Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα 2010-11

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτισμός

 

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ήδη από τη δεκαετία του 1980, σχεδιάζει και υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καθώς, ανάμεσα στους στόχους του, πρωτεύουσα θέση έχει η καλλιέργεια, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία μέσα από την τέχνη.

Με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας, σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται για παιδιά και ειδικές ομάδες επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενισχύουν την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου με τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

Η μουσειοπαιδαγωγική δράση του ΜΜΣΤ σήμερα διαρθρώνεται στα παρακάτω επίπεδα:

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ και ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Με βάση τη μόνιμη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις σχεδιάζονται και καθημερινά υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και την Γ΄ Λυκείου. Παράλληλα πραγματοποιούνται ειδικές ξεναγήσεις-εικαστικές αφηγήσεις για φοιτητές, σπουδαστές, ενήλικες και άλλες ειδικές ομάδες επισκεπτών.

Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ: Στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του Τμήματος Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων, διεξάγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια τέχνης για παιδιά ηλικίας 3 -13 ετών. Μέσω αυτών οι μικροί μας φίλοι έρχονται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, με τα διάφορα εικαστικά μέσα και τεχνικές και δημιουργούν ατομικά και συλλογικά. Αποκτούν την ικανότητα να «συνομιλήσουν» με τα ίδια τα έργα τέχνης καθώς και με τους ίδιους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν στο Μουσείο.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια διαρθρώνονται στα εξής επίπεδα:

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», τα οποία φέτος λειτουργούν για 8η συνεχή χρονιά, απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του ΜΜΣΤ. Τα παιδιά, χωρισμένα πάντα σε ολιγομελή τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν ένα πλήρες μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση έγκυρων επιστημόνων, αποφοίτων Παιδαγωγικών, Εικαστικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Τμημάτων Ιστορίας της Τέχνης με εξειδικευμένους μεταπτυχιακούς τίτλους στη μουσειακή εκπαίδευση. Στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να κοινωνικοποιηθούν, δημιουργώντας τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Το μουσείο δεν επιδιώκει να γίνει φυτώριο καλλιτεχνών, αντίθετα θέτει σε προτεραιότητα την άσκηση της κριτικής σκέψης για την τέχνη, τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και το ρόλο του μουσείου ως θεσμού απόκτησης πολιτισμικών εφοδίων και ως φορέα κατακύρωσης αξιών.

Το πρόγραμμα "Computer Art" αποτελεί επέκταση των εργαστηρίων «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» και απευθύνεται σε παιδιά 11, 12 και 13 ετών. Αξιοποιώντας τις αναρίθμητες δυνατότητες του κόσμου των υπολογιστών, το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να συνεχίσουν «να παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» χρησιμοποιώντας ... ψηφιακά πλέον εργαλεία! Διατηρώντας μια συνεχή επαφή με τα έργα των εκθέσεων του μουσείου και διευρύνοντας τις δυνατότητες της εικαστικής τους έκφρασης, τα νεαρά παιδιά, με την καθοδήγηση καλλιτεχνών εξοικειώνονται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και οξύνουν τους τρόπους με τους οποίους αντικρίζουν, σκέφτονται και τοποθετούνται απέναντι σε εκφράσεις του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού.

Από το Μάρτιο του 2009 το ΜΜΣΤ υλοποιεί το πρόγραμμα «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ... με τους γονείς μου!» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνοδεία και τη συμμετοχή του γονέα.

Τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να «παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» μέσα στο μουσείο, ανακαλύπτοντας σε έναν «άλλο» χώρο πρωτόγνωρα οπτικά ερεθίσματα και δυνατότητες επικοινωνίας, παρέα με την ασφαλή παρουσία του γονιού τους. Παράλληλα ο γονιός, με τη συνδρομή του μουσειοπαιδαγωγού, ανακαλύπτει νέους τρόπους συνομιλίας με το παιδί του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων: Στέλα Αναστασάκη, αρχαιολόγος- ιστορικός τέχνης, Γεωργία Κουρκουνάκη, παιδαγωγός-μουσειολόγος, Χριστίνα Μαβίνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Βίλλυ Πολυζούλη, παιδαγωγός-μουσειολόγος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , τηλ. 2310 281 212 και 281 567.

Εποπτεία:

Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχιτέκτων-μουσειολόγος, σύμβουλος αποκατάστασης, Διευθύντρια ΜΜΣΤ

Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία», Α.Π.Θ και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φωτεινή Παπαντωνίου, επίκουρη καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Α.Π.Θ.

Συνεργασία:

Ελένη Κάρτσακα, ιστορικός τέχνης, σχολική σύμβουλος Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, Αναστασία Χριστοδούλου, επίκουρη καθηγήτρια Σημειωτικής, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατία 154

546 36 Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 240002, 2310 281212,

F: 2310 281567

www.mmca.org.gr

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10:00-18:00 • Τετάρτη 10:00-22:00 • Παρασκευή 10:00-19:00 • Κυριακή 11:00-15:00 • Δευτέρα κλειστά

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter