Επίσκεψη στη Νάξο πραγματοποίησε ο Νίκος Χρυσόγελος

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Εκλογές 2010

Επίσκεψη στη Νάξο πραγματοποίησε το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χρυσόγελος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του νησιού, παρουσιάζοντας την κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου που θα είναι η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της κίνησης καθώς και τις βασικές προτάσεις του συνδυασμού για το Ν. Αιγαίο και για ένα βιώσιμο μέλλον για την Νάξο (που υπάρχουν στο blog http://ecoanemos.wordpress.com της κίνησης). Καταλήγοντας, τόνισε: «Θέματα γενικής πολιτικής όπως η συνοχή μεταξύ των νησιών, οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, ο τρόπος που διαμορφώνεται η πολιτική, ο ρόλος των πολιτών και της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και συγκεκριμένοι τομείς όπως η παιδεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η αλιεία, η παράκτια ζώνη, τα απόβλητα, η γεωργία, η απασχόληση, ο τουρισμός μπορούν και πρέπει να συζητηθούν μέσα από έναν ανοικτό και δημόσιο διάλογο των επικεφαλής των παρατάξεων ως μια μορφή αυθεντικής ενημέρωσης των πολιτών μερικές μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι δυνατόν να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν στις 7 Νοεμβρίου χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι το πρόγραμμα κάθε παράταξης. Γι αυτό προσκάλεσα τους συνυποψήφιους και την συνυποψήφια για την Περιφέρεια να συμμετάσχουν σε δημόσιες συζητήσεις σε 6 νησιά, μεταξύ των οποίων είναι και η Νάξος.

Εμείς, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, έχουμε πρόγραμμα και ζητάμε από τους πολίτες να ψηφίσουν με γνώμονα αν αυτό το πρόγραμμα εκφράζει και τις δικές τους αναζητήσεις και διεκδικήσεις, αν πιστεύουν ότι χρειάζεται η ισχυρή παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα. Είμαστε μια εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση του πολιτικού συστήματος σε περιφερειακό επίπεδο, είμαστε μια δύναμη υπεύθυνη που ασκούμε κριτική αλλά και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, την κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Ξέρουμε πώς μπορούν να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα, έχουμε γνώσεις και εμπειρία, ξέρουμε πως μπορούμε να κερδίσουμε από τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό/τοπικό επίπεδο ».

Περιοδεία στη Χώρα και στα χωριά της Νάξου
Ο Νίκος Χρυσόγελος, η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου και άλλα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ περιόδευσαν στην πόλη της Νάξου και σε δύο χωριά της ορεινής Νάξου (Απείρανθο, Φιλώτι) και συνομίλησαν με πολίτες και εκπροσώπους φορέων (Εμπορο-επαγγελματικός Σύλλογος, Σύλλογος Μαζικής Εστίασης "Νάξος Φιλοξένια", Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρότας, Φιλοζωίκη Νάξου). Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ανάδειξη ενός μοντέλου τουρισμού που θα αναδεικνύει και θα στηρίζεται σε μια ποιοτική αγροτική δραστηριότητα και στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων στα εστιατόρια και ξενοδοχεία, η υιοθέτηση εργαλείων που συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ των νησιών στο Ν. Αιγαίο αλλά και μεταξύ των χωριών και της Χώρας της Νάξου, η προσαρμογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των νησιών, η υιοθέτηση μέτρων που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα στα χωριά.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, καταλήγοντας επισήμανε: «Σε μια εποχή που η βαθιά και πολύπλευρη κρίση μας δείχνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και άσκησης της πολιτικής και που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έρχονται να προστεθούν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ανεργία, τα νησιά αποτελούν ένα μοναδικό πεδίο ανάπτυξης και εφαρμογής των νέων αυτών μοντέλων ανάπτυξης».

Επίσκεψη στον σκουπιδότοπο
Ο Νίκος Χρυσόγελος, μιας και έχει ασχοληθεί συστηματικά με τα θέματα της ανακύκλωσης (έχει συμμετάσχει στην διαμόρφωση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και στην Επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής της, στην προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης τις τελευταίες 2 δεκαετίες), επισκέφθηκε τον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που δυστυχώς λειτουργεί ακόμα, δίπλα μάλιστα στη θάλασσα.

Ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς έχουν περάσει σχεδόν δυο δεκαετίες χωρίς να έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νάξο, δηλαδή για την πρόληψη/μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Θυμάμαι το ενδιαφέρον των πολιτών και των μαθητών για την ανακύκλωση από τις πρώτες συζητήσεις και παρεμβάσεις στη Νάξο, που δεν βρήκε όμως την ανταπόκριση που θα έπρεπε από τις τοπικές αρχές και την Νομαρχία. Όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες να μετατραπεί το πρόβλημα των απορριμμάτων σε ευκαιρία για θέσεις εργασίας και αναβάθμιση της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής. Η Νάξος συνεχίζει να κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη καύση και την απόρριψη των σκουπιδιών δίπλα στη Χώρα και τη θάλασσα αλλά και από την πιθανή επιβολή προστίμων από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με δεδομένο ότι έπρεπε αυτοί οι χώροι να έχουν κλείσει, μετά από πολλές αναβολές και παρατάσεις, το αργότερο στα μέσα Ιουλίου 2010. Ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 34.000 Ευρώ την ημέρα είναι υπαρκτός. Ακόμα, όμως, και αν δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία, η Νάξος έπρεπε να έχει σήμερα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, να κομποστοποιεί τα οργανικά απόβλητά της, να παίρνει τους «θησαυρούς», τις πολύτιμες πρώτες ύλες υψηλής προστιθέμενης αξίας που βρίσκονται μέσα σε απόβλητα των τυροκομείων και των ελαιουργείων. Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση δεν υπήρξε και γι' αυτό τα προβλήματα παραμένουν ακόμα άλυτα»

Παρέμβαση στο συνέδριο της ΟΝΑΣ
Ο Νίκος Χρυσόγελος παρακολούθησε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) με θέμα την εφαρμογή του Καλλικράτη. Στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «Η μεταρρύθμιση στην κεντρική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση ήταν αναγκαία αλλά δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ούτε έχει λάβει ιδιαίτερα υπόψη τη νησιωτικότητα της περιοχής. Θα απαιτηθεί τεράστια προσπάθεια με δεδομένο ότι δεν φαίνεται να είναι καλά σχεδιασμένη, να υπάρχουν επαρκείς πόροι και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν.

Από την άλλη, η κρίση την οποία βιώνουμε είναι βαθιά και απαιτεί σοβαρό πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της όχι μόνο σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τα προβλήματα στις νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν λύσεις που είναι κατάλληλες για τα νησιά. Η Περιφέρεια πρέπει να διαμορφώσει μέσα από διάλογο ένα σχέδιο» Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Ν. Αιγαίο» για την επόμενη δεκαετία και να δημιουργήσει ένα «Ταμείο για την Κοινωνική Συνοχή στο Ν. Αιγαίο», αντί να διαιωνίζει την αποσπασματική προώθηση έργων, τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι που τελικώς οδηγούν στην εκτεταμένη διαφθορά που μαστίζει και την περιοχή μας. Το να βρει δουλειά το παιδί μας είναι δικαίωμα και απαιτεί κατάλληλες πολιτικές. Δεν πρέπει οι πολίτες να εξευτελίζονται αναζητώντας δουλειά ή λύση στα προβλήματα τους μέσα από τον βουλευτή, το δήμαρχο, τον κομματάρχη, τις πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετήσεις που κρατούν τους πολίτες ομήρους και συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας μας».

Με την ευκαιρία, επανέλαβε δημόσια στον παριστάμενο συν-υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη την πρόσκλησή του για δημόσια συζήτηση των 5 συνυποψηφίων για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έτσι ώστε απο εδώ και στο εξής ο πολιτικός διάλογος να επικεντρωθεί γύρω από τα προγράμματα των συνδυασμών και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες.

Τέλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης μίλησαν στην επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσαν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Νάξου σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων με θέμα: "Βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Μια δημιουργική πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση". Στην ημερίδα, μίλησαν επίσης επιστήμονες εξειδικευμένοι σε διαφορετικές πλευρές της βιώσιμης ανάπτυξης. (http://wp.me/pZ7Bh-sD)

Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 από νησιώτες γονείς. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας (M.Sc). Παντρεύτηκε το 1987 τον Λευτέρη Καρυστιναίο από την Φολέγανδρο και απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο.

Δούλεψε στην Αθήνα μέχρι το 1992 σε γραφεία μελετών και μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές εταιρείες με αντικείμενο την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την επεξεργασία λυμάτων, τη δημιουργία βάσης δεδομένων σε θέματα περιβάλλοντος, την επιλογή τεχνολογιών και τη σύνταξη αναπτυξιακών προγραμμάτων. Παράλληλα ασχολήθηκε με το περιοδικό «Λατινική Αμερική» και την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Νικαράγουα.

Την περίοδο 1990-1992 πραγματοποίησε μαζί με την οικογένεια της το όνειρό τους να φύγουν από Αθήνα και να ζήσουν σε ένα νησί, τη Νάξο που διάλεξαν.

Στη Νάξο ασχολήθηκε αρχικά με την υποβολή για χρηματοδότηση και τη μελέτη Πιλοτικού Προγράμματος για την «Λιπασματοποίηση των Οικιακών Απορριμμάτων της Πεδινής Νάξου», πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν υλοποιήθηκε τελικά από τον Δήμο Νάξου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Κέντρο Οικολογικών Ερευνών Νάξου ως υπεύθυνη Σύνταξης Μελέτης Σκοπιμότητας για την Σύσταση της Αναπτυξιακής Επαρχίας Νάξου –ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. και Συντονισμού Δράσεων για την Υποβολή Πρότασης για ένα «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Νάξου –Αμοργού» στο Leader II. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ισπανοελληνικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπελάγους (Νάξος, 1992) και του Οικολογικού Σχολείου Νάξου (1994 -1999), στα πλαίσια του οποίου οργάνωσε δύο διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια στο Χαλκί της Νάξου με θέμα: "Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ως εργαλεία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", 1994 και "Μικροί Υγροβιότοποι στα νησιά της Ευρώπης", Υπουργείο Αιγαίου –ΓΓΕΤ, 1996.

Με την έγκριση της Πρότασης της ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. το 1996, άρχισε να εργάζεται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ως επιστημονική σύμβουλος, συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ταυτότητας) αλλά και υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Κυκλάδων (Europe Direct), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Κυριότερα προγράμματα με τα οποία ασχολήθηκε στα 15 χρόνια της στην ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε:
- Συντονίστρια Προγράμματος Leader II Κυκλάδων (1997 -2001)
- Συντονίστρια Προγράμματος Συντήρησης -Αξιοποίησης Αναβαθμίδων PROTERRA (άρθρο 8 FEOGA -Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, Κοινότητα Κορώνου), 1997-1999
- Σύμβουλος του Κέντρου Επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της Ξερολιθιάς, Πρόγραμμα ΜEDSTONE «Δημιουργία Μεσογειακού Κέντρου για την Προστασία και Αξιοποίηση των τοπίων με ξερολιθιές», EC, DG XVI, Recite II –1999-2001
- Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Δικτύου Ξερολιθιάς –REPS –Interreg IIIC -2004-06.
- Τεχνικές Μελέτες και υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων Δήμου Δρυμαλίας, Αμοργού, Μήλου και Κοινότητας Κουφονησίων (2005 –2009) και ειδικότερα: Μελέτες Ανάπτυξης Δικτύου Περιπατητικών Διαδρομών, Μελέτες Ανάδειξης Αγροτικών Μνημείων, Μελέτη Βυζαντινού Πάρκου Κεντρικής Νάξου, Μελέτη Ανάδειξης Σμυριδωρυχείων Ορεινής Νάξου
- Σύνταξη φακέλων και τεχνική υποστήριξη στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων στα πλαίσια του Προγράμματος Leader Plus και ΟΠΑΑΧ Κυκλάδων (2005-2008)
- Σύνταξη και υποβολή Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης για τις Νότιες Κυκλάδες «Οι Καρποί της Γης και του Πνεύματος»

Από το 2009 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα: «Xρήση GIS στη διαχείριση του νησιωτικού περιβάλλοντος».

Μετέφρασε στα ελληνικά την έκδοση του Open University «Άνθρωπος και Περιβάλλον» (1984), επιμελήθηκε τη δίγλωσση «Κεντρική Νάξος: Οδηγός με Χάρτη» (Δήμος Δρυμαλίας, 2001) και το βιβλίο «Φολέγανδρος: Εικόνες και Κείμενα» (2009) και συμμετείχε στην επιμέλεια του βιβλίου «Βιβλιογραφία για τη Νάξο» (Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου, 2005).

Αποφάσισε τη συμμετοχή της στον Οικολογικό Άνεμο ως υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων για να εκφράσει την έντονη ανάγκη της να διοχετεύσει μια πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία ως σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος, άμεσα και έμπρακτα στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε μια περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, τα νησιά μας και τον τόπο μας.

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter