Δήμος Κω: Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων υποστήριξης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων υποστήριξης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011

Ο Δήμαρχος Κω έχοντας υπόψη του:

1. Τις διατάξεις του αρθρ. 65 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», (ΦΕΚ Α΄ 87/07.06.2010).

2. Το Ν. 4019/2011 «Για τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. Την απόφαση υπ' αριθμόν 43 (03.02.2012) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω περί υλοποίησης του αυτοτελούς Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κως-Ασπίς» που αφόρα στην στήριξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011 στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

4. Την απόφαση υπ' αριθμόν 45 (03.02.2012) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω περί έγκρισης των κανόνων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας στήριξης από το Δήμο Κω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011.

5. Τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων οικ. έτους 2012 του Δήμου Κω όπου υπάρχει ο Κ.Α. 00.6162 με 2,4 εκ. €.

6. Την απόφαση υπ' αριθμόν 46 (03.02.2012) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω περί αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων έτους 2012 Δήμου Κω, με τη δημιουργία των απαιτούμενων κωδικών, για την στήριξη μέσω επιχορηγήσεων και προγραμματικών συμβάσεων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011.

7. Την απόφαση υπ' αριθμόν 186 (20.04.2012) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω περί τροποποίησης του Π.Ε.Ε. & αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού Δήμου Κω οικ. έτους 2012.

8. Τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις για στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων του νησιού.

9. Τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης κατά τις συνεδριάσεις, στις 13/4/2011 (Ενημέρωση για Κοιν.Σ.Επ. & Τρόπος Υλοποίησης), 4/5/2011 (Επιχείρηση Χωροταξικού Σχεδιασμού & Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης), 26/9/2011 (Τριετές Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Κω), 16/11/2011 (Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα 2012), 15/12/2011 (Πρόγραμμα Δράσεων Δημοτικής Αρχής).

10. Τη Διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

11. Την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

12. Τις ιδιαίτερες συνθήκες της τοπικής οικονομίας και κυρίως της νησιωτικότητας και του μεγέθους του νησιού της Κω.

13. Την κοινωνική και οικονομική ανάγκη στήριξης των νέων επιστημόνων και των ανέργων.

ΚΑΛΕΙ:

Τις ενδιαφερόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις να υποβάλλουν προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα υποστήριξής τους από το Δήμο Κω, σύμφωνα με τις αρχές, τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην απόφαση υπ' αριθμόν 45 (03.02.2012) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, όπως συνοπτικά παρατίθενται κάτωθι:

ΑΡΧΕΣ, ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1. Θεματικοί Τομείς Ενδιαφέροντος, Στόχοι, Δείκτες

Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους επιθυμεί κατ' αρχήν ο Δήμος να συμμετάσχει και γα τους οποίους καλεί ενδιαφερόμενες Κοιν.Σ.Επ. να υποβάλλουν πλήρεις φακέλους για να τύχουν της στήριξης του δήμου είναι οι ακόλουθοι:

i. Τομέας Κοινωνικής Φροντίδας, που αφορά στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών προνομιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι χρόνια ασθενείς.

ii. Τομέας Ένταξης, που αφορά στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και

iii. Συλλογικού Σκοπού, που αφορούν δράσεις που προάγουν το τοπικό, συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την κάλυψη κενών σε δραστηριότητες της Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι τομείς Δράσεων ως πρώτης προτεραιότητας:

Τομέας Δράσεων για την ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης, π.χ. στήριξη του πρωτογενούς τομέα με δράσεις τυποποίησης, εμπορίας, διακίνησης και προβολής, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με δράσεις πιστοποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών, προβολής και πώλησης, δράσεις στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού, δράσεις προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας, δράσεις που διαφοροποιούν το τουριστικό μοντέλο με στροφή στην ποιότητα και τις πιστοποιημένες υπηρεσίες, κ.α.

Τομέας Δράσεων για την ενδυνάμωση και την προώθηση της απασχόλησης.

Τομέας Δράσεων για την προαγωγή του συλλογικού συμφέροντος διαφόρων ομάδων του πληθυσμού.

Οι Θεματικοί τομείς ενδιαφέροντος περιγράφονται αναλυτικότερα στο Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ» και ειδικότερα στον Άξονα παρέμβασης 1. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι επειδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσδιοριστούν όλα τα πιθανά αντικείμενα των Κοιν.Σ.Επ. που δυνητικά μπορούν να στηριχθούν από τον Δήμο και επειδή στους βασικούς στόχους του προγράμματος «ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ» συμπεριλαμβάνεται η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της νεανικής καινοτόμας επιχειρηματικότητας και της συνυπευθυνότητας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη των Κοιν.Σ.Επ., για αυτό συνιστάται ενθέρμως οι ενδιαφερόμενες συνεταιριστικές - επιχειρηματικές ομάδες να προσδιορίσουν από μόνες τους το αντικείμενο δραστηριοποίησης της δικής τους Κοιν.Σ.Επ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο, τις ανάγκες των μελών και την ανάλυση των αναγκών της Τοπικής Αγοράς στις σχεδιαζόμενες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ειδικοί Στόχοι

Προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης

Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού

Αξιοποίηση Ανεκμετάλλευτων Πλουτοπαραγωγικών Πηγών

Δείκτες Παρακολούθησης

Πίνακας 1

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ ΕΚΡΟΩΝ

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Πλήθος Νέων Επιστημόνων που απασχολούνται

αριθμός

Πλήθος παραγωγών που συμμετέχουν ως μέλη

αριθμός

Πίνακας 2

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Εκπαίδευση και ειδίκευση νέων επιστημόνων

αριθμός

Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ποιότητας

αριθμός

2. Βασικές Αρχές της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων

Η Υποστήριξη από το Δήμο μπορεί να διαρκέσει κατά μέγιστο τρία χρόνια με εξαίρεση των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης και Κοινωνικής Μέριμνας οι οποίες θα μπορούν να υποστηρίζονται διαχρονικά με την προϋπόθεση ότι παρέχουν σαφώς κοστολογημένες υπηρεσίες και εισαγάγουν την αντίληψη της ανταποδοτικότητας στην προσφορά των υπηρεσιών. Όλες οι Κοιν.Σ.Επ. των παραπάνω τομέων θα ενισχύονται υπό την προϋπόθεση ότι σύμφωνα με τεκμηριωμένο επιχειρηματικό σχέδιο μετά από την περίοδο στήριξης από τον Δήμο θα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας για μια 2-ετία μετά την λήξη της στήριξης τους από τον Δήμο. Από τα παραπάνω εξαιρείται η περίπτωση των προγραμματικών συμβάσεων, όπου με αυτές υλοποιούνται δράσεις όπου ο δήμος με την υφιστάμενη στελέχωση των υπηρεσιών του δεν μπορεί να εκτελέσει μόνος.

Προκειμένου μια υποψήφια Κοιν.Σ.Επ. να τύχει της στήριξης του Δήμου μέσω επιχορήγησης ή της σύναψης προγραμματικής σύμβασης, θα πρέπει τα 3/4 των μελών της να είναι νέοι κάτω των 35 ετών ή τα 3/4 των μελών να είναι γυναίκες – προκειμένου να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα – ή να αφορά παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα επενδυθεί από τον Δήμο, με την μορφή επιχορηγήσεων ή με την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για το έτος 2012 ανέρχεται στο ποσό των 2 εκ. €.

3. Υποβαλλόμενα Δικαιολογητικά

Ο Πλήρης Φάκελος θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα δικαιολογητικά για την χρηματοδότηση Νέων Κοιν.Σ.Επ.:

1. Την Αίτηση Χρηματοδότησης

2. Την Αναλυτική Περιγραφή των Σκοπών της Κοιν.Σ.Επ.

3. Την Αναλυτική Παρουσίαση των Μελών της, με αντίγραφα όλων των αναφερόμενων προσόντων

4. Ανάλογα τον τύπο της Κοιν.Σ.Επ. δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ιδιότητα και τα τυπικά προσόντα των μελών

5. Το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης

6. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο Κοιν.Σ.Επ. που να περιλαμβάνει ενδεικτικά τα κάτωθι:

Προϊόντα και Υπηρεσίες

Σχέδιο Μάρκετινγκ

Σχέδιο Λειτουργίας

Διοίκηση και Οργάνωση

Διατιθέμενα Οικονομικά μέσα από τα μέλη

Δαπάνες Έναρξης και Απαιτούμενα Κεφάλαια

Χρηματοοικονομικό Σχέδιο

4. Περιεχόμενα των Επιχειρηματικών Σχεδίων

Το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελείται από κείμενο και διάφορους οικονομικούς πίνακες. Το κείμενο αποτελεί το κύριο σώμα του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η πραγματική αξία της σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου δεν είναι να έχει κανείς το έτοιμο προϊόν στο χέρι. Η αξία του έγκειται στη διαδικασία της έρευνας και της μελέτης της προτεινόμενης επιχείρησης κατά ένα συστηματικό τρόπο. Ο σχεδιασμός βοηθά να σκεφτεί κανείς διεξοδικά τα πράγματα, να μελετήσει και να κάνει έρευνα αν δεν είναι σίγουρος για τα πραγματικά στοιχεία καθώς επίσης και να δει τις ιδέες του με κριτικό μάτι.

Τίτλος προτεινόμενης επένδυσης

Περίληψη του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Γενική Περιγραφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης

Αναλυτική Παρουσίαση των Μελών της

Προϊόντα και Υπηρεσίες

Σχέδιο Μάρκετινγκ

Σχέδιο Λειτουργίας

Διοίκηση και Οργάνωση

Διατιθέμενα Οικονομικά μέσα από τα μέλη

Δαπάνες Έναρξης και Απαιτούμενα Κεφάλαια

Χρηματοοικονομικό Σχέδιο

Τελειοποίηση του Σχεδίου

5. Κριτήρια Αξιολόγησης

Η Διαδικασία για την αξιολόγηση των προτάσεων για χρηματοδότηση έχει ως εξής:

Οι πλήρεις φάκελοι απευθύνονται στην Εκτελεστική Επιτροπή

Εισήγηση από την Εκτελεστική Επιτροπή (η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του δήμου ή/και εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους για την αξιολόγηση των προτάσεων)

Γνωμοδότηση από την Επιτροπή Διαβούλευσης

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

5.1. Υποχρεωτικά Κριτήρια

1. Το επιχειρηματικό σχέδιο ως αντικείμενο να περιλαμβάνεται στους τομείς ενδιαφέροντος του Δήμου, βλ. ΕΠ ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ.

2. Οι συμμετέχοντες στην υποψήφια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση να καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου ως προς τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά τους.

3. Να πρόκειται για βιώσιμη επιχειρηματική πρόταση που να τεκμηριώνεται με επιχειρηματικό σχέδιο.

4. Τα 2/3 των μελών να έχουν παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά σεμινάρια.

5.2. Βαθμολογούμενα κριτήρια

1. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Κοιν.Σ.Επ.

2. Η σύνθεση της ομάδας (εμπειρία μελών, κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, κ.α.)

3. Σαφήνεια των επιχειρηματικών στόχων

4. Τα προτεινόμενα προϊόντα και υπηρεσίες να καλύπτουν κενά της τοπικής αγοράς ή και να δημιουργούν νέες αγορές

5. Προώθηση της Καινοτομίας

6. Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών

7. Αξιοποίηση της Τουριστικής Κίνησης για διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών

8. Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων πλουτοπαραγωγικών πηγών

9. Ρεαλιστικό Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

10. Επιμέρους στόχοι που τίθενται

11. Διασυνδέσεις και συνέργιες με άλλες Κοιν.Σ.Επ. που δραστηριοποιούνται ήδη

12. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται

13. Να έχει σαφές πλάνο επέκτασης δραστηριοτήτων και θέσεων απασχόλησης

14. Εντοπιότητα Μελών

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter