Τελευταία συνέντευξη τύπου Ν. Μυλωνά ως δημοτικού συμβούλου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Συμπαράταξη Ελπίδας

Σας καλούμε στην συνέντευξη τύπου

την ΤΡΙΤΗ 1-11-2011 το ΠΡΩΙ από 10.30 έως 11.00 (αυστηρά)

στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΚΤΑΙΟΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ 2η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 2011 ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

με θέμα: < ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Σ.Ε. >

Συμπαράταξη Ελπίδας

 

TMHMA της εισήγησης στην συνέλευση (6-11-2011)

Η πολιτική κατάσταση στο δήμο μας

Ζούμε την κατάσταση (ουσιαστικής) χρεοκοπίας της χώρας μας και τις σοβαρές συνέπειες της, (εργασιακά δικαιώματα που ισοπεδώνονται, οι μισθοί καταρρέουν και οι οικογενειακοί προγραμματισμοί ανατρέπονται, οι νέοι να εγκαταλείπουν την πατρίδα και η οικονομία της χώρας υπό διεθνή εποπτεία). Για την κατάσταση αυτή έχουμε θέσει ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε επίπεδο δημοτικής πολιτικής σε σχέση με την κρίση, το πιο σημαντικό για την εποχή αίτημα μας είναι α) η είσπραξη παλαιών οφειλών από μεγάλους χρεώστες β) η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών (ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού) επιβαρύνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, συμβάλλοντας έτσι στο γενικότερο κοινωνικό αίτημα ανακατανομής των δημοτικών βαρών υπέρ των λαϊκών τάξεων και γ) η οργάνωση για την διεκδίκηση πόρων από τα κεντρικά προγράμματα.

Ο Δήμος μας όμως βρίσκεται αλλού. Δεν είναι σε καλή κατάσταση όχι τόσο λόγω της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής όσο λόγω της κακής διαχείρισης που ασκεί η παράταξη του κ. Καΐσερλη, γιατί εδώ η παραγωγική βαση του νησιού λειτουργει λόγω του τουρισμού. Η δημοτική αρχή αντί να χαράξει μια πολιτική σε πλαίσια γενικότερης κρίσης και της χρεοκοπίας των μέχρι σήμερα πρακτικών της κατεστημένης πολιτικής, που να είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις δημοτικές αρμοδιότητες και δυνατότητες, ακολουθεί μια λαϊκιστική πολιτική προβολής ψεύτικης μεγαλοστομίας, πελατειακών παραχωρήσεων και υποσχέσεων μεγαλοϊδεατισμού, που πολλές βρίσκονται εκτός του πλαισίου των νόμων του κράτους και του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόλουθη μια επικίνδυνη για τα δημοτικά συμφέροντα πολιτική.

Τα έσοδα του δήμου από κεντρικούς πόρους έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2010 λόγω των περιοριστικών πολιτικών του μνημονίου κατά 20%, ενώ έχουν σταματήσει όλα τα χρηματοδοτούμενα από κεντρικούς πόρους έργα στο νησί.

Τα έσοδα από ιδίους πόρους έχουν επίσης συρρικνωθεί και λογω της δυσπραγίας των πολιτών αλλά κυρίως λογω της χαλαρότητας στην διαχείριση. Σ' αυτή την περίοδο ο Δήμος δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να ασκήσει πιέσεις στις λαϊκές τάξεις για τις οφειλές τους. Μπορεί και πρέπει όμως να πιέσει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μεγάλες τουριστικές, που διαπιστωμένα πήγαν πολύ καλά την φωτεινή περίοδο. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν κάνει πολιτική με κοινωνική προτεραιότητα. Κάνει απλή διαχείριση. Έτσι πλεονάζουν τα πολλά λόγια και οι πολλές άσκοπες διαδικασίες ενώ υστερεί δραματικά η παραγωγή έργου. Δεν ξεχνά βεβαίως ο κ. Καΐσερλης να κάνει τις πελατειακές του διευκολύνσεις. Κέρδισε την εξουσία με μια υπερβολική υποσχεσιολογία για τα προβλήματα των μικρομεσαίων και της ανεργίας των νέων και δευτερευόντως υπερτονίζοντας (τον δεδομένο) αυταρχισμό του κ. Κυρίτση. Μέχρι στιγμής δεν εχει να παρουσιάσει κάποιο έργο. Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις των δημοτικών υπηρεσιών είναι ανύπαρκτες. Η καθημερινές δημοτικές υπηρεσιες ελλιπείς ή ανύπαρκτες (στάθμευση, αστυνόμευση, καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, καθαριότητα, συντήρηση των στοιχείων αστικού εξοπλισμού κλπ απαράδεκτες καταστάσεις στα λιμάνια, στις παραλίες, στους δρόμους κλπ). Έργα συντήρησης υποδομών (δημοτικά κτήρια, δρόμοι, δίκτυα κλπ) ή αξιοποίηση τους ( Χάνι, Σφαγεία, ΧΥΤΑ κλπ) ανύπαρκτα. Αλλά και οι πολυδιαφημισμένες συνεργατικές μετατίθενται για το νέο έτος! Η αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των μικρομεσαίων παραμένει λόγος χωρίς περιεχόμενο. Το μόνο που κάνει η δημοτική αρχή για να βοηθήσει τα εισοδήματα μιας μικρής ομάδας εμπόρων, είναι να τους παρέχει τους κοινοχρήστους χώρους και την δημοτική περιουσία, περα από κάθε κανονιστική διάταξη και νομολογία, χωρίς αρχές και δεσμεύσεις. Υπάρχει χαλαρότητα στην διοικηση και στον μηχανισμό του Δημου. Ακολουθείται από πολύ νωρίς πολιτική ανοικτών εξυπηρετήσεων για την δημιουργία πελατειακών σχέσεων.

Το σημαντικότερο είναι ότι έχουν γίνει κακές ή λάθος επιλογές (πχ ο ΧΥΤΑ, το σταμάτημα των πολεοδομικών εφαρμογών, το σταμάτημα διάνοιξης δρόμων σχεδίων πόλεως, η ΔΕΥΑΚ, το Χανι, τα Σφαγεία, κλπ). Όλα αυτά τα πράγματα έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση την λειτουργία της δημοτικής μηχανής και πτώση της ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών. Τα παράπονα είναι μεγάλα. Στις δημοτικές κοινότητες προ πάντων, υπάρχει πανθομολογούμενη απουσία του Δημου και μεγάλη απογοήτευση για το υπαρκτό αποτέλεσμα του Καλλικράτη.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Σ.Ε.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter