Οικολογικός Άνεμος: Η ανεργία χτυπάει άσχημα το Ν. Αιγαίο. Εμείς τι κάνουμε;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Εκλογές 2010

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2010, η ανεργία χτυπάει ιδιαίτερα άσχημα το Ν. Αιγαίο και ειδικότερα τις γυναίκες και τους νέους από 15 έως 24 ετών. Στο σύνολο της χώρας η ανεργία από 7,7% το 2008 ανέβηκε στο 9,5% στο σύνολο του πληθυσμού, από 11,4% σε 13,1% στις γυναίκες και από 22,1% σε 25,8% στους νέους από 15 έως 24 ετών.


Τα αντίστοιχα νούμερα στο Ν. Αιγαίο είναι πολύ χειρότερα. Στο σύνολο του πληθυσμού η ανεργία από 8,1 % σκαρφάλωσε στο 12% (ποσοστό αύξησης σχεδόν 50%). Ειδικότερα, για τις γυναίκες η ανεργία από 12,7% εκτοξεύτηκε στο 17,5% (ποσοστό αύξησης 38%), ενώ για τους νέους 15-24 ετών από 14,9% έφτασε στο εκρηκτικό 24,6% (ποσοστό αύξησης 65%), η υψηλότερη αύξηση σε όλη την Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει η βιτρίνα του μαζικού τουρισμού και των εκατομμυρίων αφίξεων στα νησιά μας, η οποία διαχρονικά χρησιμοποιείται από τους τοπικούς άρχοντες για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ευημερίας στην οποία οι αριθμοί ευτυχούν αλλά οι άνθρωποι απελπίζονται.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και είναι αμείλικτη: Κάτι περισσότερο από μία γυναίκα στις έξι και σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους δεν έχει εργασία στο Ν. Αιγαίο και μάλιστα με αυξητική τάση μεταξύ 2008 και 2009. Αυτά είναι τα στοιχεία που καταδεικνύουν την τραγική εικόνα της πραγματικής οικονομίας στο Ν. Αιγαίο, στην οποία οδηγηθήκαμε από τις ανεύθυνες πολιτικές της κεντρικής εξουσίας και την αναιμική παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Καιρός να αλλάξουμε! Πως;  

Η πορεία αυτή δεν πρόκειται να ανακοπεί εάν δεν αποφασίσουμε ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου χρεωκόπησε. Είναι επείγουσα ανάγκη να ξεφύγουμε από το μονοδιάστατο, αναχρονιστικό μοντέλο του all inclusive τουρισμού και να πάμε σε πιο ισορροπημένες και πολυδιάστατες πολιτικές για τη νησιωτική οικονομία. Πολιτικές που χαρακτηρίζονται από ήπιες μορφές τουρισμού, από ανάπτυξη ΑΠΕ στα νησιά με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα των ευαίσθητων νησιωτικών οικοσυστημάτων, από σαφή καθορισμό χρήσεων γης που επιτρέπουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, από ενίσχυση της αλιείας κ.α. Μόνον έτσι θα επωφεληθούν στην πράξη τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας μέσα από τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας σε πράσινους τομείς της οικονομίας.

Εμείς έχουμε πρόγραμμα που μπορεί να προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και ενισχύοντας την πραγματική οικονομία.

Δώστε δύναμη με τη ψήφο σας όχι σε αυτούς που αντιπροσωπεύουν τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος αλλά σε αυτούς που είναι σε θέση να οραματιστούν ένα αειφορικό μέλλον προς όφελος του περιβάλλοντος, της νησιωτικής οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι καιρός να αλλάξουμε! Είναι καιρός να τολμήσουμε!

«Οικολογικός Άνεμος» στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

--
Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://ecoanemos.wordpress.com

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter