Εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

Υπό τον τίτλο «Κιβωτός, παλαιοί σπόροι για τις νέες μητροπολιτικές καλλιέργειες» εγκαινιάζεται αύριο στη Βενετία, το ελληνικό περίπτερο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής BIENNALE, που θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου. Την ελληνική συμμετοχή έχει διοργανώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στοχεύοντας στην αναβάθμιση και διεθνή προβολή του ελληνικού αρχιτεκτονικού έργου.

Σχετικά με το μήνυμα της «Κιβωτού» η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, σημειώνει ότι «η αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί άλλα πρότυπα και προσδιορίζει εκ νέου την ανάγκη σεβασμού αρχέτυπων τρόπων λειτουργίας. Ο αγροτικός χώρος, η ύπαιθρος και το φυσικό τοπίο που αντιμετωπίστηκαν άνευ όρων ως πόρος προς κατανάλωση και πλουτισμό, θέτουν επιτακτικά νέους κανόνες. Το περιβάλλον θα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας πολύπλοκος και ευαίσθητος υποδοχέας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και όχι ως πεδίο αλόγιστης δράσης».

Οι Εθνικοί Επίτροποι, αρχιτέκτονες Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση επιμελήθηκαν τη δημιουργία του ελληνικού περιπτέρου ως μιας «Κιβωτού» όπου κυριαρχούν τα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης, ενώ στη διάρκεια των εγκαινίων, τα οποία θα κάνει η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης Μαρία Καλτσά, θα προσφέρονται εδέσματα που θα παρασκευάζονται επιτόπου με πρώτες ύλες από το περιεχόμενό της. Η πρόταση διερευνά ευρηματικά τα όρια της αρχιτεκτονικής και τη διασταύρωσή της με μια σειρά σύγχρονες φιλοπεριβαλλοντικές, δια-καλλιτεχνικές, ανθρωπολογικές και διεπιστημονικές πρακτικές. Επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στην κρίση ενός μοντέλου ζωής που ανατρέπεται, προτείνοντας αειφόρες αξίες μέσα από την αναφορά στο παρελθόν και την προβολή στο μέλλον.

Εστιάζει στη διάσταση της αρχιτεκτονικής ως οργάνωση του κτισμένου αλλά και του ανοικτού, υπαίθριου χώρου. Οι σπόροι συμβολίζουν την οργανική αφετηρία γέννησης του τοπίου, ως πυρήνα μίας διαδικασίας συνεχούς μετασχηματισμού του. Η αρχέτυπη ιδέα της «Κιβωτού» διαπραγματεύεται τις σχέσεις της αρχιτεκτονικής με το τοπίο και τους ανθρώπους που το κατοικούν, ενώ αναπόφευκτα θέτει τη σχέση τοπικού και οικουμενικού, ιστορικού και σύγχρονου.

Η πολυδιάστατη έκθεση που συνοδεύει την «Κιβωτό» ασχολείται με την οπτική της αρχιτεκτονικής πάνω στις γεωργικές πρακτικές και το αστικό, ημιαστικό και αγροτικό τοπίο. Περιλαμβάνει οπτικό υλικό και κείμενα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επιστήμονες συναφών χώρων, με θέματα αρχιτεκτονικής, γεωλογίας, αρχαιοβοτανολογίας, ανθρωπολογίας, πολιτικής επιστήμης, περιβαλλοντικής αρχαιολογίας, ιστορίας της διατροφής και φιλοσοφίας. Στη διάρκεια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει ειδική έκδοση-κατάλογος για το περίπτερο και την ελληνική συμμετοχή.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter