Η εισήγηση Γ. Ζερβού στην Ημερίδα Επιμόρφωσης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ΔΗΜΟΣ ΚΩ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΩ
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για την Προώθηση και Στήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Εισαγωγή
Ο Δήμος Κω έχοντας υπόψη του:
1.Τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις για στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων του νησιού
2.Τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω
3.Το άρθρο 96 του ν. 3852/2010 για την συμμετοχή των Δήμων σε προγράμματα
4.Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «Για τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας
5.Τη Διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας
6.Την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα
7.Τις ιδιαίτερες συνθήκες της τοπικής οικονομίας κυρίως της νησιωτικότητας και του μεγέθους του νησιού της Κω
8.Την κοινωνική και οικονομική ανάγκη στήριξης των νέων επιστημόνων και των ανέργων
αποφάσισε την σύνταξη ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την Προώθηση και Στήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με στόχο αφενός την αποσαφήνιση των κανόνων και των διαδικασιών που θα διέπουν την χρηματοδότηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, μέσω της συμμετοχής του Δήμου σε αυτές και αφετέρου την σύσταση βιώσιμων και οικονομικά ανεξάρτητων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) με την συμμετοχή του Δήμου.
Τομείς Ενδιαφέροντος
Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους επιθυμεί κατ' αρχήν ο Δήμος να συμμετάσχει και γα τους οποίους καλεί ενδιαφερόμενες συνεργατικές ομάδες να υποβάλλουν επιχειρηματικά σχέδια είναι οι ακόλουθοι:
i)Τομέας Κοινωνικής Φροντίδας, που αφορά στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι χρόνια ασθενείς.
ii)Τομέας Ένταξης, που αφορά στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού
iii)Τομέας Δράσεων για την ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης, π.χ. στήριξη του πρωτογενούς τομέα με δράσεις τυποποίησης, εμπορίας, διακίνησης και προβολής, στήριξη των μμ επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με δράσεις πιστοποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών, προβολής και πώλησης, καινοτόμες δραστηριότητες σε επιστημονικά πεδία, προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αγαθών κ.α.
iv)Τομέας Δράσεων για την ενδυνάμωση και την προώθηση της απασχόλησης
v)Τομέας Δράσεων για την προαγωγή του συλλογικού συμφέροντος διαφόρων ομάδων του πληθυσμού
Οι τομείς ενδιαφέροντος θα προσδιορισθούν αναλυτικότερα στην πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων που θα εκδοθεί κατά την 2η Φάση Υλοποίησης του Προγράμματος. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι επειδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσδιοριστούν όλα τα πιθανά αντικείμενα των Κοιν.Σ.Επ. που θα χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο και επειδή στους βασικούς στόχους του προγράμματος "ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ" συμπεριλαμβάνεται η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της συνυπευθυνότητας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη των Κοιν.Σ.Επ., για αυτό συνιστάται ενθέρμως οι ενδιαφερόμενες επιχειρηματικές ομάδες να προσδιορίσουν από μόνες τους το αντικείμενο δραστηριοποίησης της δικής τους Κοιν.Σ.Επ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σχέδιο Νόμου και την Διεθνή Πρακτική.
Οδικός Χάρτης για την Σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
1η Φάση: Διεξαγωγή Επιμορφωτικών Σεμιναρίων σε υποψήφια ενδιαφερόμενα μέλη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Στόχος των σεμιναρίων είναι :
1.πρώτη καταγραφή του ενδιαφερόμενου επιστημονικού δυναμικού
2.η επιμόρφωση στις αρχές και τους κανόνες της κοινωνικής οικονομίας
3.η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
4.η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε συμμετέχοντες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο ή σε παρεμφερείς τομείς και η δημιουργία των πυρήνων των επιχειρηματικών ομάδων
5.Η εξειδίκευση των συμμετεχόντων στους τομείς της επιλογής τους
Διάρκεια Σεμιναρίων: 15/5 – 15/7
2η Φάση: Έκδοση Πρόσκλησης Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων για την χρηματοδότηση τους μέσω της συμμετοχής του δήμου σε αυτές. Στην πρόσκληση θα αναφέρονται αναλυτικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.
Ημερομηνία Έκδοσης Πρόσκλησης: 15/7
3η Φάση: Σύνταξη Επιχειρηματικών Σχεδίων και Υποβολή του Πλήρους Φακέλου της Υποψήφιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στον Δήμο για χρηματοδότηση μέσω της συμμετοχής του Δήμου ή κάποιου Νομικού Προσώπου σε αυτές. Μαζί με τα Επιχειρηματικά Σχέδια θα υποβάλλονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα καθορίζονται στην Πρόσκληση. Για την υποβοήθηση των ενδιαφερομένων επιχειρηματικών ομάδων θα συνταχθεί σχετικός Οδηγός Σύνταξης Επιχειρηματικών Σχεδίων και θα παρέχεται υποστήριξη στην σύνταξη τους.
Ημερομηνία Υποβολής: 1/9
4η Φάση: Αξιολόγηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων Βράβευση των καλύτερων και επιλογή για χρηματοδότηση. Όλα τα μέλη των Κοιν. Σ. ΕΠ. που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση θα ακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τις διαδικασίες σύστασης και λειτουργίας των Κοιν. Σ. ΕΠ.
Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: 30/9
5η Φάση: Σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την συμμετοχή του Δήμου. Ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων από την νομοθεσία διαδικασιών για την σύσταση της Κοιν. Σ. ΕΠ.
Ημερομηνία Σύστασης: 30/10
6η Φάση: Έναρξη Λειτουργίας των Κοιν. Σ. ΕΠ.. Σε αυτή την φάση θα αρχίσει η υλοποίηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων.
Ημερομηνία Έναρξης Λειτουργίας: 1/11
Οι ακριβείς ημερομηνίες για τις Φάσεις 3 έως 6 του παραπάνω Οδικού Χάρτη υλοποίησης και τα επί μέρους στοιχεία του προγράμματος θα προβλεφθούν αναλυτικά στην Πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων που θα εκδοθεί στην Φάση 2.
Βασικές Αρχές της Πρόσκλησης Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων
Στην πρόσκληση που θα εκδοθεί προκειμένου να υποβληθούν τα επιχειρηματικά σχέδια θα περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενες ομάδες. Πιο συγκεκριμένα θα αναφέρονται :
Συνολικός Προϋπολογισμός που θα επενδυθεί από τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, μέσω της συμμετοχής τους σε Κοιν. Σ. ΕΠ.
Πρόσθετα κίνητρα για την υποστήριξη των υπό σύσταση επιχειρήσεων
Οριοθέτηση του ρόλου του Δήμου στην Λειτουργία των Κοιν. Σ. ΕΠ.
Ημερομηνία Λήξης Υποβολής των Σχεδίων
Ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης
Μέγιστο ποσό χρηματοδότησης
Αναλυτικά όλοι οι πιθανοί Τομείς Ενδιαφέροντος
Αναλυτικά όλες οι υποχρεωτικές προϋποθέσεις
Αναλυτικά όλα τα βαθμολογούμενα κριτήρια
Πρότυπο Επιχειρηματικό Σχέδιο
Στην συνέχεια παρατίθενται συνοπτικά κάποια από τα ανωτέρω για να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι εικόνα για την συνέχεια της διαδικασίας
Κανόνες και Κριτήρια Αξιολόγησης
Προκειμένου ένα επιχειρηματικό σχέδιο μιας υποψήφιας Κοιν. Σ. ΕΠ. να τύχει της χρηματοδότησης του Δήμου, μέσω της συμμετοχής του στο συνεργατικό σχήμα, θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Υποχρεωτικά Κριτήρια
1.Το επιχειρηματικό σχέδιο ως αντικείμενο να περιλαμβάνεται στους τομείς ενδιαφέροντος του Δήμου
2.Οι συμμετέχοντες στην υποψήφια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση να καλύπτουν τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου ως προς τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά τους.
3.Να πρόκειται για βιώσιμη επιχειρηματική πρόταση
4.Τα 2/3 των μελών να έχουν παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά σεμινάρια
Βαθμολογούμενα κριτήρια
1.Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Κοιν. Σ. ΕΠ.
2.Η σύνθεση της ομάδας (εμπειρία μελών, κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, κ.α)
3.Σαφήνεια των επιχειρηματικών στόχων
4.Ρεαλιστικό Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης
5.Επιμέρους στόχοι που τίθενται
6.Διασυνδέσεις και συνέργιες με άλλες Κοιν. Σ. ΕΠ. που δραστηριοποιούνται ήδη
7.Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας και μελών που δημιουργούνται
8.Να έχει σαφές πλάνο επέκτασης
Περιεχόμενα των Επιχειρηματικών Σχεδίων
Το επιχειρηματικό σχέδιο θα αποτελείται από κείμενο και σειρά από οικονομικούς πίνακες. Το κείμενο αποτελεί το κύριο σώμα του επιχειρηματικού σχεδίου.
Η πραγματική αξία της σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου δεν είναι να έχει κανείς το έτοιμο προϊόν ή την υπηρεσία στο χέρι. Η αξία του έγκειται στη διαδικασία της έρευνας και της μελέτης της προτεινόμενης επιχείρησης κατά ένα συστηματικό τρόπο. Ο σχεδιασμός βοηθά να σκεφτεί κανείς διεξοδικά τα πράγματα, να μελετήσει και να κάνει έρευνα αν δεν είναι σίγουρος για τα πραγματικά στοιχεία καθώς επίσης και να δει τις ιδέες του με κριτικό μάτι.
Τίτλος προτεινόμενης επένδυσης
Περίληψη του Επιχειρηματικού Σχεδίου
Γενική Περιγραφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης
Σχέδια υποστήριξης και ανάπτυξης δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Αναλυτική Παρουσίαση των Μελών της
Προϊόντα και Υπηρεσίες
Σχέδιο Μάρκετινγκ
Σχέδιο Λειτουργίας
Διοίκηση και Οργάνωση
Διατιθέμενα Οικονομικά μέσα από τα μέλη
Δαπάνες Έναρξης και Απαιτούμενα Κεφάλαια
Χρηματοοικονομικό Σχέδιο
Τελειοποίηση του Σχεδίου