Η συνέντευξη τύπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας για το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Κινηματογράφος

Στη συνέντευξη τύπου που έγινε την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, ανακοινώθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, η κριτική επιτροπή, το πρόγραμμα προβολών, οι εξέχουσες προσωπικότητες, οι ιατροί και σκηνοθέτες που θα παραστούν στο 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό  Φεστιβάλ για θέματα Υγείας  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, καθώς επίσης  και οι σημαντικότατες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ,  το οποίο ξεκινά με μια πανηγυρική τελετή έναρξης στην Κω  1-6 Σεπτεμβρίου 2010.

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου,  το οποίο  εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πολιτιστική καινοτομία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου.

Για δεύτερη χρονιά, η ακριτική Κως θα φιλοξενήσει ανθρωπιστές γιατρούς και  ευαίσθητους δημιουργούς ταινιών που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε  ένα κοινό ευαισθητοποιημένο, ένα κοινό που διψάει για σωστή πληροφόρηση σχετικά με ζητήματα υγείας, ψυχικής και σωματικής.  Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και είναι το μόνο κοινό αγαθό που έχουμε μεταξύ μας, εμείς οι άνθρωποι.

Από την Αμερική έως την Ινδία, από την Αγγλία έως το Ισραήλ ,ανεξάρτητοι δημιουργοί, ένας ολόκληρος κόσμος, ένα συναρπαστικό σύμπαν, συγκεντρώνεται στο νησί του Ιπποκράτη.

Δημιουργικά, ακραία, ενδιαφέροντα, υγιή  άτομα καταθέτουν την δική τους εκδοχή , έχοντας σταθεί δίπλα στους ασθενείς, στον πόνο, στον θάνατο, στην αισιοδοξία, στην ελπίδα και στην χαρά.

Αναλυτικά και τεκμηριωμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας, με οδηγό το συναίσθημα, τη γνώση, τη μνήμη, το χρονικό, προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ για το ανήσυχο κοινό.

Σημαντικότατη  είναι η κατάθεση των δημιουργών και πολύτιμο μάθημα για τους θεατές και για όσους συμμετέχουν στις καθημερινές ανοικτές συνεντεύξεις.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και μίλησαν  οι:  Γιώργος Κυρίτσης Δήμαρχος Κω, Παναγιώτης Θαλασσινός Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης  Πολιτισμού του Δήμου Κω,   Λουκία Ρικάκηκαλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του φεστιβάλ ’Ιπποκράτης’ , ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος, Δρ Αθανάσιος Καράβατος Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ., Δρ Παρασκευή ΣακκάΝευρολόγος Ψυχίατρος, Διευθύντρια του τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου- Ιατρείου Μνήμης, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Δρ ΕλευθέριοςΘηραίος Γενικός Ιατρός- Επιμελητής Α’ E.Σ.Υ., Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, εκπρόσωποι των χορηγών , κ. Ξενοφωντας Θειακόςπρόεδρος της οργανωτικης επιτροπης για την εκθσεη Σχεδιο Σωτηρια στο νοσοκομειο ΣΩΤΗΡΙΑ, η εκπρόσωπος της  Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα  κυρία Τζόντι Βρείσλερ, οι σκηνοθέτες  Νίκος Αλευράς,  Σταύρος Ψυλλάκης,  Φρέντυ Βιανέλλης, Μαρίνα Δανέζη, Γιώργος Πετρίτσης, πολλοίδημοσιογράφοι και όλοι οι συνεργάτες του φεστιβάλ.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ  πραγματοποιείται στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ορφέα και στον Θερινό Κινηματογράφο Ορφέα,  οι οποίοι  είναι άρτια εξοπλισμένοι για να φιλοξενήσουν και πάλι  την  διεθνή διοργάνωση που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κ.Λουκία Ρικάκη ανοίγοντας  την συνέντευξη τύπου είπε:

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί .

Να διασφαλίζουμε στο σώμα εκείνη την εγρήγορση που επιτρέπει στο νου να ανθίζει

Αυτό το άνθισμα του νου και της ψυχής να είναι η άμυνα της ζωής έναντι της φθοράς

Ενώ η έντεχνη ιατρική μας προσφέρει υγεία και δύναμη με κατάλληλα φάρμακα και διατροφή σωστή η  τέχνη πλουτίζει την ψυχή. Στη ετήσια συνάντηση  κινηματογράφου και Ιατρικής στη μοναδική αυτή συνύπαρξη στο ακόμη πιο μοναδικό τοπίο της Κω, αυτό ακριβώς επιχειρούμε.

Συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο κινηματογραφικά έργα από  όλον τον κόσμο τα οποία φωτίζουν εκείνους που υπηρετούν την υγεία με αυταπάρνηση, φροντίζουν τον διπλανό τους με γενναιοδωρία, νοιάζονται και φροντίζουν για μια ισορροπημένη διαβίωση πάνω στον πλανήτη. Το Φεστιβάλ της Κω φιλοξενεί αυτούς τους γιατρούς και αυτούς τους δημιουργούς και παρέχει ένα πλαίσιο διαλόγου  γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της υγείας.

Μέσα σε μια εβδομάδα  ένα πολύτιμο ταξίδι σκέψης, ανθρωπισμού  μέσα από εικόνες και όλα  αυτά για μια καλή ζωή ..  όπου μέσα στο υγιές σώμα ο νους θα ανθίζει».

O Δήμαρχος Κω, κ. Γιώργος Κυρίτσης απευθυνόμενος στο ακροατήριο είπε:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι, Ο πολιτισμός είναι το ελιξίριο για να ξεφύγουμε από όλη αυτή την μιζέρια.  Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και απαιτούσε πολύ δημιουργική δουλειά αλλά και σύνθεση αρκετών δυνάμεων, ολοκλήρωσε τα βήματα της και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, πέρσι τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία. Δημιουργοί, επιστήμονες, θεατές, κινηματογραφιστές, εθελοντές, πολίτες όλου τουκόσμου θα συναντηθούν ξανά φέτος στο 2ο Φεστιβάλ για να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, συναισθήματα. Όλες οι αναφορές για το Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό διακρίνονται από αισιοδοξία και ενθουσιασμό για την ιδέα και την αξιοποίησή της. Όλοι μιλούν για την καθιέρωση ενός σημαντικού θεσμού και θεωρούν σημαντικό αλλά και φυσικό παράλληλα το ότι πραγματοποιείται στην Κω. Η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η προσπάθεια έφερε καρπούς, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και έχοντας πλέον την εμπειρία, ώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας να είναι ένας ετήσιος θεσμός στην Κω και να καθιερωθεί το νησί μας ως τόπος παγκόσμιας συνάντησης των φίλων του κινηματογράφου αυτής της θεματολογίας.»


Ο πρόεδρος της  Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού της Κω, κ. Παναγιώτης Θαλασσινός απευθύνθηκε  στους παριστάμενους λέγοντας:

«Φίλες και φίλοι, Ο πολιτισμός είναι  το αντίδοτο στην κρίση. Το 2009 δώσαμε όλοι μαζί μια υπόσχεση: Να συναντηθούμε και πάλι στο νησί μας για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το 2010 σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές με 102 ταινίες, από 29 χώρες κάνουν την υπόσχεση πραγματικότητα. Σημείο συνάντησης το νησί μας. Με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου η Κως απλώνει γέφυρα επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας στους λαούς του κόσμου. Ιατρική και Καλλιτεχνική κοινότητα, συνυπάρχουν για πρώτη φορά, συζητούν, δημιουργούν, ανταλλάσουν απόψεις για θέματα που αγγίζουν όλους μας. Το φεστιβάλ, φωτίζει, αγκαλιάζει και αναδεικνύει ανθρώπινες ιστορίες. Δίνει βήμα στους νέους δημιουργούς που με το μεράκι και την προσπάθεια τους, κράτησαν σε δύσκολες εποχές τον κινηματογράφο ζωντανό. Δημιουργούς που τολμούν να είναι πάνω από ΟΛΑ άνθρωποι.

Σας καλούμε με την συμμετοχή σας να στηρίξετε την πρωτοβουλία. Να δώσουμε όλοι μαζί παλμό στο Φεστιβάλ.

Ευχόμαστε μέσα από αυτό να κερδίσουμε δύναμη, γνώση, κουράγιο και όνειρα για να πάμε το νησί μας πιο μπροστά, πιο καλά.

Για την ζωή του καθένα μας, για όλους μας.»

Ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Α.Π.Θ. δρ Αθανάσιος Καράβατος είπε:

«Θεραπευτική  δράση έχει το 2ο φεστιβάλ κινηματογράφου για θέματα υγείας. Είχα την τύχη να παραστώ και πέρσι στο πρώτο φεστιβάλ και πραγματικά ήταν εκπληκτικά τα θέματα των ταινιών.Ειδικότερα τώρα που έχουμε νέες μορφές  ψυχιατρικών νόσων, το φεστιβάλ έχει  θεραπευτική δράση. Μέσα από την τέχνη μπορούμε να δούμε διαφορετικά την πραγματικότητα, να την δούμε κριτικά και όχι εγκαταλειμμένη στην μοιρολατρεία της. Μέσα στις ταινίες παρέλασαν σχεδόν όλοι οι κλάδοι της Ιατρικής. Μου έκανε  εντύπωση η συμμετοχή του κοινού και των  απλών ανθρώπων του νησιού, των παραθεριστών, των γιατρών και των δημιουργών.»

Ο δρ Ελευθέριος Θηραίος , γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών αναφέρθηκε στα λόγια του Γιώργου Χειμωνά:

« Αν σκοπός της επιστήμης είναι να κάνει  γνωστό στον άνθρωπο τον κόσμο , σκοπός της τέχνης είναι να κάνει  γνωστό στον κόσμο, τον άνθρωπο»
και συμπλήρωσε
«
Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα  ανθρώπων και είναι ενδιαφέρον να μαθαίνουμε πώς οι άλλοι αντιλαμβάνονται την υγεία μέσα από την ματιά των δημιουργών αυτών των ταινιών»

Η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και  Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης στοΝοσοκομείο ΥΓΕΙΑΔρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος  απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας:

«Ο σκοπός της εταιρείας να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Η εταιρεία πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων για τους φροντιστές, τους ασθενείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Τα Κέντρα Ημέρας είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με νόσο Alzheimer και οι δραστηριότητες τους περιλαμβάνουν: ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσικής άσκησης. Άλλη δραστηριότητα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι το πρόγραμμα “Φροντίδα στο Σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς” που απευθύνεται σε οικογένειες ανοϊκών ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν,  λόγω της βαρύτητας της νόσου ή άλλων προβλημάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή των ανοϊκών ασθενών στο οικογενειακό περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας, η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών κτλ.  Ομάδα από επαγγελματίες υγείας επισκέπτεται περιοδικά τις οικογένειες των ασθενών προσφέροντας εντελώς δωρεάν εκπαίδευση στους τρόπους φροντίδας των ασθενών, ψυχοκοινωνική στήριξη, επικοινωνία με την κοινότητα.»

Ο κ. Ξενοφώντας  Θειακός , πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για την έκθεση ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ μίλησε για την έκθεση:  «Η έκθεση στο Νοσοκομείο "Η Σωτηρία" δεν είναι απλά μια εικαστική παρουσίαση. Το Νοσοκομείο "Η Σωτηρία" αποτελεί ένα φορτισμένο ιστορικά χώρο στον οποίο ξετυλίχθηκαν πολλές ιστορίες. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό λαϊκό σανατόριο (1903) που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φιλανθρωπικής αντίληψης του 19ου αιώνα. Θα λειτουργήσει, για μισό αιώνα, ως ένας τόπος εγκλεισμού -ακούσιου ή εκούσιου- για τους ασθενείς της φυματίωσης. Την περίοδο της Κατοχής "Η Σωτηρία" συνδέεται -για άλλη μια φορά- με την ιστορία του τόπου μέσα από εκτελέσεις αγωνιστών και αποδράσεις κρατουμένων. Ο χώρος αυτός είναι, ταυτόχρονα, μουσειακός, αλλά και χώρος κοινωνικός που έχει κάποιο πρακτικό σκοπό ακόμα και σήμερα, αφού λειτουργεί ως ένα γενικό νοσοκομείο. Το κοινό αυτής της έκθεσης δεν είναι μόνο φιλότεχνοι, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου. Στην έκθεση έρχονται άνθρωποι από όλη την Ελλάδα»

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το φεστιβάλ διαρκεί έξι ημέρες, έχει  διαγωνιστικό  χαρακτήρα, θα προβάλλει 102  ταινίες πρόσφατης παραγωγής από 27 χώρες του κόσμου για την Υγεία και τον Άνθρωπο, οι οποίες θα διαγωνιστούν για τα

βραβεία του Φεστιβάλ.

Από όλες τις γωνιές του πλανήτη και την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν για να παραστούν σε αυτό το μοναδικό

πολιτιστικό δρώμενο  οι βραβευμένοι δημιουργοί ταινιών:

Karen Aqua σκηνοθέτις της ταινίας ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, Richard Meech σκηνοθέτης της ταινίας  Η ΑΜΠΕΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, Harry Larjosto σκηνοθέτης της ταινίας ΠΑΝΔΗΜΙΑ, Adelheid Roosenσκηνοθέτρια

της ταινίας ΜΑΜΑ, Aitken  Pearson σκηνοθέτης της ταινίας  Ο ΙΕΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ, Laura Drummond

σκηνοθέτιςτης ταινίας ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΟΟΥΝ, Michiel Van Erp σκηνοθέτης της ταινίας  ΦΟΒΟΣ, Annick Parent που πρωταγωνιστείστην ταινία  ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΖΟΝΑΣ, Gamma Bak σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια της ταινίας ΕΝ ΨΥΧΡΩ, Eberhard Buessemσκηνοθέτης της ταινίας ΚΑΡΛ ΤΖΕΡΑΣΣΙ- ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟΥ ΧΑΠΙΟΥ, Diana Fabianova σκηνοθέτις της ταινίας Η ΣΕΛΗΝΗ ΜΕΣΑ ΣΟΥ, Simin Fallahzadeh σκηνοθέτις της ταινίας ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ, Galia Oz σκηνοθέτις της ταινίας ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ, Vuc Subotic ηθοποιός στην ταινία τουZikica Jovanovic ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΙΓΥΡΩ, Shih Yi  Yang σκηνοθέτης της ταινίας  ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, Jara   Malevez σκηνοθέτις της ταινίας ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΑ,Tommi Mendel σκηνοθέτης της ταινίας ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΝΟΝΓΚ, Atkins  Grantσκηνοθέτης της ταινίας ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, Haobam Paban Kumar σκηνοθέτης της ταινίας ΜΙΣΤΕΡ ΙΝΔΙΑ, Gordon Quinn σκηνοθέτης της ταινίας  ΔΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΗΣ, Alex Gabbay σκηνοθέτης της ταινίας ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ, Gargi  Sen σκηνοθέτις των ταινιών ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ, Umesh Aggarwal σκηνοθέτης των ταινιών ΚΙΡΑΝ, Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΙΝΔΙΑ,  Dalit  Kimorσκηνοθέτις της ταινίας Η ΛΕΣΧΗ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΑΙΝΤΑΣ, Zohar Wagner σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια της ταινίας ΣΗΜΑΔΙΑ, MichelOrion Scott σκηνοθέτης της ταινίας ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ,Rupert Issacson πρωταγωνιστής της ταινίας ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ, Stephen Walker σκηνοθέτης των ταινιών ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΛΕΞ, Mike Attie σκηνοθέτης της ταινίας ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ 4Α, Elizabeth Canner σκηνοθέτις της ταινίαςΟΡΓΑΣΜΟΣ Α.Ε.

 

Επίσης θα ταξιδέψει από τον Καναδά ειδικά για το φεστιβάλ  η διάσημη παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών Gabriela Martinelli η οποία είναιιδρύτρια, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CAPRI FILMSINC.

 

11 Ελληνικές ταινίες  συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος και 7 στο Πανόραμα με υπογραφές

των σκηνοθετών: Νίκος Αλευράς, Σταύρος Ψυλλάκης, Φρέντυ Βιανέλλης, Μαρίνα Διανέζη,

Κώστας Μαχαίρας, Τάκης Σακελλαρίου, Φανή Τριανταφύλλου, Παναγιώτης Καραντίας, Δημήτρης

Μπαβέλλας, Γιώργος Πετρίτσης, Στέφανος Κακαβούλης, Αντώνης Λιόλιος, Δημήτρης Παπαθανάσης,

Γιώργος Γκόρτσος, Ανδρέας Σιαδήμας, Χάρης Σταθόπουλος, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Άντζους,

η πλειονότητα των οποίων θα παραστεί στις προβολές στην Κω.

 Ο σκηνοθέτης της ταινίας ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΝ ΟΣΤΡΑΚΟΝ Νίκος Αλευράςμίλησε για την ταινία του :

«Πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται στην Κω. Η  Ελλάδα έχει φως και πολιτισμό και σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε Να αναπτυχθεί ο πολιτισμός στις ρίζες του, στις βάσεις του, που είναι όλη η φιλοσοφία του Ιπποκράτη.  Και  είναι αυτό που λείπει από τον κόσμο της Ευρώπης. Έκανα ειδικά μια ταινία που προέκυψε εντελώς τρελά και λέγεται Το Αρχαίον Όστρακον. Πρόκεται για μια εγχείρηση εγκεφάλου που έγινε εδώ στον ‘Ευαγγελισμό ‘ , σε έναν νεαρό που χτύπησε με αυτοκίνητο, και το σημαντικό ήταν να τοποθετηθεί νέο κόκκαλο και όλοι νομίζουν ότι το πιο σκληρό υλικό είναι το μέταλλο και η πλατίνα. Αλλά το  πιο σκληρό υλικό είναι το αρχαίον όστρακον, είναι  το πιο σκληρό υλικό που έχει  ανακαλύψει ο άνθρωπος.  Ο άνθρωπος είναι τελικα από χώμα….

..

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗΦρέντυ Βιανέλης

ερωτηθείς για το φεστιβάλ, δήλωσε:

«Η ταινία μου  αφορά την περιπέτεια μιας κοπέλας, της Ευρυδίκης , παιδί μιας δυσλειτουργικής οικογένειας,  που στα 22 της χρόνια πήγε στο Θεραπευτήριο  ‘18 ΑΝΩ’  και  ήταν  ήδη 7 χρόνια στην ηρωίνη και στα χάπια. Η Ευρυδίκη  χρειάστηκε  απίστευτη δύναμη  για να ζητήσει βοήθεια και να ξεμπλέξει από τα ναρκωτικά. Η θέληση υπάρχει, αρκεί να την πιστέψουμε. Μ’ αυτήν μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα που ίσως είναι αδύνατα. Όπως λέει ο Αριστοφάνης « μαθαίνουμε μέσα από την συγκίνηση». Μέσα από την συγκίνηση της κοπέλας, μαθαίνουμε και αισθανόμαστε πράγματα. Το θέμα στον κινηματογράφο είναι να σε πιάσει ένας κόμπος στο στομάχι  ή  αν είναι κωμωδία, να γελάσεις με την ψυχή σου. Είναι ψυχαγωγία με την κύρια έννοια της λέξης.»

 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ  Σταύρος Ψυλλάκης,

μίλησε για το φεστιβάλ λέγοντας:

«Συμμετείχα και πέρσι στο 1ο φεστιβάλ με μία ταινία μου και αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις, γιατί πιστεύω ότι αυτά τα μικρά φεστιβάλ εστιασμένα σε κάποιο θέμα δίνουν την δυνατότητα σε εμάς, να γνωριστούμε καλύτερα, να δούμε τις ταινίες καλύτερα, σε μία πολύ πιο ανθρώπινη κατάσταση από τα μεγάλα αιμοβόρα φεστιβάλ. Η ταινία μου «Πάμε να φύγουμε από δω» είναι αποσπασματική καταγραφή όσων συνέβησαν εδώ και δέκα χρόνια στο ψυχιατρείο Χανίων.»

 

Η Μαρίνα Δανέζη σκηνοθέτρια της ταινίας Η ΦΑΚΑ είπε:

«Πρώτη φορά συμμετέχω στο φεστιβάλ της Κω , έμαθα γι’ αυτό μέσα από τα δημοσιεύματα. Η  ταινία μου λέγεται Η ΦΑΚΑ και έχει  θέμα την ζωή ενός νέου που πάσχει από σπαστική τετραπληγία και την αποκατάστασή του μετά την απώλεια των γονιών του. Είναι θετική κίνηση που η Κως φιλοξενεί αυτό το φεστιβάλ που είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός και δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα .»

 

O σκηνοθέτης της ταινίας ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΝΥΧΤΑ Στέφανος Κακαβούλης μίλησε για την ταινία του:

« Η ταινία μου είναι ένα ψυχολογικό δράμα. Σε περιόδους μεγάλης κρίσης, ο κόσμος στρέφεται στον πολιτισμό και επειδή ασχολούμαι και με το θέατρο, είδα ότι ειδικά φέτος τα θέατρα και οι νέες θεατρικές ομάδες πήγαν πολύ καλά. Ο κόσμος ήθελε μία διέξοδο . Να καταλαγιάσει το μέσα του και βλέποντας τηλεόραση δεν συμβαίνει αυτό, ούτε στην δουλειά αντιμετωπίζοντας το άγχος.  Οπότε, θέλει κάτι άλλο. Η τέχνη είναι μία οδός.»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΥΠΟΥ

 Κάθε μεσημέρι, λίγα μέτρα από την αρχαία αγορά ,στην κεντρική πλατεία της Κω, το κοινό και οι δημοσιογράφοι του έντυπου και διαδικτυακού τύπου,  έχουν την μοναδική ευκαιρία  να συζητήσουν, να σχολιάσουν, να θέσουν ερωτήματα στους σκηνοθέτες των ταινιών. Υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Γιατροί πολλών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διαθέσουν τον χρόνο τους  για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να λύσουν απορίες που θα ανακύψουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Μία εξ αυτών είναι και η Κινέζα  Δρ Ξιαολάν Ζάο η οποία ήταν η γιατρός του  Άντονι Μιγκέλα, σκηνοθέτη της ταινίας ‘Ο Άγγλος Ασθενής’ που κέρδισε 9 βραβεία Όσκαρ και είναι μια από τις πιο διακεκριμένες και έμπιστες λειτουργούς  της ιατρικής στον  Καναδά.

Την μοναδική αυτή  εξέχουσα προσωπικότητα της ιατρικής κοινότητας, θα υποδεχθεί το νησί του Ιπποκράτη, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για θέματα Υγείας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

Η παγκοσμίου αναγνώρισης ιατρός Δρ Ξιαολάν Ζάο, θα δώσεισυνεντεύξεις και θα συζητήσει με το κοινό για θέματα που άπτονται της ειδικότητάς της. Since establishing her practice in Canada twelve years ago, Dr. Xiaolan Zhao has treated thousands of women suffering from fatigue, PMS, infertility, depression, menopausal symptoms and other gynecological disorders — health problems that are all too common in the West but less so in China, where traditional Chinese medicine (TCM) has been an integral part of women's lives for thousands of years.Έχει θεραπεύσει χιλιάδες γυναίκες που υπέφεραν από κόπωση, προεμμηνοροϊκό  σύνδρομο,  στειρότητα, κατάθλιψη,  εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και άλλες γυναικολογικές παθήσεις. Αρχικά η Δρ Ξιαολάν Ζάο σπούδασε Δυτική Ιατρική  και  αργότερα  άρχισε να εξασκεί  την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική και πρεσβεύει την μοναδική φιλοσοφία των  παραδοσιακών τρόπων θεραπείας.


In Reflections of the Moon on Water , she explains the unique philosophy behind the healing tradition, a way of thinking that is liberating and empowering for women.  

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Oι ταινίες κρίνονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων, ιατροί, σκηνοθέτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι ειδικών ΜΜΕ.  Το κριτήριο για την επιλογή των κριτών δεν ήταν απλά οι περγαμηνές τους αλλά κυρίως η  ηθική και αισθητική τους στάση απέναντι στα πράγματα. Είναι όλοι σεμνοί εργάτες στο σκοπό της εργασίας και της ζωής που έχουν επιλέξει. Οι σκηνοθέτες των ταινιών θα διαγωνιστούν για τα βραβεία 1ου και 2ου μεγάλου μήκους , 1ου κα 2ου μεσαίου μήκους, 1ου και 2ου μικρού μήκους και το βραβείο κοινού αντίστοιχα.

Για το 2010, οι κριτές είναι:

Δρ Χένρυ Μαρς

Γεννημένος το 1950 , είναι επιφανής, πρωτοπόρος νευροχειρουργός στην Αγγλία και  στην Ουκρανία.  Αριστούχος απόφοιτος  Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφίας και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διευθύνει το ειδικό τμήμα χειρουργικής εγκεφάλου σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδικά κέντρα χειρουργικής εγκεφάλου της Αγγλίας. Ειδικεύεται στην χειρουργική εγκεφάλου με τοπική αναισθησία και ήταν πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ ‘Ο Άγγλος Χειρουργός’, που κέρδισε πολλά βραβεία διεθνώς. Στον ελεύθερο χρόνο του, κατασκευάζει έπιπλα ή χειρουργεί στην Ουκρανία.

Χανς Μπούργκσμιτ

Κατοικεί στον Καναδά και είναι σύμβουλος σε  περισσότερα από δεκαπέντε φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών φεστιβάλ του Τορόντο, Μαϊάμι και Ντουμπάϊ. Έχει σπουδάσει Φυσικοπαθητική Ιατρική, Ψυχολογία και Περιβαλλοντολογικές Επιπτώσεις στην Υγεία. Αποφάσισε να ενεργοποιηθεί πολιτικά, όταν κατάλαβε ότι  τα επικρατούντα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στο να διατηρούν τους πολίτες σε άγνοια για τα πολύ κρίσιμα θέματα.  Από το 1998 διευθύνει  τον Συλλογικό  Οργανισμό Υπόγειων Ρευμάτων, που ίδρυσε ο ίδιος και είναι ένας οργανισμός εργατών της ενημέρωσης που είναι αφοσιωμένοι  στο να παράγουν τολμηρά ντοκιμαντέρ, κοινωνικού και περιβαλλοντολογικού περιεχομένου για την τηλεόραση και για το ραδιόφωνο.  Επικεντρώνεται  στην κατανόηση των ψυχολογικών παραγόντων που κάνουν τους ανθρώπους να καταστρέφουν τις σχέσεις  τους με το περιβάλλον και μεταξύ τους. Στον ελεύθερο χρόνο του, κτίζει κινηματογράφους.

Αντίνα Πιντιλιέ

Γεννήθηκε το 1980 στο Βουκουρέστι, Ρουμανίας και πρόσφατα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Δραματουργίας και Φιλμ, στο Βουκουρέστι. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ κινηματογράφου, σε όλο τον κόσμο. Το 2007 το ντοκιμαντέρ της "Μη με παρεξηγείς" πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Ντοκ Λάιπζιγκ, το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κω, και επιλέχθηκε και βραβεύτηκε σε 50 φεστιβάλ στον κόσμο.

Ρικ Μίννιχ

Ο Ρικ Μίννιχ  γεννήθηκε στην Πομόνα της Καλιφόρνια το 1968 και μεγάλωσε στο Κάνσας της Αριζόνα και στην Καλιφόρνια. Το 1990 παίρνει πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και φεύγει για το Βερολίνο όπου σπουδάζει σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Konrad Wolf. Το ντοκιμαντέρ-πτυχιακή εργασία του ‘Παράδεισος στην Γη’ κέρδισε το βραβείο Babelsberg καλύτερου φοιτητικού ντοκιμαντέρ της Γερμανίας (2001), ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη διακρίσεις του σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Δρ Ιούπ βαν Ουϊκ

Γεννήθηκε το 1950 στην Ολλανδία, σπούδασε  Ιατρική στην Ουτρέχτη και εργάστηκε στον ιατρικό χώρο στην Αφρική και στην Ολλανδία. Το 1978 αποφάσισε να ασχοληθεί  με το κινηματογράφο και είναι ιδιοκτήτης της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής Molenwiek Film.  Ήταν συμπαραγωγός και συν- σκηνοθέτης σε πολλές βραβευμένες ταινίες.

Γκάργτζι Σεν

Γεννήθηκε 1962  στην Ινδία και είναι σκηνοθέτρια, έφορος και διανομέας ταινιών. Σπούδασε οπτική και εικαστική επικοινωνία στην Ινδία και στην Αγγλία. Έχει γυρίσει πάνω από 20 ντοκιμαντέρ με σύγχρονη θεματολογία και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Είναι ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης  Μagic Lantern Foundation   που συνεργάζεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χανα Φίσερ

Η Χάνα Φίσερ είναι εθνικός και διεθνής σύμβουλος με εμπειρία στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση κινηματογραφικών φεστιβάλ και τηλεοπτικών δρώμενων. Στις ικανότητές της συμπεριλαμβάνονται ο προγραμματισμός, ο προϋπολογισμός, οι χορηγίες, το μάρκετινγκ και η διαχείριση. Έχει υπάρξει η  διευθύντρια πολλών κινηματογραφικών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όπως στο Ντουμπάϊ , την Καλκούτα  και τον  Καναδά.

Δρ Χάρης Καρούζος

Ο Χάρης Καρούζος γεννήθηκε το 1947 στο Ηράκλειο, Κρήτης. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου. Μετεκπαιδεύτηκε στο Maudsley Hospital στο Λονδίνο στην Κοινοτική Ψυχιατρική και εργάστηκε στο Δρομοκαϊτειο Θεραπευτήριο, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ως επιμελητής ψυχίατρος.
Από το 1999 ανέλαβε διευθυντής στο 1ο Ψυχιατρικό Τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Αντώνης Φρουζάκης

Ο Αντώνης Φρουζάκης γεννήθηκε στην Κω το 1976. Σπούδασε νομικά στην Ελλάδα, έκανε προπτυχιακές σπουδές προσανατολισμένες στο δίκαιο περιβάλλοντος στην Ολλανδία και δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Γαλλία. Ζει και εργάζεται στην Κω ως συμβολαιογράφος. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Κω από το 2002.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ειδικά θεματικά αφιερώματα σε διάφορα θέματα υγείας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ  πλαισιώνονται από ειδικά κείμενα, μελέτες  και παρουσιάσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο.  Διεθνώς αναγνωρισμένοι  γιατροί  , επιφανείς καθηγητές Ιατρικών Σχολών ενημερώνουν, συζητούν  και επεξηγούν παρουσία του κοινού και των δημοσιογράφων.

 

Αφιέρωμα στην νόσο ALZHEIMER (Άλτσχαϊμερ):

Οι δύο φετινές ταινίες με θέμα την νόσο  Alzheimer είναι:  ΜΑΜΑ της Ολλανδής Άντελχάιντ Ρούσεν και ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ της Σίμιν Φαλλαζάντε Τεχράνι από το Ιράν.  Η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και  Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑΔρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος θα  συμμετέχει  στις συζητήσεις  γύρω από τις ταινίες του  αφιερώματος στην νόσο Alzheimer. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer. Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με τις Λέσχες  Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, τα ΚΑΠΗ σε όλη την Ελλάδα και πολιτιστικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί ομιλίες για τη μνήμη και την Άνοια, με στόχο την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψηςτων προβλημάτων μνήμης και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσωειδικών ασκήσεων.

 

Αφιέρωμα στην έκθεση Σχέδιο Σωτηρία:

Στις 18 Ιουνίου ξεκίνησε  μια θεματική έκθεση –με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές που παρουσιάζονται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου ‘ Η Σωτηρία’, στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι' αυτόν το σκοπό. Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους. Ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο η τέχνη –με διαφόρους τρόπους- έχει εισέλθει στα νοσοκομεία. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ της Κω, κυρία Λουκία Ρικάκη, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την έκθεση αυτή. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 3ο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2011. Εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης Σχέδιο ΣΩΤΗΡΙΑ θα παρευρεθούν στην Κω για να παρουσιάσουν την μοναδική αυτή έκθεση στο κοινό. Η τέχνη μέσα στο νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα εφαρμογής των εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους. Είναι από τις λίγες φορές που ένα εικαστικό γεγονός ανοίγεται με τόση μεγάλη ένταση στην κοινωνία και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι αυτός ενός νοσοκομείου.

 

Αφιέρωμα στην Gargi Sen:

Η Γκάρτζι Σεν είναι ένας ιδιαίτερα γενναιόδωρος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος .Γεννήθηκε 1962  στην Ινδία και είναι σκηνοθέτρια, έφορος και διανομέας ταινιών. Σπούδασε οπτική και εικαστική επικοινωνία στην Ινδία και στην Αγγλία. Έχει γυρίσει πάνω από 20 ντοκιμαντέρ με σύγχρονη θεματολογία και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Τα  ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στον πολιτισμό, την επικοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης  Μagic LanternFoundation http://www.magiclanternfoundation.org που συνεργάζεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ  . Επίσης δύο ταινίες της προβάλλονται στο τμήμα Πανόραμα, εκτός συναγωνισμού. Οι ταινίες αυτές είναι :

MΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ -Η ταινία αυτή ακολουθεί μια ομάδα γυναικών που πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας που λέγεται Σανταφούλι, το οποίο ξεκίνησε από ακτιβιστές στο Πουν. Oι γυναίκες αυτές,   από εκεί που δεν αντιλαμβανόντουσαν την έννοια της πολιτικής οικονομίας της υγείας, έφτασαν στο σημείο να κατανοούν το σώμα τους και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.  Οι ορίζοντές τους διευρύνθηκαν πέρα από τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών.

ΕKEI ΠΟΥ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - Η ταινία αυτή παρουσιάζει τις αόρατες γυναίκες που για γενιές, εξασκούν τοπικές θεραπευτικές μεθόδους. Έχουν το φάρμακο για σχεδόν κάθε ασθένεια. Χρησιμοποιούν βότανα και φυτά για την προετοιμασία φαρμάκων. Το σύστημα γνώσεων βασίζεται σε εμπειρία αιώνων που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, προφορικά. Η δεξιοτεχνία και οι ικανότητες αυτών των γυναικών θεωρούνται πολύτιμες  από την κοινότητά τους, που δεν έχει πρόσβαση σε καμία άλλη ιατρική περίθαλψη.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μμ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου της Κω, διοργανώνει – υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού – έκθεση γλυπτών και σχεδίων έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής του γλυπτού που πρόκειται να τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης, με θέμα : «Η αρπαγή της Ευρώπης». Ταεγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2010,  θα πραγματοποιηθούν στις νέες  κτιριακές εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Κω (Χάνι). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων, την οποία θα προλογίσει ο βουλευτής κ. Κώστας Σκανδαλίδης και ο  Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης,με σύντομη τοποθέτησή της θα συμμετέχει και η κα Αγγέλικα Καλαντίδη – Κοροβέση,  εκπρόσωπος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  και μέλος της κριτικής επιτροπής επιλογής του γλυπτού.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 19.00 μμ , στο Πολυκέντρο Θαλασσινού , θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και κριτικού ταινιών της έγκριτης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑΠαύλου Κάγιου «ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΘΑ ΒΛΕΠΩ».  Στην παρουσίαση για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει η συγγραφέας Μαρία Τσιρπάνλη και αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Σβύνος και Άντζελα Άνθη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί μικρού μήκους φιλμ με ιστορικά γεγονότα και αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου που διατρέχουν το βιβλίο. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Μάνου Ευστρατιάδη.

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 09:30 πμ, θα αναχωρήσουν λεωφορεία για το Ασκληπείον όπου θα γίνει η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ

Tην Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 20.00 μμ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο , θα δώσει μία μοναδική συναυλία η παγκοσμίου φήμης μεσόφωνος (mezzo soprano)  Ελληνικής καταγωγής Αλεξάνδρα Γκράβας. Eχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως  Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο,  Ισπανία,  Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Λιβύη,  Αίγυπτο,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.

Ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα τραγουδιών αποτελούν το ρεπερτόριο της Αλεξάνδρας : από άριες και κλασσικό μέχρι παραδοσιακό και μοντέρνο τραγούδι. Έχει κάνει τις πρεμιέρες των έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη,Δημοσθένη Στεφανίδη, Μίμη Πλέσσα, Αλέξανδρου Καρόζα,Νότη Μαυρουδή, Τζωρτζ Τσοντάκης, Francis James Brown,Achim BurgDante BorsettoHarue Kunieda, Jonnusuke Yamamoto και Otto Freudenthal. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτηςΜίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών RAVEN, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ  και “ Les dix Eluard”. Είναι επίσης η διευθύντρια και ιδρυτής του μουσικού σχήματος «Όραμα» που έχει ως βάση του το Λονδίνο. Κορυφαίες εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο ήταν  η εμφάνιση της το 2007 πλάι στον Μίμη Πλέσσα και Μάριο Φραγκούλη στο Ολυμπιακό Στάδιο και η προσωπική της συναυλία, την οποία έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επίσης καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενείται σε ειδικό χώρο, έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ιδρύτρια  και Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Λουκία Ρικάκη  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διοργάνωση φεστιβάλ:  Δήμος Κω, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κω

Χορηγοί Φεστιβάλ: PFIZER, ALAPIS, ΖEWA, DUREX SSL-EUROPE.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αμερικής στην Αθήνα

Χορηγοί επικοινωνίας: ΔΗ.ΡΑ.Σ  ΚΩ, CULTURE NOW.GR,  Art.Mag www.artmagazine.gr,

ΠΑΛΜΟΣ-FM, Jaba.gr,   Seven Art www.sevenart.grCineman.gr, MOSAIKO.gr

Συνεργάτες της διοργάνωσης: Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ,ο Ιατρικός σύλλογος Κω, η Κινηματογραφική Λέσχη Κω (ΚΙΛΕΚΩ).

Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ:: Dr Karina Rubinstein  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.τηλ. 6955808838

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter