Ο απολογισμός της Συμπαράταξης Ελπίδας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Σ.Ε. TOY 2009

Με αφορμή την συζήτηση του δημ. συμβ. της 12-9-10 για τον δημοτικό απολογισμό θέτουμε στην δημοσιότητα τον δικό μας απολογισμό. Με κάποιο τρόπο και η αντιπολίτευση είναι συν-υπεύθυνη για ότι έγινε μέσα στο 2009. Δυστυχώς δεν έχουμε τα στοιχεία για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής που θα μας παρουσιάσει.

1. Η αντιπολίτευση μας κινήθηκε στο σταθερό έδαφος της προσεκτικής παρατήρησης των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής και της κατάθεσης εμπεριστατωμένης θέσης κατά περίπτωση με στοχο: να γεννηθεί αίσθημα αισιοδοξίας και δικαίου από την δημοτική πολιτική. Κρίσιμα θέματα ήταν: Η βελτιστοποίηση της εμφάνισης και της λειτουργίας της πόλης, η δραστηριοποίηση της διοικητικής μηχανής του δήμου, η ισονομία και η ισοπολιτεία. Πώς να τεθούν σε ομαλή λειτουργία τα έργα των ΣΦΑΓΕΙΩΝ και του ΧΥΤΑ. Πως θα βελτιωθούν τα έσοδα; Πως θα μειωθούν τα έξοδα; κλπ. Ψηφίσαμε προτάσεις που είχαν στοιχεία εκσυγχρονισμού. Διαχωρίσαμε την θέση μας από την στείρα πρακτική της αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Επιδιώξαμε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Από την κόντρα να πάμε στην συνεργασία και την διαβούλευση. Να επικεντρωθούμε στα κύρια αναπτυξιακά ζητήματα του νησιού μας. Όμως διαπιστώναμε ολιγωρία, ανεπάρκεια και αδιαφορία.
Συνολικά το 2009 κάναμε: 2 γενικές συνελεύσεις, 2 κινητοποιήσεις και συμμετείχαμε σε κάθε πολιτικό δρώμενο στο νησί μας. Η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο συνοδεύτηκε με 140 παρεμβάσεις που αφορούσαν την λειτουργία και εμφάνιση της πόλης, περιβαλλοντικά θέματα, ΛΑΤΟΜΕΙΟ, ΣΦΑΓΕΙΑ, ΧΥΤΑ, χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα, αιγιαλός και παραλίες, ΔΗΡΑΣΚ, την διαχείριση προσωπικού, την υπόθεση ΜΗΤΣΗ, το κολυμβητήριο, τα σχολεία, την ΜΑΡΙΝΑ, το Λιμενικό Ταμείο κλπ. Στο προεδρείο του δημ. συμβ. κατατεθήκαν 12 προτάσεις. Στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου 3 προσφυγές που απορριφθήκαν με το γνωστό αιτιολογικό ότι δεν έχουμε ''έννομο συμφέρον''! Εκκλήσεις στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩ για περιβαλλοντικούς ελέγχους που αγνοηθήκαν επιδεικτικά! Ο ρόλος μας ήταν και είναι καθοριστικός στην υπεράσπιση συγκεκριμένων θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία για την προοπτική του τόπου μας. Στηρίξαμε την λογική του σεβασμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Την προστασία της φύσης και των φυσικών μας πόρων. Τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των λειτουργιών της πόλης μας. Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Ο καλύτερος κριτής των πεπραγμένων μας είναι το πολιτικό σώμα των δημοτών.

2. Κλείνουμε με μια κριτική στην δημοτική αρχή, η οποία ότι τεχνικό έργο και να παρουσιάσει, όποια φιέστα κι κάνει, δεν θα καταφέρει να κρύψει την πραγματικότητα. Δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την συνεχιζόμενη αναπτυξιακή στασιμότητα και την συνακόλουθη κοινωνική κρίση. Κυρίαρχα θέματα για τον δήμο μας εξακολουθούν να είναι ο σχεδιασμός και οι χρήσεις γης, οι φυσικοί πόροι (και ιδίως το νερό) και τα θέματα του ανθρώπινου παράγοντα. Η δημιουργία βασικών υποδομών, όπως είναι το εμπορικό λιμανι, ο μόλος για τα κρουαζερόπλοια, τα ιαματικά λουτρά, το λατομείο, την τεχνολογική υστέρηση, την επιμόρφωση των εργαζομένων κλπ με στοχο την παραγωγική ανασυγκρότηση. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην γεωργία, την κτηνοτροφία, στην μεταποίηση, στην ενέργεια και στις μεταφορές που διευρύνουν την παραγωγική βάση του νησιού σε νέα προϊόντα που να δημιουργούν υψηλές προστιθέμενες αξίες γιατι θα στηρίζονται στην μοναδικότητα τους, στην εντοπιότητα τους και στην ποιότητα τους. Πρέπει να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις για νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Γι αυτά τα σοβαρά ζητήματα έχουμε καταθέσει αρκετές προτάσεις, που συσπειρώνουν την κοινωνία μας και πρέπει να τα διαπραγματευτούμε με την κεντρική εξουσία.
Ειδικά για τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν είναι μονό η ανάγκες για την βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων. Είναι η πολιτισμική διαπαιδαγώγηση. Η προώθηση της κοινωνίας μας προς την αλληλεγγύη και την συνεννόηση. Αντί αυτού έγιναν βήματα προς τα εγωιστικά αντανακλαστικά και την ιδιοτέλεια. Στον βωμό της κατοχής της εξουσίας, έγιναν βήματα για νέες πελατειακές σχέσεις και εμπορευματοποίηση της δημοτικής πολιτικής.

η Γραμματεία της Συμπαράταξης Ελπίδας

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter