Masterclass με τον Σπύρο Συρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας
Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Γραμμάτων Πολιτεία διοργανώνει και φέτος το πρόγραμμα masterclass με τον Επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου κο Σπύρο Συρόπουλο στο φροντιστήριο ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ στη Ρόδο.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο φροντιστήριο ΜΕΘΟΔΙΚΟ της Κρεμαστής με τον καθηγητή κο ΛΥΓΕΡΟ ΝΙΚΟ και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά στο φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ. Το μάθημα αυτό έχει στόχο την παροχή εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου σε μαθητές με αναπτυγμένες ικανότητες και αυξημένο ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σεμινάρια masterclass καθιερώθηκαν πρωτοποριακά από τον οργανισμό ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους εκπαιδευτικούς κύκλους του τόπου μας. Συμμετέχει μικρός αριθμός μαθητών του Γραμμάτων Πολιτεία οι οποίοι επιλέγονται με βάση την απόδοσή τους στα φροντιστήρια του οργανισμού. Η καινοτομία στην εκπαίδευση είναι στοίχημα για τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ που το έχει ήδη κερδίσει.
To masterclass θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στις 7:00 μ.μ. στο χώρο του Φροντιστηρίου Πλεονέκτημα-Αριστείον στη Ρόδο (Στεφάνου Καζούλη 65-67).
Το masterclass αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να μυηθούν στη μεθοδολογία του καταξιωμένου καθηγητή. Η εξέλιξη του μαθήματος περιλαμβάνει ένα θεωρητικό σκέλος με θέμα:
«Ιστορία & Πολιτική: Χρήση & Κατάχρηση»
Ο Σπύρος Δ. Συρόπουλος γεννήθηκε στη Ρόδο το 1970. Σπούδασε ελληνική και λατινική φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Bristol της Αγγλίας.
Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις σπουδές του για το μεταπτυχιακό τίτλο Master of Arts (1993) και το διδακτορικό δίπλωμα (1997), με θέμα τον χειρισμό των διαφυλικών σχέσεων ως μέσο διαμόρφωσης της αστικής ιδεολογίας μέσω της αρχαίας τραγωδίας.
Εργάστηκε για τρία χρόνια ως βοηθός-διδάσκων στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βristol.
Για δύο χρόνια δίδαξε με ανάθεση στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1999-2001) και στη συνέχεια δίδαξε με ανάθεση στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή το 2007. Έχει διδάξει σε διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2003 διδάσκει μαθήματα ελληνικής αρχαιογνωσίας στην Αγγλική γλώσσα σε φοιτητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε πρόγραμμα συνεργασίας του Center for Hellenic Studies PAIDEIA, at the Campus of the University of Connecticut με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δίδαξε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Masaryk της Τσεχίας. Από το 2006 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Eίναι βοηθός εκδότη του Διεθνούς Περιοδικού Μediterranean Archaeology and Archaeometry.
Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε αρκετά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αναφορά στο έργο του γίνεται από καταξιωμένους ερευνητές του χώρου του. Έχει συγγράψει 2 βιβλία σχετικά με την πολιτική του Αλεξάνδρου και την Ελληνιστική Εποχή και ένα βιβλίο για την κοινωνική λειτουργία της τραγωδίας, που προτείνεται ως ερευνητικό ανάγνωσμα στο Πανεπιστήμιο του Cleveland.
Για τρία χρόνια αποτέλεσε αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (Αρχαιολογικό Συμβούλιο), και τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου από το 2003 στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος από το 2006-2011. Σήμερα είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου.
Συμμετείχε με πρόσκληση σε 3 διεθνή ντοκυμαντέρ με θέμα την ελληνιστική περίοδο που προβλήθηκαν από το BBC2 (Ιούνιο του 2006) και το History Channel (2009-2010).