Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης

Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα την Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει για να "αναρρώσει" η χώρα; Ποια είναι τα θεμέλια που πρέπει να οικοδομηθούν για να βγούμε από την κρίση ομαλά, με περισσότερα εφόδια για το μέλλον;

Στην ημερίδα που διοργανώνει το Megaron Plus – σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη – την 1η Μαρτίου διεθνούς κύρους έλληνες πανεπιστημιακοί καταθέτουν τις γνώσεις και τις απόψεις τους για την κρίση στην Ελλάδα με επίκεντρο την παιδεία, την επιστημονική έρευνα, την υγεία, αλλά και το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και στα μείζονα προβλήματα που τον απασχολούν, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια συζήτηση πάνω στο πιο καυτό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία σήμερα: την οικονομική κρίση.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η δημοφιλής πολύ-θεματική Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει ημερίδα την Τρίτη 1 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα "Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης".

Συμμετέχουν ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, Καθηγητής και Επίτιμος Διευθυντής Ερευνών στην École Normale Supérieure στο Παρίσι, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΛΙΑΜΕΠ).

Την ημερίδα θα συντονίσει ο Σταύρος Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος θα επικεντρωθεί στα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την έρευνα παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν με ποιον τρόπο διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν κρίσεις ανάλογες με της Ελλάδας. "Τα στοιχεία δείχνουν αρκετά πειστικά πως οι χώρες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση είναι αυτές που αποφάσισαν να επενδύσουν μαζικά στην ανώτατη εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Τελικά η πείρα δείχνει, ομολογουμένως με σχετικά φτωχές στατιστικές, πως οι επιτυχείς επενδύσεις ήταν αυτές που αφορούσαν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Φοβάμαι πως στην Ελλάδα κάναμε τις λανθασμένες επιλογές", σχολιάζει ο Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος θα αναλύσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στην υγεία, την παιδεία και την έρευνα. Θα μιλήσει για τον ρόλο που έπαιξε το ιατρικό σώμα στην ανάπτυξη της κρίσης, δηλαδή για την φτωχή παιδεία και τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους κανόνες της επαγγελματικής συμπεριφοράς. Τέλος, θα αναλύσει τα οφέλη από την κρίση (μείωση τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων, εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών για συνταγογράφηση ΕΟΦ, δημιουργία πρωτοκόλλων συνταγογράφησης (ΠΙΣ), αυστηρός έλεγχος εφαρμογής, οργάνωση ελέγχου χρήσης κλινών, δημιουργία υγειονομικού χάρτη της χώρας, μετατροπή εξωτερικών ιατρείων σε αστικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μικτά νοσοκομεία) και τις απώλειες από την κρίση (ελάττωση αποδοχών, αδυναμία εκσυγχρονισμού υλικοτεχνικής υποδομής νοσοκομείων, ελάττωση πόρων για έρευνα).

Ο Ηλίας Μόσιαλος θα τονίσει το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση. Όπως λέει ο ίδιος, "η τεχνοκρατική προσέγγιση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση στις πολύπλευρες διαστάσεις της αν δεν συμπληρωθεί με μια πολιτική προσέγγιση που θα αναδεικνύει την υπεράσπιση του συλλογικού αγαθού. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να υπάρξουν αλληλοσυμπληρούμενες αλλαγές σε τέσσερα επίπεδα. Πρώτον: Η χώρα πρέπει να αναθεωρήσει το εσωστρεφές πολιτισμικό πλαίσιο εντός του οποίου έχει εγκλωβιστεί. Δεύτερον: Αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Γι' αυτό δεν αρκεί ένας νέος εκλογικός νόμος. Χρειάζεται να εκδημοκρατιστεί η πολιτική λειτουργία των κομμάτων και να ανοίξει το πολιτικό σύστημα σε νέα πρόσωπα, επιτυχημένα στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή. Τρίτον: Μια νέου τύπου μη κρατικίστικη και κρατικοδίαιτη οικονομική ανάπτυξη. Χρειάζεται να υπάρξει μια εκ διαμέτρου διαφορετική και αποκεντρωμένη δημόσια διοίκηση σε έναν αποτελεσματικό και μη πελατειακό και κομματικά εξαρτημένο δημόσιο τομέα. Τέταρτον: ένα νέο κοινωνικό κράτος που να δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών σε όλους τους πολίτες."

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου θεωρεί ότι "η παρούσα κρίση στην Ελλάδα δεν είναι οικονομική ή πολιτική, αλλά κυρίως ηθική, και αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη. Η πνευματική δημιουργία παραμένει πάντα μια πολύ φυσική και θετική, και τελικά λυτρωτική, αντίδραση των νέων ανθρώπων στην κρίση".

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1940. Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1962) και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (1968). Υπήρξε υπότροφος στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN στη Γενεύη και Research Associate στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Από το 1971 έως το 2006 ήταν ερευνητής στο CNRS, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, ενώ το 1978 έγινε Διευθυντής Ερευνών εκεί. Από το 1998 έως το 2002 δίδαξε στην École Normale Supérieure στο Παρίσι, ενώ το 2006 αναγορεύτηκε σε επίτιμο Διευθυντή Ερευνών στην École Normale Supérieure.

Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, πτυχιούχος (1968) και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και στη Ρευματολογία-Ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Εργάστηκε ως ερευνητής σε Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και δίδαξε ως κλινικός αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown. Από το 1980 έως το 1993 υπηρετεί ως Καθηγητής – Διευθυντής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τότε μέχρι σήμερα ως καθηγητής και Διευθυντής της Κλινικής και του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος συμμετέχει ενεργά στην πρωτοπορία της κλινικής και βασικής έρευνας στην ανοσολογία και παθολογία. Το πρωτότυπο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξε ως τον σημαντικότερο ερευνητή του συνδρόμου Sjogren παγκοσμίως. Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο Ρευματολογικής Έρευνας «Alessandro Robecchi» (1987), με το Ευρωπαϊκό-Αυστραλιανό βραβείο Ιατρικής Έρευνας (1993), με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας (2001). Το 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Master του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας και το 2010 το Βραβείο Αξιέπαινης Υπηρεσίας από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο κατά των Ρευματικών Παθήσεων, EULAR. Το περιοδικό Journal of Autoimmunity, πρόσφατα αφιέρωσε προς τιμήν της μακροχρόνιας πρωτοποριακής του προσφοράς στον κλάδο ειδικό τεύχος. Ο καθηγητής Μουτσόπουλος έχει γράψει τα βιβλία «Απόψεις για αυτιά που δεν ακούν» (Λιβάνης, 2007 και 2009), «Οδοιπορικό για την Γνώση» (Εστία, 2009), «Εγκυκλοπαίδεια Αυτοανόσων Νοσημάτων» (Εκδ. Καπόν, 2005) και «Μικρές Ιστορίες, μακράς πορείας» (Λιβάνης, 2010).

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στην έδρα Brian-Abel Smith και Διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics. Είναι επίσης διευθυντής του τομέα της Υγείας στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο LSE. Η έρευνά του εστιάζει στη σύγκριση συστημάτων Υγείας, όπου εξετάζει ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, τις φαρμακευτικές πολιτικές, την πρόσβαση στα φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, την ιδιωτική ασφάλιση Υγείας και την επίδραση της Ε.Ε. στα συστήματα Υγείας. Το 1996 ίδρυσε το LSE Health, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στο LSE και το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο της Βασίλισσας Ελισάβετ που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Μελέτη των Συστημάτων Υγείας. Το 2010 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Andrija Stampar από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σχολών Δημόσιας Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για τη συμβολή του στη Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη.

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, στην τιμητική έδρα Σ. Λέστερ Χόγκαν. Πριν πάει στο Μπέρκλεϋ το 1996, δίδαξε Πληροφορική στο Χάρβαρντ, στο Μ.Ι.Τ, στο Στάνφορντ, στο UCSD, και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει γράψει πάνω από 300 ερευνητικά άρθρα πάνω στους Αλγορίθμους και την Πολυπλοκότητα και τις εφαρμογές τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στις Βάσεις Δεδομένων, στα Οικονομικά και την Θεωρία Παιγνίων, στο Διαδίκτυο και στη Βιολογία, ενώ υπάρχουν πάνω από 20.000 αναφορές σε εργασίες του. Είναι μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Εκτός από το διδακτορικό του από το Πρίνστον, του έχουν απονεμηθεί τιμητικά διδακτορικά από το ΕΤΗ της Γενεύης και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αθηνών, Κύπρου, και Πατρών, καθώς και πολλά επιστημονικά βραβεία για την έρευνά του. Έχει γράψει πέντε γνωστά διδακτικά βιβλία στην Πληροφορική, και δύο μυθιστορήματα, το «Τούρινγκ» και το «Λοτζικόμιξ» (με τον Απόστολο Δοξιάδη), καθώς και το «Ισόβια στους Χάκερ;», ένα βιβλίο με άρθρα του από το «Βήμα». Τώρα γράφει το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ανεξαρτησία», μια ιστορία για τη Χούντα και το '21.

Ο Λουκάς Τσούκαλης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ, Βέλγιο. Δίδαξε πολλά χρόνια σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού: Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, Καθηγητής (έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, London School of Economics, Διευθυντής Οικονομικών Σπουδών, Κολλέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ, University Lecturer και Fellow στο St. Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επίσης διετέλεσε: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), Αθήνα, καθώς και Πρέσβης και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε Ευρωπαϊκά θέματα. Σήμερα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια ιδιωτικών επιχειρήσεων και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής διαφόρων διεθνών επιστημονικών επιθεωρήσεων. Συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων. Το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο What Kind of Europe ? εκδόθηκε το 2003 από το Oxford University Press, δεύτερη έκδοση το 2005 (ελληνική έκδοση: Ποια Ευρώπη;, Ποταμός, 2004). Μεταφράζεται επίσης σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 2004 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Από τον Απρίλιο 2005, ο κ. Τσούκαλης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter