10 χρόνια ευρώ – σχεδιάστε και σεις ένα αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Europa

Την 1η Ιανουαρίου 2012 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε ευρώ, όταν το ευρωπαϊκό νόμισμα μπήκε στην καθημερινή ζωή των πολιτών που ζουν στις χώρες της ευρωζώνης.

Σήμερα προκηρύσσεται διαγωνισμός, ανοικτός σε όλους τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, για τη σχεδίαση ενός αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ που προορίζεται για κυκλοφορία, και το οποίο θα εκδοθεί και από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον εορτασμό της επετείου.

«Το ευρώ μας ενώνει όλους και αποτελεί επίτευγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Αυτός ο διαγωνισμός σχεδίασης του νέου αναμνηστικού κέρματος αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους απλούς ανθρώπους να βάλουν την σφραγίδα τους στο ίδιο τους το νόμισμα. Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα εμφανιστεί πάνω σε εκατομμύρια ευρωκέρματα που θα κυκλοφορήσουν σε ολόκληρη την ευρωζώνη,» δήλωσε ο Olli Rehn, Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Πάνω από 330 εκατομμύρια άτομα σε 17 χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ. Το κοινό νόμισμα καθιστά πολλά πράγματα ευκολότερα, όπως τη σύγκριση των τιμών μεταξύ χωρών, τα ταξίδια και το εμπόριο, αφού έχουν καταργηθεί τα τέλη για την ανταλλαγή συναλλάγματος και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Ενισχύεται επίσης η ανάγκη για υγιείς οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Κανονικά, κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης εκδίδει τα δικά του κέρματα ευρώ με εθνικό σχέδιο στη μία πλευρά. Στις αρχές όμως του 2012, όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα εκδώσουν ένα ενιαίο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ, που προορίζεται για κυκλοφορία, με κοινό σχέδιο για να εορτασθούν τα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων σε ευρώ.

Όλοι οι πολίτες της ζώνης του ευρώ, ηλικίας 12 ετών και άνω, μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό σχεδίασης του νέου κέρματος. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην ευρωζώνη ανοικτός διαγωνισμός σχεδίασης σε τέτοια κλίμακα.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν το σχέδιο τους από σήμερα, 29 Απριλίου, μέχρι τις 20 Μαΐου, μέσω του κατωτέρω αναγραφόμενου ιστότοπου.

Μεταξύ των πέντε καλύτερων σχεδίων κατόπιν προεπιλογής από κριτική επιτροπή επαγγελματιών θα επιλεγεί ο νικητής μέσω δημόσιας διαδικτυακής ψηφοφορίας επί τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο, στον ίδιο ιστότοπο. Το σχέδιο που θα αναδειχθεί νικητής θα ανακοινωθεί στις 30 Ιουνίου 2011.

Ο δημιουργός του σχεδίου που θα αναδειχτεί νικητής θα δει το σχέδιο και τα αρχικά του/της σε εκατομμύρια κέρματα ευρώ τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Θα του/της απονεμηθεί επίσης μια συλλογή κερμάτων ευρώ μεγάλης συλλεκτικής αξίας.

Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.eurocoin-competition.eu/el/home

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρώ: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_el.htm

Τα ευρωκέρματα που προορίζονται για κυκλοφορία έχουν το ίδιο, για όλες τις χώρες, σχέδιο στη μία όψη και ένα σχέδιο ανά χώρα στην άλλη, το οποίο απεικονίζει διάφορα θέματα όπως, ιστορικά πρόσωπα, σύμβολα ή μονάρχες. Κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος μπορεί επίσης να εκδώσει αναμνηστικά νομίσματα που προορίζονται για κυκλοφορία με ιδιαίτερο σχέδιο για τον εορτασμό γεγονότων μείζονος εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεργάζονται για την έκδοση κέρματος ευρώ με το ίδιο κοινό σχέδιο στην εθνική πλευρά. Το πρώτο τέτοιο αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε το 2007 για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, και το δεύτερο το 2009 για τον εορτασμό των δέκα χρόνων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της δημιουργίας του ευρώ ως εικονικής οντότητας, τρία χρόνια πριν εμφανιστεί υπό τη φυσική του μορφή.

Τα αναμνηστικά ευρωκέρματα είναι πάντοτε ονομαστικής αξίας 2 ευρώ και προορίζονται να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αν και συχνά αποτελούν αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος από συλλέκτες.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter