Συμπαράταξη Ελπίδας: η συνέντευξη Μυλωνά στην εφημερίδα «Σταθμός»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Λάβαμε από τη Συμπαράταξη Ελπίδας και σας παραθέτουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Μυλωνάς στην τοπική εφημερίδα "Σταθμός".

 Κύριε Μυλωνά, κατά γενική ομολογία, είστε η παράταξη με τις περισσότερες παρεμβάσεις τόσο σε τοπικά ζητήματα, όσο και σε ζητήματα γενικότερης πολιτικής. Ποιος ήταν και είναι ο στόχος σας;
-Η κεντρική μας ιδέα ήταν και είναι η αλλαγή προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων στην δημοτική πολιτική για τα ζητήματα του τόπου μας. Μικρά κλασσικά ζητήματα είναι εμφάνιση, η λειτουργία της πόλης και των οικισμών, η καθαριότητα, σχέδια πόλης και οι χρήσεις γης, η λειτουργία του μηχανισμού του Δήμου κλπ. Μεγάλα ζητήματα είναι σε επίπεδο οικονομίας η συγκέντρωση του πλούτου, ο ολιγοπωλιακος έλεγχος των κερδών, η ευκολία κατασπατάλησης των φυσικών πόρων και σε επίπεδο κοινωνίας και αξιών ο έλεγχος και η χειραγώγηση των δημοτών από την εκαστοτε δημοτική αρχή. Επιδιώκουμε την ελευθερία, την ισότητα, τον αποκαθαρισμό. Στοχεύουμε σε αλλαγές του εκτατικού και εντατικού παραγωγικού προτύπου του μαζικού τουρισμού. Υπηρετούμε την αειφορική ανάπτυξη θέτοντας ζητήματα προστασίας του νερού, της γης, της βιοποικιλότητας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ότι πιστεύουμε μορφοποιείται στο πρόγραμμα της Συμπαράταξης και ανάλογα με την επικαιρότητα δημοσιεύονται οι επιμέρους θέσεις μας που ανταποκρίνονται στους στόχους μας. Οι πολλές δημοσιεύσεις είναι αποτέλεσμα μιας καλής ομάδας που δουλεύει για πολλά χρόνια τα τοπικά ζητήματα. Τα πράγματα έρχονται μόνα τους και είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα εργασίας μας στην πολιτική.

Δεν είναι λίγες οι φορές που, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, έχετε ξεσπαθώσει. Αρκεί αυτό για να μην είναι «παιδική χαρά» όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Σώματος;
-Μας εξόργιζαν συγκεκριμένες ενέργειες: παραβίασης των δημοκρατικών διαδικασιών, η διαστρέβλωση και το ψέμα εκ μέρους της πλειοψηφίας και οι μακρόσυρτοι μονόλογοι του δημάρχου με τις γενικότητες και τους αφορισμούς. Ο πρόεδρος του σώματος έδειξε ανεπάρκεια. Όλα χάθηκαν λογω σκοπιμοτήτων οι οποίες κωδικοποιήθηκαν στον απαράδεκτο κανονισμό λειτουργίας του δημ. συμβουλίου που επέβαλε η δημοτική αρχή. Έτσι γίνονταν και πριν. Εμείς το γνωρίζαμε και υποβάλαμε ολοκληρωμένη πρόταση κανονισμού που τον ψηφίσαμε δυστυχώς, μόνοι μας. Ο κανονισμός χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός μετατροπής των συζητήσεων σε ωμή προπαγάνδα υπέρ της δημοτικής αρχής. Οι 2 παρατάξεις της αντιπολίτευσης ακολούθησαν την τακτική του στείρου αντιλόγου. Το αποτέλεσμα ήταν κακό. Το συμβούλιο απωθούσε τους λογικούς και ικανοποιούσε τους φανατικούς. Καταγγείλαμε με αγανάκτηση την εργαλιακή χρησιμοποίηση του δημοτικού συμβουλίου εκ μέρους τους.

