Αστική Εταιρεία "Ιπποκράτης": «Εγώ και το σχολείο μου» στο 4ο Δημοτικό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ανακοινώσεις

Αστική Εταιρεία “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”/Κέντρο Πρόληψης των Eξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Η Αστική Εταιρεία "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ"/Κέντρο Πρόληψης των Eξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με την Δ/νση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κω στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, ξεκινούν την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης με θέμα : "Εγώ και το σχολείο μου".

Σκοπός του προγράμματος είναι

□ η ενδυνάμωση των παιδιών, των γονέων και των δασκάλων για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και τις αλλαγές της, δημιουργώντας και ενισχύοντας συνθήκες που προάγουν υγιείς συμπεριφορές και υγιή τρόπο ζωής και
□ η ενίσχυση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων (δασκάλων, μαθητών, γονέων),για την αποτελεσματικότερη επίλυση προβλημάτων και δυσκολιών.

Τα βασικά στάδια εφαρμογής του προγράμματος θα είναι τα εξής:

1. Διήμερο Bιωματικό Σεμινάριο στους Εκπαιδευτικούς του σχολείου, που θα παρέχει μια θετική προσέγγιση πρόληψης του εκφοβισμού και προαγωγής της προστασίας του παιδιού που θα βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και υποστήριξη τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μέσα από βιωματικές ασκήσεις να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν τον τρόπο πρακτικής εφαρμογής του υλικού.

2. Βιωματικά εργαστήρια με τους μαθητές από τους δασκάλους με την χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών, παιχνίδια ρόλων, ζωγραφική, εργασίες στην ομάδα, συζήτηση. Ενδεικτική θεματολογία των εργαστηρίων:

 Εγώ και το σχολείο μου – δημιουργώντας μια τάξη που ενδιαφέρεται.
 Το άτομο ως μοναδικό και διαφορετικό μέσα στην τάξη – ομάδα.
 Καλλιέργεια Δεξιοτήτων (αυτοεκτίμηση, έκφραση συναισθημάτων, επικοινωνία).
 Σχέσεις (φιλία, επίλυση συγκρούσεων )

3. Σεμινάρια σε γονείς με ενδεικτική θεματολογία: Επικοινωνία (ενεργητική ακρόαση) - Ανάγκες γονέων και παιδιών - Έκφραση συναισθημάτων - Πώς θέτουμε όρια - Τρόποι αντίδρασης των γονιών σε δύσκολες καταστάσεις.

4. Παρουσίαση συμπερασμάτων από την εφαρμογή του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό θα επιδιωχθεί να επαναληφθεί, μετά από συνεννόηση με τις Διευθύνσεις των Σχολείων Νήσου Κω, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Σχολική Επιτροπή προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο δράσεων.

Τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν όταν ζουν την "πραγματική" ζωή στο φυσικό αστικό, οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, εκτός "εικονικών" πραγματικοτήτων και "προσομοιώσεων" της ζωής, οι δε γονείς και εκπαιδευτικοί λειτουργούν ως οφείλουν και όχι ως διαχειριστές υποχρεώσεων.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινάει με το βιωματικό σεμινάριο στους Εκπαιδευτικούς που θα διεξαχθεί, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου από 18:00 έως 21:00 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 από 09:30 έως 14:00, στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, με συντονιστές την κα Μαρία Λάμπρου, Κοινωνιολόγο και τον κο Νικηφόρο Φάρκωνα, Κοινωνιολόγο.

Aπό τη Γραμματεία
Της Αστικής Εταιρείας "Ιπποκράτης"

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter