Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου από την ΕΡΤ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

1

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Φώτη Κόντογλου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του:

Το επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Φώτη Κόντογλου (8/11/1895 - 13/7/1965). Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχτηκε, τα ταξίδια του και την προσωπικότητά του. Ο θεατής παρακολουθεί το συγγραφικό έργο του Φώτη Κόντογλου με έμφαση στο πρώτο του διήγημα «Πέδρο Καζάς» (1920) και την πεζογραφική παραγωγή του τη δεκαετία του '40, τη σχέση του με τη λογοτεχνική γενιά του '30 και τη συνεργασία του με τους εκδοτικούς οίκους Ελευθερουδάκη και Γανιάρη, με εφημερίδες και περιοδικά. Περιγράφονται επίσης, η επαφή του Φώτη Κόντογλου με τη βυζαντινή ζωγραφική, οι πρώτες του εκθέσεις, οι εικονογραφήσεις εκδόσεων, οι προσωπογραφίες του και οι αγιογραφήσεις βυζαντινών ναών από τη δεκαετία του '30 και μετά. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η σχέση του Φώτη Κόντογλου με τον κύκλο των μαθητών του και ειδικότερα με τον Γιάννη Τσαρούχη, η περίοδος εργασίας του στο Κοπτικό Μουσείο του Καϊρου, καθώς και το μεγάλο έργο του κοσμικής ζωγραφικής, λίγο πριν τον πόλεμο, στο Δημαρχείο Αθηνών. Επίσης καταγράφεται η σχέση του με το θέατρο και η σκηνογραφική του συνεργασία με τον Σπύρο Παπαλουκά και τον Φώτο Πολίτη. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ αναφέρονται οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε για το έργο του.

Για τον Φώτη Κόντογλου μιλούν οι: Ιωσήφ Βιβιλάκης, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Δέσπω Κόντογλου και Γιάννης Μαρτίνος. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό φωτογραφικό και έντυπο αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις (1956 και 1960) με τη φωνή του Φώτη Κόντογλου, ο οποίος ψάλλει και μιλάει για τη σχέση του με την ελληνική παράδοση, την ορθοδοξία και την παγκόσμια συνείδηση. Επίσης, σχολιάζει τα βιβλία του «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» και «Αδάμαστες Ψυχές». Προβάλλονται πλάνα από την έκθεση του Φώτη Κόντογλου και των μαθητών του στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (11/2002), από βυζαντινούς ναούς και τοιχογραφίες, από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter