Η Συμπαράταξη Ελπίδας για την παγκόσμια μέρα υδροβιοτόπων
Με αφορμή την φετινή παγκόσμια μερα υδροβιοτόπων, μέσα σε δυσοίωνες προοπτικές για το περιβάλλον του νησιού μας και την ελληνική και τοπική οικονομία, υπενθυμίζουμε τις δικές μας προτεραιότητες στο θεμα των υδροβιοτόπων!
Μετά από 30 χρόνια, εντατικής οικιστικής εκμετάλλευσης, χωρίς τις αρμόζουσες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, τροποποίησαν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ το συνολικό ισοζύγιο της ΦΥΣΙΚΗΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ισορροπίας του νησιού μας. Απαιτείται μια νέα σύγχρονη πολιτική διαχείρισης με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της παραγωγικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Η νέα δημοτική αρχή δεν έχει διαφορετική πολιτική από τους προηγούμενους για τα συστήματα υγροβιότοπων του νησιού μας. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα μας από το περιεχόμενο του προεκλογικού της προγράμματος αλλά και των απόψεων βασικών στελεχών της.
Θέτουμε τα AΜΕΣΑ ζητήματα της:
1. μη λειτουργίας του ΔΣ και της απραξίας του γυρω από τα προβλήματα διαχειρησης του υγροβιότοπου ΨΑΛΙΔΙΟΥ (μη λειτουργία του γραφείου του υγροβιότοπου από το 2008)
2. απουσία συνεργασίας με τους εθελοντές πολιτες και γενικότερα το πολιτικό κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα στους δραστήριους πολιτες και την δημοτική αρχή
3. την χρόνια εγκατάλειψη του ευρωπαϊκής σημασίας μοναδικού για το νησί μας υγροτόπου Αλυκής Τιγκακίου-Κω
Θέτουμε τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ζητήματα της:
1. το αυτονόητο: διαδημοτική διαχείριση των υγροβιότοπων του νησιού μας με την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης
2. εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπει ο νόμος Φ.Ε.Κ. 571Δ/6-7-06 για την προστασία της περιοχής του Ψαλιδιού και ιδίως αυτό της εντός 5-ετίας αποζημίωσης των θιγομένων ιδιοκτησιών που ευρίσκονται στην ζώνη (Π.Ζ.2) που απαγορεύεται η δομηση. Πρόκειται για επιφάνεια γης 104 στρεμμάτων, 4 κτηματομερίδων που ανήκουν σε 12 φυσικά πρόσωπα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, οι οποίες κακώς δεν έχουν αρχίσει μέχρι σήμερα.
3. την προστασία της ΛΑΜΠΗΣ (η Λάμπη είναι μη αναγνωρισμένος υγροβιότοπος!!!) με αναθεώρηση της ΖΟΕ 4 του Δήμου Κω με στόχο την προστασία της περιοχής και την ανάδειξη της ως περιοχής υψηλής παραγωγικότητας, στα πλαίσια της αναγκαίας παραγωγικής αναδιάρθρωσης στο νησί μας.
4. της απαγόρευσης του κυνηγιού σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τους 2 υγροβιότοπους
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Σχόλιο αυτογνωσίας: Τα υγροτοποι αποτελούν απαραίτητα συστατικά του υδρολογικού κύκλου και εκτελούν λειτουργίες απαραίτητες για την φύση και τον άνθρωπο.
-προστατεύουν και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού του υπόγειου ορίζοντα
-συγκρατούν τα ιζήματα στην διαδικασία εμπλουτισμού του υπόγειου ορίζοντα των υδάτων από τα νερά των βροχοπτώσεων
-κρατούν και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ύλες που έρχονται ή δημιουργούνται στους υγροβιότοπους και γιαυτό υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των έμβιων όντων
-Η ύπαρξη των υγροβιότοπων ΑΛΥΚΗΣ, ΛΑΜΠΗΣ, ΨΑΛΙΔΙΟΥ στο βόρειο πεδινό τμήμα του νησιού δημιουργεί ένα πλέγμα φυσικής προστασίας του πόσιμου νερού, εμποδίζοντας την διείσδυση του θαλάσσιου νερού στον υδροφορέα του νησιού.