Από πολλούς, θεωρείστε η «άλλη πολιτική» για τον τόπο μας. Κάποιοι όμως, σας έχουν χαρακτηρίσει ως το «δεκανίκι» του Κυρίτση. Πώς το σχολιάζετε;
- Δεν είμαστε η άλλη πολιτική, αλλά η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Φαντάζει ως άλλη γιατί δεν υποστηρίζεται από τα καθιερωμένα συμφέροντα, τις κατεστημένες νοοτροπίες και τους παράγοντες. Είμαστε η πολιτική δύναμη που προσφέρει συγκεκριμένη λύση στο κοινωνικό και στο αναπτυξιακό αδιέξοδο του νησιού μας προβάλλοντας την παραγωγική ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες στην γεωργία, στην κτηνοτροφία την μεταποίηση και στις νέες τεχνολογίες.
-Η πράξη αποδεικνύει αν ήμασταν δεκανίκι. Εμείς ανατρέψαμε αποφάσεις και εξαγγελίες του κ. Κυρίτση. Οι άλλοι 2 τι έκαναν; Λόγια του αέρα και όπου την πάρει! Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι: ήμασταν η μόνη αντιπολίτευση δημοτικό συμβούλιο, γιατί δουλεύαμε! Γιατί παρακολουθήσαμε θέματα και διαδικασίες και παρεμβαίναμε στα δρώμενα. Η αντιπολιτευτική τακτική μας ήταν απλά λογική. Ψηφίζαμε ότι εκτιμούσαμε ως θετικά, προτείναμε τροποποιήσεις για το καλό του τόπου μας ενώ καταψηφίζαμε τα αρνητικά. Στη νέα δημοτική αρχή του 2007 δείξαμε καλή πίστη, ανοχή και πίστωση χρόνου. Όμως οι σκοπιμότητες και τα μικροπολιτικά συμφέροντα δεν αφήνουν χώρο στην λογική! Οι μεν αντι-κυριτσικοί κύκλοι σκοπίμως μας διαστρέβλωναν ενώ δημοτική αρχή προσπαθούσε να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

Πού χάλασε η υπόθεση με τον «τρίτο πόλο»;
-Η κοινωνία μας έχει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσει στην ελευθερία για τον αυτοκαθορισμό των μελών της. Σήμερα τα άτομα πιστεύουν ότι εκπροσωπούνται από τους παράγοντες της πολιτικής και του χρήματος. Το σεβόμαστε! Απευθυνθήκαμε και στους πολίτες αλλά και σε ανεγνωρισμένους παράγοντες της πολιτικής προτείνοντας τους συμμαχία και προσφέροντας αυτό που είχαμε: την πολιτική μας δουλειά, τα στελέχη μας και την πρωτοκαθεδρία στον πόλο. Τα πράγματα κόλλησαν στην αδυναμία των προσώπων να υπερβούν τις προσωπικές τους εξαρτήσεις, τις κομματικές ή τις πελατειακές τους αντιλήψεις και να δείξουν ποιοτικά ηγεμονικά προσόντα. Κλήθηκαν να αναλάβουν την ηγεσία ενός νέου σχήματος ετερογενών δυνάμεων που με καθαρά μέσα θα έρχονταν σε σύγκρουση με το παρελθόν όπως παρουσιάζεται με το απωθητικό δίπολο: Νυν Κ ή πρώην Κ; Μια σύγκρουση με πιθανότητες ανανέωσης πολιτικού λόγου και πολιτικού προσωπικού αλλά με αβέβαιο τον δημαρχιακό θώκο! Τα ήθελαν όλα όπως παλιά, σίγουρα και χωρίς να σπάσουν αυγά! Όμως έτσι αλλαγές δεν γίνονται. Στο τέλος απευθυνθήκαμε και στους κ.κ. Κυρίτση και Καΐσερλη με όρους συνεργασίας. Απάντηση δεν πήραμε. Είμαστε ανοικτοί και σήμερα σε συζήτηση. Με όλους.

 Με άρθρα σας, αλλά και σε συνεντεύξεις, καυτηριάζετε τις πολιτικές Κυρίτση και Καΐσερλη. Πείτε μας με δυο λόγια τις πολιτικές σας διαφορές, το «στίγμα» δηλαδή, της δική σας πολιτικής.
- Πέρα από τις προγραμματικές μας αποκλίσεις, υπάρχει το θέμα της ηγεσίας και της ηγεμονίας στην κοινωνία μας. Οι διαφορές και το «στίγμα» μας είναι σαφέστατες.
-Οι κ.κ. Κυρίτσης και Καΐσερλης έχουν την ιδεολογία ότι οι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να κυβερνώνται από καλο-προαίρετους δεσπότες και έχουν αποδείξει ότι αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ζήτημα αποτελεσματικότητας που παράγει ισχύ, δύναμη, κέρδος και ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που δεν αφορά τις πραγματικές συλλογικές ανθρώπινες ανάγκες μας, αλλά τις ανάγκες των οργανωμένων συμφερόντων. Βλέπουν την πολιτική ως διαδικασία από τα πάνω και ως γεγονός επιβολής μέσω του λαϊκισμού και της υποσχεσιολογίας. Τσακώνονται γιατί κάνουν την ίδια δουλειά και ο ένας τρώει την δουλειά του άλλου! Εκφράζουν συγκεκριμένες συμμαχίες που έχουν όφελος από την διαχείριση του δημοτικής εξουσίας, του χρήματος και της προβολής που τους παρέχει, κάνοντας πλάτες στις μεγαλοεπιχειρηματικές επιδιώξεις και προσφέροντας λαϊκίστικες διευκολύνσεις στους ημετέρους! Το δίλημμα που μας βάζουν είναι: Τσάρος ή Αυτοκράτορας;
-Εμείς έχουμε αντι-δεσποτικές αντιλήψεις και βλέπουμε την πολιτική ως μέσο απελευθέρωσης. Ως μοχλό για την συλλογική δράση και συνεργατική παραγωγή για την ικανοποίηση των αναγκών μας με σεβασμό στις αξίες, στα ιδανικά και στους φυσικούς πόρους του τόπου μας. Στόχος μια κοινωνία ελευθερίας που ελέγχεται καθημερινά η σχέση δήμαρχου+δημοτικής αρχής+δημοτικής μηχανής με τον δημότη. Νομίζω αποκλίνουμε ''εν τοις όροις'' και ''εν τοις πράγμασι''. Παρόλα αυτά μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά ζητήματα! Όπως πχ στην αξιοποίηση της ΑΒΙΚΩ και του ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ! Αλλά ''πούνεντους''; Τους ενδιαφέρει μόνο η εν λευκώ ψήφος μας!

Δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με τις πολιτικές που εκφράζει η παράταξη του συναδέλφου σας Α. Χατζηνικολάου. Γιατί;
-Τι πολιτικές παρήγαγε και εξέφρασε η Ανθρώπινη Πόλη στην κοινωνία και στο δημ συμβ. για να την αντιπολιτευτούμε; Δεν είχε ηγεμονική θέση ούτε σε ένα ζήτημα! Μόνο ότι θα επανα-διπλο-δρομήσει το λιμάνι! Άσκησε μια αδιάκριτα αρνητική αντι-κυριτσική αντιπολίτευση ποντάροντας στην κεφαλαιοποίηση των αντιδράσεων του κόσμου στα στραβά του κ. Κυρίτση. Σε επί μέρους θέματα συμφωνήσαμε. Όμως οι 3 παρατάξεις του δ.συμβ. είναι ομοειδείς. Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι διαχειριστικές και εξουσιοκρατικές. Μαλώνουν για το ασήμαντο αρκεί να τους δίνει πόντους στο κυνήγι των εντυπώσεων. Κουραστικό και πληκτικό.

Πώς κρίνετε την πορεία του νησιού μας αυτά τα τέσσερα χρόνια; Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε;
Κάποια πράγματα έγιναν και με την δική μας συμβολή. Για παράδειγμα οι αλλαγές στο κυκλοφοριακό. Χάσαμε όμως πολλά. Πρώτα απ όλα χάσαμε στο επίπεδο του διαλόγου, της συνεννόησης, της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης. Αποτέλεσμα ήταν το διχασμός που επέφεραν οι τακτικές της δημ. αρχής, η πόλωση, η τρομοκρατία των εργαζομένων και των πολιτών. Πάμε στις εκλογές όχι με τους νέους στόχους των αλλαγών που έχουμε ανάγκη, αλλά στην βάση μιας προσωπικής βεντέτας που εκφράζει πολιτικές αντιθέσεις συμφεροντολογικού επιπέδου χαμηλής ποιότητας! Σε συνθήκες μάλιστα ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και σκληρού καπιταλιστικού ανταγωνισμού με την πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα μας.

Ποιος είναι ο «σφυγμός» του νησιού αυτήν την προεκλογική περίοδο; Τι αφουγκράζεστε απ' τον κόσμο;
--Νομίζω η αβεβαιότητα και η απογοήτευση από την πολιτική. Ο φόβος για το αύριο. Η οκνηρία να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους και να υπερασπίσουν δημόσια αυτό που καταλαβαίνουν ότι είναι το σωστό και το αναγκαίο για τον τόπο μας και την ζωή μας. Ο συμβιβασμός. Η υποχώρηση του αυθορμητισμού και της λογικής μπροστά στην επιθετικότητα των ισχυρών του χρήματος και της εξουσίας. Η σιωπή μπροστά στον απαράδεκτο κυνισμό των πονηρών πολιτικών.

Κύριε Μυλωνά, τι φταίει και δεν συσπειρώνεται ο κόσμος της Αριστεράς ακόμη και σε τοπικό επίπεδο
-Δεν γνωρίζω. Λυπάμαι που δεν με απασχολεί. Αν κάποτε είναι ναρθει μια τέτοια συσπείρωση καλώς ναρθεί! Αλλιώς ....θα προσπεράσει!

Οι τρεις προαναφερόμενες παρατάξεις μας έχουν παρουσιάσει κάποια από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό τους. Εσείς πότε θα μας παρουσιάσετε την παράταξή σας ή υποψηφίους;
-Είναι αλήθεια ότι μετά την δυσπραγία για τον τρίτο πόλο, υπήρξε μια περισυλλογή εκ μέρους μας. Πρέπει να δούμε την παρουσία μας ως μοναχική συνέχεια του χθες και αυτό δεν μας ικανοποιεί. Το συζητάμε με πολλούς συνδημότες μας. Σύντομα θα γίνουν συλλογικές διεργασίες στις 5 δημοτικές κοινότητες και στην πόλη και θα ανακοινωθούν και ονόματα υποψηφίων. Όμως όλο αυτό το παιγνίδι εντυπώσεων με την ονοματολογία είναι σε βάρος της πολιτικής. Εμείς συνεχίζουμε να κρίνουμε, να προτείνουμε και να προωθούμε προτάσεις.

 Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και τι περιμένετε εσείς;
Το διακυβευμα είναι μια άξια λόγου νέα ηγεσία σε ολόκληρο το νησί μας που να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες μιλήσαμε.
Ο επίλογος δικός σας.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες όλου του νησιού χωρίς αποκλεισμούς και τους καλούμε να δουλέψουμε μαζί μέσα από την Συμπαράταξη για να αλλάξουν τα πράγματα σε μια κατεύθυνση που είναι αναγκαία και χρήσιμη για τον τόπο. Θα πάμε καλά!!! Όπως λέγαμε πάντα: Venceremos!!! Ελπίδα στην θέση της απελπισίας.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter