Μία αληθινή ιστορία στο Πολύκεντρο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Γκασταρμπάιτερ – η οδυνηρή φυγή

Μία αληθινή ιστορία , η Έ. Αρτζανίδου, ο Ν. Γκαναβούρας και η Δ. Παπαθεοδώρου- Κιλιμάτου στο Roof garden του Πολύκεντρου

Το Πολύκεντρο Ν. Θαλασσινού και οι manus scripta σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού την Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο roof garden του Πολύκεντρου.

Η συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Γκασταρμπάιτερ-η οδυνηρή φυγή» μια συγκινητική αληθινή ιστορία. Ο μαέστρος Νίκος Γκαναβούρας στο πιάνο. Στο τραγούδι η Δάφνη Παπαθεοδώρου –Κιλιμάτου θα μας ταξιδέψει μελωδικά.

Είσοδος ελεύθερη.

Το βιβλίο:

Το 1960 υπογράφεται η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας σύμφωνα με την οποία προσκεκλημένοι – φιλοξενούμενοι εργάτες από την Ελλάδα μπορούν να φύγουν επισήμως και να δουλέψουν στην τότε Δυτική Γερμανία. Χιλιάδες νέοι αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Η χώρα και κυρίως η ύπαιθρος απογυμνώνεται από το νέο εργατικό της δυναμικό. Το φαινόμενο ιδιαίτερα εμφανές στην περιοχή της Θράκης, όπου ολόκληρα χωριά αδειάζουν, κυρίως του Βορείου Έβρου. Νέοι που αφήνουν πίσω μια ρημαγμένη πατρίδα από τα δεινά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του Εμφυλίου φεύγουν για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία. Όπλο τους η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Στους προσκεκλημένους φιλοξενούμενους εργάτες, δηλαδή τους γκασταρμπάιτερ, αναφέρεται το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου.

Μέσα από μια βιωματική αφήγηση η συγγραφέας καταγράφει την βεβαρυμμένη από το εμφυλιακό και όχι μόνο παρελθόν προσπάθεια των ελλήνων μεταναστών να ενσωματωθούν και να επιβιώσουν στη νέα τους ζωή σε μια βιομηχανική γερμανική πόλη του '60. Ατομικά και συλλογικά τραύματα, η γενέθλια γη της Μακεδονίας, ο πατέρας, η μάνα, οι αδελφές, ο χωροφύλακας, η θεία, η μοίρα του μετανάστη, το φορτωμένο παρελθόν που μπερδεύεται στο μυαλό του αναγνώστη με το δύσκολο παρόν.

Ένα έργο απαλλαγμένο από μελοδραματισμούς, παρά μόνο όταν αυτοί είναι αναγκαίοι για να περιγράψουν τον πόνο του χωρισμού. Ένα έργο που καταθέτει ένα ψύχραιμο σχόλιο για τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα της πρόσφατης ιστορίας μας, παραμένοντας ανησυχητικά επίκαιρο. Επίκαιρο γιατί ήδη στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η νέα μετανάστευση. Τα χαρακτηριστικά της βέβαια μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά η βάση, η αιτία και ο σκοπός παραμένουν ίδια. Νέοι και πάλι μεταναστεύουν εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας με στόχο και πάλι την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Η ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία δυο έτη είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας στη Δ/νση Π.Ε.Αν.Θεσσαλονίκης. Ιδρύτρια και υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών «Αχιλλέας Καψάλης» που λειτουργεί στη Δ/νση. Επίσης, δημιουργός του blog:filanagnosiaprogram.blogspot.com που είναι αναρτημένος στο φορέα της Δ/νσης Π.Ε.Αν.Θεσσαλονίκης.

Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Έχουν εκδοθεί τα έργα της ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣ, ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ, Ο ΦΩΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΤΕΛΟΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ (μυθιστόρημα για ενήλικους), ΦΕΓΓΑΡΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, Ο ΙΠΠΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ, ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ, ΒΟΗΘΕΙΑ! ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ... ΣΩΣΤΕ ΜΕ! ΤΑ 95 ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ και Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ.

Τα δύο τελευταία διασκευάστηκαν από το Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης το 2004. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΡΟΜΙΣ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο περιοδικό The White Ravens 2007, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑ ΕΓΩ!, ΤΑ ΓΥΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΕΝΑΣ, Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΖΙΜΗΣ, ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΦΙΡΩΣ και Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ.

 

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter