Δηλώσεις για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών.

Οραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Συνέδεσε την πορεία του με την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε ιστορικός ηγέτης της.

Δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέους δρόμους, πιστεύοντας πάντα ότι η Αριστερά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόρριψη του δογματισμού, με ειρηνικές μορφές αγώνων, που σέβονται και αναδεικνύουν την δημοκρατία και τον διάλογο.

Με την συνεπή στις αρχές του στάση και δράση, με το ήθος του, έγραψε τη δική του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές στιγμές του δημόσιου βίου.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, με την παρουσία του και τις πρωτοβουλίες του, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να αλλάξει η Ελλάδα, να ανανεώνεται συνεχώς η Αριστερά.

Με τον Λεωνίδα Κύρκο μας συνέδεε μια ειλικρινής φιλία. Είχα τη χαρά μέχρι πρόσφατα να συνομιλώ μαζί του.

Οι προσωπικές μας απόψεις δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στις κοινές μας αγωνίες.

Η θλίψη μου για την απώλειά του είναι μεγάλη.

Στην οικογένειά του και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος πληροφορηθείς το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, μιας εξέχουσας προσωπικότητας της πολιτικής, που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου.

Στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του αναδείχτηκε, μέσα από τους αγώνες και τις προοδευτικές ιδέες του, σε ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, υπηρετώντας με μαχητικότητα την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι αλλεπάλληλες θητείες του ως μέλους του Ελληνικού, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν περίτρανη απόδειξη της ευρείας αναγνώρισης των αγώνων του. Πολιτικός μιας άλλης γενιάς, αποτελεί με την αστείρευτη αγωνιστικότητά του και τη νηφάλια φωνή του έμπνευση για κάθε σύγχρονο πολιτικό.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους και στους συναγωνιστές του».

 

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου.

«Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος.

Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος. Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας. Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Αντίο ακριβέ μας σύντροφε.»

 

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου.

Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη λύπη του, για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Με τους αγώνες του για τη Δημοκρατία και την Αριστερά, με την ιδιαίτερη κοινοβουλευτική του παρουσία και τις καινοτόμες ιδέες του, κατέκτησε τη δική του, ξεχωριστή θέση, στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας.
Ο Λεωνίδας Κύρκος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, σταθερά προσανατολισμένος στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Στους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την Παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες.

Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ' όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα:

«Με συγκίνηση και οδύνη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Κύρκου.

Η Ελλάδα σιγά - σιγά αδειάζει από την δρακογενιά της.

Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.

Ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσώπησε επάξια αυτή τη γενιά, περπάτησε μαζί της στον πολυτάραχο 20ο αιώνα, δίνοντας όλο του το είναι για τη προκοπή αυτού του τόπου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Στάθηκε με θάρρος και όρθιος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και στα στρατοδικεία, μετατρέποντας την απολογία του σε κατηγορητήριο, εκπροσωπώντας όλους και όλες που έδιναν την μάχη ενάντια σε κατακτητές, φασιστικά καθεστώτα και ξενοκίνητες δικτατορίες.

Μετά την μεταπολίτευση ο Λεωνίδας έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: την ενότητα και την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Η επιτυχία της δημιουργίας της Ενωμένης Αριστεράς το 1974 και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1989, ήταν και δικό του έργο.

Οι νεότερες γενιές, όλη η αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος, αποχαιρετάμε τον ακούραστο αγωνιστή, τον μαχητή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με την δέσμευση για νέους, μεγάλους και μικρούς αγώνες, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα.

Τα θερμά μου συλληπτήρια στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του συντρόφους.»

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος δίδαξε ευπρέπεια.

Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα όπως και τελευταία.

Όμως η καρτερικότητα του και η ευρύτητα του θα τον καταγράψουν στους καταλόγους των σημαντικών ανθρώπων της γενιάς του.»

 

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ως ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στον τόπο. Οικοδόμησε μια Αριστερά πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, πιο ανοικτή στα νέα ρεύματα και μπόρεσε να την οδηγήσει να παρακολουθήσει τις αλλαγές στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό.

Ο Λεωνίδας Κύρκος με την εντιμότητα και το ήθος που τον διέκρινε, την ανθρωπιά και την καλοσύνη του, τη μαχητικότητα και την πίστη στις ιδέες του, είναι ένα παράδειγμα πολιτικού προς μίμηση όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά απ' όλον τον πολιτικό κόσμο.

Για μένα υπήρξε πολύτιμη η προσωπική σχέση που είχαμε, τον αποχαιρετώ με αγάπη και εκφράζω στην οικογένεια του, στους οικείους και φίλους του θερμά συλλυπητήρια».

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον Λεωνίδα Κύρκο:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε υπόδειγμα εντιμότητας και συνέπειας και σηματοδότησε με τη στάση του τη γενιά του. Άνθρωποι σαν τον εκλιπόντα, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον για καλό του κοινωνικού συνόλου, δείχνουν την αναγκαία στάση για να ξεφύγει η χώρα μας από το φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της κρίσης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων»

 

Ο Νίκος Συρμαλένιος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου (Πολίτες Κόντρα στον Καιρό):

«Καλό ταξίδι σύντροφε Λεωνίδα!

Ο Λεωνίδας Κύρκος μας αποχαιρέτησε σήμερα Κυριακή πρωϊ. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς, δίδαξε σε όλους εμάς ακεραιότητα, ήθος, αγωνιστικότητα, τόλμη στην έκφραση και διεκδίκηση της προσωπικής μας άποψης, εμπιστοσύνη στο συλλογικό αγώνα, πίστη στην ενότητα για ένα καλλίτερο αύριο της πατρίδας με δημοκρατία και σοσιαλισμό. Οραματιστής και πρόδρομος μεγάλων ιδεών, που δεν χωρούσαν στα στενάχωρα πλαίσια του ρεαλισμού και της πεζής καθημερινής πραγματικότητας, δεν χωρούσαν πολύ περισσότερο στον μικρόκοσμο και στην κοντόφθαλμη λογική των μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ενότητα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την κατάκτηση των ώριμων στόχων του λαού μας, διεθνιστική αλληλεγγύη και αδελφικές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, βαθιά αντιεθνικιστική προσέγγιση, Ευρώπη των λαών, μερικά από τα οράματα που μας μετέδωσε και σημάδεψε τη δική μας παρουσία και πολιτική σκέψη.

Σε αποχαιρετάμε με οδύνη και νάσαι σίγουρος ότι τα ανεξίτηλα σημάδια της παρουσίας σου θα μας ακολουθούν σε όλη την αγωνιστική μας διαδρομή.»

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter