Μαχαιρίδη στην περιφέρεια, Κουσουρνά στη Ρόδο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Σε 10 μέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για όλους τους δήμους.

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Εκλογές 2010

pasok.gr

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αν. Μακεδονία - Θράκη
Άρης Γιαννακίδης. Πολιτικός επιστήμονας, επί δύο τετραετίες νομάρχης Ροδόπης, με μακρά και μαχητική πορεία στην αυτοδιοίκηση και το συνεταιριστικό κίνημα.

Κεντρική Μακεδονία
Μάρκος Μπόλαρης. Δικηγόρος, υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Δυτική Μακεδονία
Γιάννης Παπαϊορδανίδης. Νέος επιστήμονας, γεωπόνος, μέλος του Δ. Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ κοντά στον αγρότη, με συνεπή δράση στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

Θεσσαλία
Αποστόλης Παπατόλιας. Νυν νομάρχης Μαγνησίας, συνταγματολόγος.

Ήπειρος
Βαγγέλης Αργύρης. Αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην υφυπουργός γεωργίας, με συνεπή πορεία στο συνεταιριστικό κίνημα.

Κεντρική Ελλάδα (Στερεά)
Κλέαρχος Περγαντάς. Δικηγόρος, επί δύο τετραετίες νομάρχης.

Δυτική Ελλάδα
Απόστολος Κατσιφάρας. Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πελοπόννησος
Στηρίζουμε το συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος».

Κρήτη
Σταύρος Αρναουτάκης. Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πρώην Ευρωβουλευτής και πρώην δήμαρχος Αρχανών.

Βόρειο Αιγαίο
Νάσος Γιακαλής. Δήμαρχος Μυτιλήνης, γιατρός, με μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση.

Νότιο Αιγαίο
Γιάννης Μαχαιρίδης. Επί δύο τετραετίες νομάρχης Δωδεκανήσου, αρχιτέκτονας.

Αττική
Γιάννης Σγουρός. Επί δύο τετραετίες νομάρχης Αθηνών.

ΔΗΜΟΙ

Ρόδος
Στάθης Κουσουρνάς. Πολιτικός μηχανικός, βουλευτής Δωδεκανήσου.

Πειραιάς
Γιάννης Μίχας. Επί δύο τετραετίες Νομάρχης Πειραιά.

Πάτρα
Δημήτρης Κατσικόπουλος. Δικηγόρος, επί δύο τετραετίες νομάρχης Πατρών.

Θεσσαλονίκη
Γιάννης Μπουτάρης. Επιχειρηματίας, ενεργός πολίτης με διακριτή παρουσία στο χώρο της αυτοδιοίκησης

Αθήνα
Γιώργος Καμίνης. Καθηγητής Νομικής, με μείζονα συμβολή στην προστασία και ανάδειξη των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους, ως Συνήγορος του Πολίτη για επτά χρόνια.

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΟΥΡΑ

ΟΜΙΛΙΑ

ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΟΥΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, εσείς γνωρίζετε πως οι θεσμοί αποκέντρωσης, Αυτοδιοίκησης, λαϊκής συμμετοχής, δεν υπήρξαν ποτέ για το ΠΑΣΟΚ απλά ένα σύστημα διακυβέρνησης. Απλά μια διοικητική οργάνωση. Απλά ένα μοντέλο κρατικιστικής ή κρατικής διαχείρισης.

Ήταν και είναι πυρήνας της ιδεολογίας μας και της πολιτικής μας. Και παραμένει πάντα επίκαιρη - και όλοι τη θυμόμαστε, παλιοί και καινούργιοι - η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι «η αποκέντρωση και η Αυτοδιοίκηση είναι μονόδρομος για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού του τόπου».

Γι' αυτό ξεκινήσαμε από την ίδρυσή του, 36 χρόνια και δύο μέρες από σήμερα, με γρήγορα βήματα σ' αυτό τον τομέα. Και προχωρήσαμε πολύ, προωθώντας πραγματικά συγκλονιστικές και πρωτόγνωρες αλλαγές, μεγάλες πρωτοβουλίες, βαθιές τομές. Και αυτό συνεχίζουμε και σήμερα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι δεν πάμε στην Αυτοδιοίκηση, στην αποκέντρωση, απλώς για να διαχειριστούμε πράγματα. Οφείλουμε να έχουμε πάντα όραμα. Χρειάζεται πάντα ένας νέος μεγάλος στόχος. Και βέβαια, η πολιτική βούληση να το κάνουμε πράξη. Δράσεις, αποφάσεις, πολιτικές, ενταγμένες σ' αυτό το όραμα, που ξεκίνησε το '82 και συνεχίζεται σήμερα με τον «Καλλικράτη».

Σε αυτό τον αγώνα, οι τοπικοί άρχοντες, όπως λέμε, καλούνται, πάντα καλούνταν, να παίξουν αποφασιστικό ρόλο. Είναι εκείνοι που πρέπει να αντιπροσωπεύουν τη δύναμη της αλλαγής, που καλούνται ν' ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις πολιτικής και κοινωνικής δράσης, με αίσθημα δικαίου, με εντιμότητα.

Θα ήθελα να σας πω - δεν μου έκανε εντύπωση, απλώς κάποια αυτονόητα παλιά, τώρα, δεν είναι αυτονόητα. Έχουμε κάνει πολλές μετρήσεις, όπως γνωρίζετε. Μέσα στα ερωτήματα που κάναμε σ' αυτές τις μετρήσεις πανελλαδικά, ήταν «ποια είναι τα σημαντικά για σας χαρακτηριστικά του υποψηφίου Δημάρχου;».

Πήρα ενδεικτικά μερικά, τα ίδια είναι όλα. Βόλος: «Να είναι έντιμος», 52%. Το δεύτερο, «να έχει καλό επιτελείο συνεργατών», 27%. Κεφαλονιά: «Να είναι έντιμος», 55%. «Να έχει καλό επιτελείο», 22%. Λάρισα: «Να είναι έντιμος», 52%. «Να γνωρίζει τα θέματα του Δήμου», 32%. Πρέβεζα: «Να είναι έντιμος», 53%. «Να γνωρίζει τα θέματα του Δήμου», 24%. Μεσολόγγι: «Να είναι έντιμος», 56%. «Να έχει επιτελείο καλό συνεργατών», 22%.

Αυτό που βρίσκουμε μπροστά μας, ο καθένας μας, σ' αυτούς που συζητάμε, είτε είναι σύντροφοι, είτε είναι συναγωνιστές, είτε είναι φίλοι, είτε είναι απλώς κόσμος που δεν ανήκει σ' εμάς, βγαίνει μπροστά. Άρα, αυτό που ήταν αυτονόητο κάποτε, το καθαρό πρόσωπο, εμείς οφείλουμε να το έχουμε μπροστά μας και στις επιλογές μας.

Και πρέπει να προχωρήσουμε πέρα απ' αυτό, ενάντια σε κάθε λογική εφησυχασμού και μικροκομματισμού. Μας το λέει ο κόσμος κάθε μέρα. Με ικανότητα να επαναδραστηριοποιήσουμε, πιστεύω, κυρίως αξιακά πρότυπα, συντρόφισσες και σύντροφοι, που τα ξεχνάμε πολλές φορές όλοι μας. Και βέβαια, με αίσθημα ευθύνης στην άσκηση της αποκεντρωμένης εξουσίας των Περιφερειών και των Δήμων, που είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη από οποιαδήποτε άλλη.

Με αυτές τις πολιτικές σκέψεις, η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων προχώρησε. Οφείλω να σας πω ότι για μένα είναι η τρίτη φορά που είμαι επικεφαλής μιας τέτοιας Επιτροπής, η έκτη που δουλεύω. Ήταν κάτι καινούργιο, γιατί είχε τρία νέα δεδομένα, που δεν τα είχαν ποτέ όλες οι άλλες εκλογές, οι δημοτικές εννοώ.

Πρώτον, τα αυτοδιοικητικά, οι δομές και κυρίως τα μεγέθη ήταν τελείως καινούργια, τεράστια. Σκεφτείτε ότι η Περιφέρεια, είτε σαν διοικητικό είτε σαν αναπτυξιακό κομμάτι, δεν υπήρχε ποτέ από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Δηλαδή, σκεφτείτε ότι από τη Νέα Ζίχνη μέχρι την Αριδαία και από τον Πλαταμώνα μέχρι τους Ευζώνους, πρέπει να βρούμε πρόσωπα που να τους ξέρουν, που να τους θεωρούν καλούς και να μην φοβούνται ότι θα ασχοληθούν με τον τόπο το μικρό τους, τη Νομαρχία ή το Νομό από όπου κατάγονται, και όχι με την Περιφέρεια.

Οι Δήμοι: μην ξεχνάτε ότι όλα τα χρόνια μέχρι το '98, δουλεύαμε με 11.000 Δήμους και Κοινότητες. Πήγαμε στις 1.034 με τον «Καποδίστρια» και σήμερα είναι μόνο 325. Επίσης τεράστιοι, επίσης μεγάλοι, επίσης δύσκολοι. Και είναι προφανές ότι έπρεπε να βρεις πρόσωπα και στο ένα και στο άλλο, που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν, να δημιουργήσουν, να προχωρήσουν.

Ένα δεύτερο, τελείως νέο δεδομένο ήταν ο χρόνος. Συνήθως, είχαμε 12 με 14 μήνες χρονικό περιθώριο. Ο νόμος ψηφίστηκε αρχές Ιουνίου, άρα είχαμε ουσιαστικά δύο μήνες και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Και το τρίτο δεδομένο που μας δημιουργούσε προβλήματα είναι ο πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων. Έως σήμερα συνήθως, κατά μέσο όρο σε Δήμους ήταν από 2 έως 4. Σε αυτές τις εκλογές, οι υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί ήταν πάνω από 6.000, που σημαίνει κατά μέσο όρο 18 υποψηφιότητες ανά Δήμο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί απ' αυτούς ήταν εν ενεργεία Δήμαρχοι, και καλοί Δήμαρχοι, στον ίδιο «Καλλικρατικό» Δήμο, που σημαίνει ότι εκτός από τους Δημάρχους υπήρχαν εκατοντάδες, τουλάχιστον εκατοντάδες πρόσωπα, που πραγματικά θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλοί υποψήφιοι.

Αλλά ήταν πολύ δύσκολο έργο. Προσπαθήσαμε, συζητώντας κατ' αρχάς με αυτό το πολιτικό άτυπο όργανο που ξεκινήσαμε σε όλους τους νομούς. Ήρθαν στην Αθήνα και συζητήσαμε, Εθνικό Συμβούλιο, Γραμματέας και Υπεύθυνος της Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής, Γραμματέας και Υπεύθυνος της Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής, και προχωρήσαμε με συνεδριάσεις, με συσκέψεις, με επισκέψεις επιτόπου, σκληρά, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Πιστεύω πως πετύχαμε σ' ένα μεγάλο βαθμό θετικές λύσεις, καλές προτάσεις, νικηφόρες προοπτικές. Φυσικά, θα υπάρχουν και εναλλακτικές σε πρόσωπα, που θα είναι καλές και σοβαρές. Αλλά, όπως σας είπα, χιλιάδες οι υποψήφιοι, 325 όλοι κι όλοι οι Δήμοι. Και εδώ απλώς θα μου επιτρέψετε να πω ένα προσωπικό: πιθανότατα, στενοχώρησα πάρα πολλούς, από φίλους, συντρόφους, συναγωνιστές υποψηφίους, γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν μίλησα ατομικά μαζί τους. Ήταν μια επιλογή που την έκανα από την πρώτη ημέρα.

Εάν είχα ραντεβού με τον καθένα χωριστά, προφανώς δεν θ' ασχολιόμουν με τίποτε άλλο. Εάν έκανα επιλογή κι έβλεπα όποιους, 10, 20, 40, 50, εγώ πιστεύω ότι και πολιτικά και ανθρώπινα δεν θα ήταν έντιμο για όλους τους υπολοίπους. Έτσι, συμμετείχα μόνο σε συνεδριάσεις και συζητήσεις θεσμοθετημένες.

Πού βρισκόμαστε σήμερα: η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων έχει ανακοινώσει, όπως γνωρίζετε, 147 υποψηφιότητες σε Δήμους που πρέπει να εγκριθούν από το Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχουν 5 ακόμα, που θα σας προτείνουμε σε λίγο. Άρα, συνολικά έχουμε 152 Δήμους. Επίσης, σε 130 Δήμους έχουμε αποφασίσει να μην υπάρξει κεντρική στήριξη, όπως συνήθως γίνεται. Είναι, όπως όλοι ξέρετε, οι πιο πολλές περιπτώσεις που το τοπικό ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ποιον θα στηρίξει, αλλά δεν θέλει την κεντρική στήριξη ο υποψήφιος.

Είναι άλλες περιπτώσεις, η Κρήτη είναι το κλασικό παράδειγμα, όπου κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ - κανένας από τις άλλες πλευρές - ένας από τους δύο θα βγει. Και υπάρχει βέβαια και τρίτη περίπτωση, που παρά τις προσπάθειες, παρά τις πιέσεις, από 6, 7, 8 φτάσαμε σε 2, αλλά και οι 2 δεν θέλουν να πάνε πίσω. Εκεί, αυτό που θέλουμε το προσπαθήσαμε, το συζητάμε με όλους τους, και σε πολύ μεγάλο ποσοστό το έχουμε βρει, έχουμε συμφωνήσει, όποιος πάει στον β' γύρο να βοηθήσει τον άλλο.

Υπάρχουν 16 Δήμοι ακόμα, για τους οποίους με σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών στελεχών και των υποψηφίων «τρέχουν» μετρήσεις. Άρα, σε 298 δήμους περίπου, έχουμε ολοκληρώσει την πορεία των υποψηφιοτήτων. Έχουμε δηλαδή άλλους 37. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροί δήμοι, μικρά νησιά, ορεινοί δήμοι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι με σημασία, ισχυροί.

Θα συνεχίσουμε και ελπίζω, σε 10 μέρες περίπου, να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και σε αυτούς τους δήμους. Και θα ήθελα να ξέρετε πως όλες αυτές οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες από τα μέλη της Επιτροπής.

Επειδή στο ΠΑΣΟΚ ξεχνάμε πολύ να πούμε τα θετικά, εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής και για την υπεύθυνη, αλλά και για την σκληρή και πολύωρη δουλειά τους. Παρότι γνώριζαν αρκετοί εδώ, έχουμε συζητήσει πολλές φορές και ξέρουμε τι θα γίνει, ότι όπου πάει καλά, όπου οι εκλογές πάνε καλά, υπάρχουν μερικές δεκάδες άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι, που θα απαιτούν τις δάφνινες επιτυχίες. Όπου δεν τα πάει καλά, θα φταίει η Επιτροπή. Το γνωρίζουμε και το παίρνουμε υπόψη μας - θα φταίει η Επιτροπή.

Όπως θα ήθελα επίσης να πω πραγματικά τα συγχαρητήριά μου και να τονίσω ότι εκατοντάδες μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, περιφερειακών, νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, πραγματικά έδωσαν και το χρόνο, αλλά και την ψυχή τους αυτούς τους δύο μήνες, όχι για τον εαυτό τους, αλλά για να πετύχουν την καλύτερη απόφαση για το ΠΑΣΟΚ και για τον τόπο τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, γνωρίζετε καλά πως το ΠΑΣΟΚ, αυτό το πολιτικό Κίνημα, έχει ιστορικά δεθεί με το άλλο κίνημα, το κίνημα της Αυτοδιοίκησης. Και είμαστε περήφανοι για τον μετασχηματισμό και τις μεγάλες αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, που εμείς σχεδιάσαμε και εμείς υλοποιήσαμε.

Είμαστε περήφανοι που γράψαμε ιστορία σε αυτό το επίπεδο. Είμαστε περήφανοι, γιατί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, την ίδια πίστη, τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα.

Θα ήθελα τώρα να ανακοινώσω προς το Εθνικό Συμβούλιο και προς όλους, την πρόταση υποψηφίων για πέντε ακόμα δήμους. Για το Δήμο Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς. Για το Δήμο Πάτρας, Δημήτρης Κατσικόπουλος. Για το Δήμο Πειραιά, Γιάννης Μίχας. Για το Δήμο Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Και για το Δήμο Αθήνας, Γιώργος Καμίνης.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω, να υπογραμμίσω και να τονίσω πως και με εντολή του Προέδρου, και με δική μας θέληση, και όπως προκύπτει από όλες τις επιλογές, όχι μόνο αυτές που φαίνονται και όσες έχουμε ήδη πει, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες, με δυνάμεις πολιτικές, κοινωνικές, της αριστεράς, της οικολογίας, της δημοκρατίας και της προόδου. Και αυτή η προσπάθεια θα προχωρήσει με συνέπεια και συνέχεια.

Τέλος, θα ήθελα να ανακοινώσω τους προτεινόμενους για το νέο μεγάλο θεσμό, τους προτεινόμενους υποψήφιους περιφερειάρχες. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιανακίδης. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Παπαϊορδανίδης, ένα καινούργιο στέλεχος στο πλαίσιο της ανανέωσης. Περιφέρεια Ηπείρου, Βαγγέλης Αργύρης. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Απόστολος Παπατόλιας.

Στην έκτη περιφέρεια, στα Ιόνια, δεν θα ανακοινώσουμε υποψήφιο σήμερα, έχουμε επιλέξει το πρόσωπο, ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει κάποια ζητήματα, επειδή διδάσκει αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, που θα προσπαθήσει να λυθούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουμε την επόμενη εβδομάδα να τον ανακοινώσουμε. Και πιστεύουμε ότι θα είναι μια επίσης νικηφόρα επιλογή.

Στην Δυτική Ελλάδα, Απόστολος Κατσιφάρας. Στερεά Ελλάδα, Κλέαρχος Περγαντάς. Αττική, Γιάννης Σγουρός. Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης. Και Περιφέρεια Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, στις δύσκολες αυτές στιγμές της χώρας, το ποιοι θα είναι στο τιμόνι των Δήμων και των Περιφερειών θα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της. Όπως έλεγε ο Ανδρέας, έχουμε μόνο μια επιλογή - να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter