Νίκος Μυλωνάς: σχόλιο για το σημερινό ΔΣ της ΚΕΑΣ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2010 ΚΕΑΣ

(ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ)

1. Δημοτική Επιχείρηση που με βάσει τον σκοπό της παράγει και προσφέρει έργο στο κοινωνικό σύνολο και γι αυτό δεν εξετάζουμε το λογιστικό της αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες ) αλλά τη σχέση του παραγόμενου οφέλους προς την κοινωνία με το κόστος παραγωγής του.

Δηλαδή αποτιμούμε:

α)το όφελος του πολίτη από την δωρεά ή φθηνή μετακίνηση του (το ποσοστό κέρδους επί του εισοδήματος του εργαζόμενου που πάει στη δουλειά του, τα παιδιά του στο σχολείο φροντιστήριο κ.λ.π) και β)Το κυκλοφοριακό όφελος από την λιγότερη κίνηση κ.λ.π, σε σχέση με το κόστος που θα απαιτηθεί από την επιχείρηση για το παραπάνω παραγόμενο όφελος.

2. Το παραγόμενο όφελος που προσέφερε η επιχείρηση το 2010 προκύπτει πολύ μικρό σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να προσφέρει. Δεν επιτρέπεται να βλέπουμε λεωφορεία να γυρνάνε άσκοπα (άδεια) και από δρόμους που κανέναν δεν εξυπηρετεί! Πρέπει αφού μελετηθούν οι ανάγκες κίνησης των συμπολιτών μας και ώρες που αυτές γίνονται, να προσαρμόσουμε τα δρομολόγια και τις ώρες.

3. Από το λογαριασμό εκμετάλλευσης 2010 εύκολα κανείς συμπεραίνει

α)Το κόστος Αμοιβές προσωπικού αποτελεί το 56% των εσόδων και το 49% του λειτουργικού κόστους

β)Το κόστος Αμοιβές Τρίτων (Διοικητικές Δαπάνες) αποτελούν το 7% των εσόδων και το 8% του λειτουργικού κόστους.

Εκτιμούμε ότι το κόστος συντήρησης, οι αμοιβές προσωπικού και οι αμοιβές τρίτων (διοικητικές δαπάνες) είναι μεγάλες σε σχέση με τον κύκλο εργασιών και τα έσοδα της επιχείρησης. Χωρίς να αναλύσουμε περισσότερο τα υπόλοιπα ποσά της εκμετάλλευσης συμπεραίνουμε ότι η επιχείρηση έχει πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας σε σχέση με το όφελος που προσφέρει. Το συμπέρασμα αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αποφάσεις αλλαγής του σκοπού για τον οποίο συστήθηκε αλλά σε εσωτερική αναδιοργάνωση της με κύριο μέλημα την μείωση των μείωση των λειτουργικών δαπανών της με ταυτόχρονη αύξηση του παραγόμενης ωφέλειας προς τους Πολίτες.

4. Από τους λογαριασμούς «Κεφάλαιο Μετοχικό» του Παθητικού και «Χρεώστες Διάφοροι» του Ενεργητικού μας προκύπτει καταβολή ποσού 450.000 ευρώ το 2010 από τον Δήμο και απαίτηση 600.000 ευρώ ακόμη ,σύνολο 1.050.000 ευρώ. Το ποσό αυτό έχει εγγραφεί στον Ισολογισμό με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης για την επίτευξη του σκοπού της. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον φορολογούμενο πολίτη και πρέπει ανταποδοτικά να επιστρέψουν σ' αυτόν μέσω του επενδυτικού της προγράμματος.

5. Τα ποσά των υποχρεώσεων σε Φόρους και Ασφαλιστικές εισφορές ,συνολικού ποσού 75.000 ευρώ την στιγμή που υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα είναι και αυτό ένα δείγμα της κακής διοικητικής λειτουργίας της επιχείρησης.

6. Στις απαιτήσεις (χρεώστες διάφοροι) υπάρχει μεγάλο ποσό117.000 που πρέπει να απαιτηθεί.

7. Καταψηφίζουμε τα 3 ντοκουμέντα γιατί δεν μας δεν είναι καλά, γιατί δεν μας ικανοποιούν και γιατί τα αποτελέσματα αυτά δεν θωρακίζουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ν. Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος μέλος ΔΣ. ΚΕΑΣ)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter