Δήλωση Ι. Πανάρετου μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκλησή του.

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Προέδρου για τα θέματα Παιδείας αλλά και ειδικότερα για τα πανεπιστήμια και την έρευνα.

Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, για τα κύρια σημεία του νέου νόμου αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο της έρευνας με την εισαγωγή των διεθνών αξιολογήσεων ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα μιά και μόνο μέσω μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων αυτών θα μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα. Τον ενημέρωσα επίσης για τις προσπάθειες που κάνουμε για αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για την αντιμετώπιση και πρόληψη αρνητικών φαινομένων αναξιοκρατίας, κακοδιαχείρισης και λογοκλοπής.

Ευχαρίστησα τον κ. Πρόεδρο για το διαρκές και αμείωτο ενδιαφέρον του αλλά και για την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες εξυγίανσης και αναβάθμισης της ποιότητας στα πανεπιστήμια και την έρευνα.

Έφυγα από την συνάντηση αυτή με νέες δυνάμεις για την συνέχιση της δύσκολης προσπάθειας που κάνουμε.»

Από τη συνάντηση:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κάνετε κ. Υπουργέ; Έχω πολλά πράγματα να σας ρωτήσω. Ιδιαίτερα για την έρευνα. Γιατί έχω μία αδυναμία. Άλλωστε είναι και μέσα στις ιδέες του κυρίου πρωθυπουργού.

Ι.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Το γνωρίζω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δύσκολα πράγματα. Τι γίνεται μ΄ αυτή τη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί;

Ι.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Κοιτάξτε κάνουμε μία προσπάθεια, για διαφάνεια, αξιοκρατία και για τις δημιουργίες των προϋποθέσεων, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και η έρευνα να γίνονται με διεθνείς προδιαγραφές και να οδηγούν σε ποιοτικά αποτελέσματα. Αυτή η προσπάθεια βρίσκει και υποστηρικτές, βρίσκει και αντιθέσεις διότι υπάρχουν δυστυχώς, φαινόμενα οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας, λογοκλοπής στα πανεπιστήμια, κι αυτά τα φαινόμενα προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Μία προσπάθεια που γίνεται για μία καθολική εντύπωση απαξίωσης είναι λανθασμένη, γιατί αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι αναδείξουμε τις καλές πρακτικές και να περιθωριοποιήσουμε τις αρνητικές. Γιατί ο ελληνικός λαός και ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για να έχουμε δωρεάν Παιδεία για να υποστηρίζουμε την έρευνα και εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι διαθέσιμοι πόροι, που έχουν γίνει και λιγότεροι τώρα, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή επιτυχία εύχομαι. Είναι ένας σημαντικός τομέας για την εθνική προσπάθεια.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter