, R. Strauss). Ο αριθμός των υπό εκτέλεση αριών ή Lied (ένα έως τρία έργα)) θα καθοριστεί από την κριτική επιτροπή.
Μετά το τέλος της τρίτης φάσης θα συνεδριάσει η κριτική επιτροπή, που θα οριστεί από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, και θα αποφασίσει για την σειρά κατάταξης των υποψηφίων. Θα επακολουθήσει η απονομή των βραβείων.