Αφιέρωμα στον Γεώργιο Σουρή από το Αρχείο της ΕΡΤ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

wikimedia

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Γεωργίου Σουρή (26 Αυγούστου 1919) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του Τάσου Ψαρρά, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του σατιρικού ποιητή.

Ο Γ. Σουρής έγινε γνωστός και δημοφιλής στο αναγνωστικό κοινό της εποχής του χάρη στο «Ρωμηό», την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα που εξέδιδε από το 1883. Πέρα από την ποιητική του παραγωγή με σατιρικό περιεχόμενο, έγραψε έμμετρες κωμωδίες και μετέφρασε την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες», η παράσταση της οποίας σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 1876 απέσπασε τον έπαινο του Βουτσιναίου ποιητικού διαγωνισμού ενώ το 1906, με πρωτοβουλία της Βουλής, προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το περίφημο φιλολογικό σαλόνι του Γεωργίου Σουρή, που στάθηκε εκείνη την εποχή αφορμή επαίνων στο πρόσωπό του. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι μελετητές που αμφισβητούν την ποιότητα του ποιητικού του έργου και ισχυρίζονται ότι η φήμη του βασιζόταν στη λαμπερή προσωπικότητά του και τον ευχάριστο χαρακτήρα του. Αντιθέτως, πολλοί εκτιμούν την προσφορά του στη δημοσιογραφία.

Παράλληλα με την αφήγηση, στο ντοκιμαντέρ προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ σύγχρονοι μελετητές καταθέτουν τις απόψεις τους για τον ποιητή και το έργο του.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter