Ανώτατη τιμή στα καύσιμα σε 13 νομούς της χώρας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Ομιλία Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη Συνέντευξη Τύπου για την επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα

«Το μέτρο της επιβολής ανώτατης τιμής είναι η έσχατη λύση για την πολιτεία. Μακάρι οι συνθήκες και τα μηνύματα που θα έρθουν από την αγορά να μας οδηγήσουν σε γρήγορη απόφαση για άρση του πλαφόν» δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοινώνοντας σήμερα,3 Μαΐου, σε συνέντευξη τύπου, την επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα σε 13 νομούς και επιπλέον ανώτατης χονδρικής τιμής σε 5 εξ αυτών.

Συγκεκριμένα, από αύριο, Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011, και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επιβάλει, με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της ΡΑΕ, ανώτατη τελική τιμή πώλησης σε 13 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Γρεβενά, Ευρυτανία, Έβρος, Λέσβος και Φωκίδα) όπου σημειώνονται αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές. Επίσης, για πρώτη φορά επιβάλλεται και ανώτατη τιμή χονδρικής πώλησης σε 5 από τους 13 νομούς (Δωδεκάνησα, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος), καθώς από την ανάλυση του υπουργείου προκύπτει ότι και οι εταιρίες εμπορίας έχουν καθοριστική συμμετοχή στα υψηλά επίπεδα τιμών των συγκεκριμένων περιοχών.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έγινε μια συστηματική δουλειά στην παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών καυσίμων και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς καυσίμων ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, ακόμη και με περιορισμό των στενών περιθωρίων κέρδους που έχει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μέσο περιθώριο κέρδους σε εθνικό επίπεδο για τη λιανική και χονδρική δεν υπερβαίνει αθροιστικά το 5,8% της τελικής τιμής του καταναλωτή. Συνολικά δηλαδή από το 1,72 της μέσης εθνικής τιμής καυσίμων, μόλις τα 9,5 λεπτά πηγαίνουν στην τσέπη των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων».

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις που είχαν γίνει, διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειας ο ανταγωνισμός δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε βάρος του τελικού καταναλωτή. Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών, όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Σάμος κλπ) τα οποία ενώ διαθέτουν το προνόμιο του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, κάποιοι καρπώνονται τα υπερκέρδη αντί να αποδίδουν στους καταναλωτές την επιδότηση που τους παρέχει το κράτος για λόγους εθνικού συμφέροντος. Επίσης, στην Κεφαλονιά οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 16 λεπτά ακριβότερη τη βενζίνη το λίτρο σε σχέση με την Αττική, τη στιγμή που οι κάτοικοι της γειτονικής Ζακύνθου πληρώνουν μόλις 3 λεπτά ακριβότερα. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, όπου το Λασίθι και το Ρέθυμνο εμφανίζονται με αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια κέρδους, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική εμπορία, σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά όπου οι τιμές είναι πιο λογικές.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απολύτως κρίκο της αγοράς των καυσίμων στο απυρόβλητο. Ήδη συμπεριλάβαμε τον κλάδο της εμπορίας των καυσίμων για τις περιοχές όπου αποδεδειγμένα εντοπίζεται αδικαιολόγητη απόκλιση από τη χονδρική τιμή, που θα έπρεπε να υπάρχει στους νομούς αυτούς» τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος προέτρεψε τους καταναλωτές να κάνουν σωστές επιλογές, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και να ενημερώνονται για τις τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων www.fuelprices.gr.

Ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη μιας καινοτόμου υπηρεσίας, μέσω sms, όπου οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα στέλνοντας μήνυμα στον πενταψήφιο αριθμό 54151, να ενημερώνονται για τα 3 φθηνότερα πρατήρια της περιοχής που τους ενδιαφέρει. Η υπηρεσία αυτή, που παρέχεται απολύτως δωρεάν από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, COSMOTE, VODAFONE και WIND και την εταιρεία UPSTREAM, οι οποίες συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς, τίθεται σε λειτουργία από τις 9 Μαϊου, σε πρώτη φάση για την Αττική και από τον Ιούλιο για όλη την Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

Επίσης, αρχικά στην Αττική οδό και στη συνέχεια σε όλους τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους, θα αναρτηθούν σύντομα ηλεκτρονικοί πίνακες που θα αναγράφουν τις τιμές για τα τρία επόμενα πρατήρια, ώστε ο κάθε οδηγός να γνωρίζει εκ των προτέρων τι επιλογές έχει.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter