Νίκος Μυλωνάς: ο κ. Καΐσερλης με το «Όραμα» αλλά χωρίς οράματα!

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Διαβάσαμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης του πρώην δημάρχου και υπουργού κ. Καϊσερλη, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες. Ως παράταξη και ως πολίτες πρέπει να το δούμε κριτικά.

-Αποτελείται από 2 μέρη. Το πρώτο και γενικό μέρος αναφέρεται ότι πολιτικοί στόχοι που είναι α. η υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και β. η απασχόληση των νέων, ενώ οι κατευθύνσεις της ανάπτυξης θα είναι α. η Κως να γίνει διοικητικό-οικονομικό κέντρο του περιβάλλοντος νησιωτικού χώρου και β. η αναζωογόνηση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του ...χωροταξικού σχεδιασμού (;). Στο δεύτερο μέρος της πρότασης; ένας κατάλογος προτάσεων έργων επιμερισμένος κατά δημοτική κοινότητα.

-Τα περί υποβοήθησης των οικογενειακών επιχειρήσεων και περί απασχόλησης των νέων αποτελούν τα σύγχρονα αποτελέσματα της αναπτυξιακής διαδικασίας που ακολουθήθηκε και ακολουθείται και που απαιτεί ανάλογες αλλαγές. Αντί επομένως η πρόταση Καϊσερλη να προδιαγράφει αναπτυξιακές αλλαγές που πάνω τους θα εδραστεί η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων, εντελώς πέραν κάθε λογικής προτάσσονται τα αποτελέσματα ως στόχοι! και ακολουθούν οι αναπτυξιακοί ορίζοντες! Προφανώς αυτό έγινε γιατί ακούγονται όμορφα τα περί υποστήριξης των μικρομεσαίων και των νέων! Και αναπτυξιακούς ορίζοντες υπάρχει πρόβλημα. Πως θα γίνει η Κως διοικητικό-οικονομικό κέντρο αφού η διοικητική δομή καθορίζεται από το κράτος, δηλ από τον Καλλικράτη; Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δούμε ότι η κύρια παραγωγική δραστηριότητα του ευρύτερου χώρου μας ''ο τουρισμός'' χαρακτηρίζεται από τον καθολικό περιορισμό του νησιωτικού τόπου και χώρου; Ποιοι ελέγχουν την τουριστική παραγωγή στο νησί μας; Ποια μεγάλη τουριστική επιχείρηση που είναι στην Κω έχει κάνει τουριστική επένδυση σε γειτονικά νησιά; Καμία! Και ούτε πρόκειται να κάνει γιατί δεν έχει την ανάλογη κερδοφορία. Άρα δεν στέκει στα πόδια της η βασική ιδέα του προγράμματος του. Μας θυμίζει την πρόταση Μητσοτάκη που θα μετέτρεπε την Ελλάδα μέσω του Πειραιά σε χρηματιστηριακό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου! Αυτό που μπορεί να γίνει σε σχέση με τα γειτονικά νησιά, αλλά και τα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας είναι η άρση των επικοινωνιακών εμποδίων. Η δημιουργία ενός πλέγματος συγκοινωνιακών και πολιτιστικών συνεργασιών που δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές. Η Κως μπορεί να γίνει πυλώνας άρσης της τεχνολογικής υστέρησης της περιοχής και ταυτόχρονα πηγή μιας διασυνοριακής διεθνικής επικοινωνίας με βάση τις νέες τεχνολογίες, που θα μας οδηγήσουν σε νέες μορφές συμπαραγωγής. Τότε και μονό τότε θα δημιουργηθούν σύνθετοι διοικητικό-οικονομικοί μηχανισμοί στο νησί μας που μπορεί να βοηθήσουν στα θέματα της απασχόλησης των νέων μας. Άρα σε γενικό επίπεδο η πρόταση του πάσχει. Είναι οικονομικά αστήριχτη αφού δεν πατά στο έδαφος της παραγωγικής διαδικασίας, κοινωνικά αναντίστοιχη γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους της περί μικρομεσαίων και απασχόλησης των νέων και γι αυτό πολιτικά έωλη και επικίνδυνη γιατί δημιουργεί ψεύτικα όνειρα-οράματα.

-Στο δεύτερο μέρος του μακριού καταλόγου προτάσεων-έργων κυριαρχούν οι υπερβολές. Τα περισσότερα είναι διακηρύξεις, επιθυμίες, ευχολόγια. Υπάρχει πολυδιάσπαση προτάσεων που δείχνει σύγχυση και μπέρδεμα. Προτείνονται 7 κέντρα μελέτης και προτάσεων! Κέντρο πολιτιστικών προϊόντων, εμπορικής και διοικητικής καινοτομίας, διεθνούς νεότητας, διοικητικής υποστήριξης επιχειρήσεων, έρευνας και προστασίας ακτών, εκμετάλλευσης περιβάλλοντος, γεωργικής ανάπτυξης και τεχνολογίας! Είναι προφανής η συρραφή σκέψεων και σκόρπιων ιδεών. Διατυπώνονται πράγματα τραβηγμένα όπως: σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε νέα φυλακή, δικαστικό μέγαρο, κτήριο αστυνομίας, και νέο νοσοκομείο! Είναι εξωπραγματικό να λέγονται ότι θα γίνουν τέτοια έργα, αλλά και τόσα άλλα που αναγράφονται στα προσεχή 3,5 χρόνια, μέσα σε συνθήκες περιορισμού του προγράμματος δημοσίων έργων (μείον 30% τοπική επίπτωση μείον 1 εκ. ευρώ/ χρόνο), περικοπών των χρηματοδοτήσεων των δήμων λογά του Μνημονίου (μείον 1 εκ. ευρώ/χρόνο), κατάργησης δημοτικών εσόδων όπως του τέλους παρεπιδημούντων (μείον 2 εκ. ευρώ/χρόνο), και εν μέσω μιας ακραίας φιλελεύθερης πολίτικης, η οποία για σκόπιμους πολιτικούς λόγους δεν σχολιάζεται! Είναι ψέμα να εξαγγέλλονται έργα χωρίς στοιχειώδη οικονομική υποστήριξη. Χωρίς να γίνεται μνεία της γενικότερης πολιτικής κατάστασης.

- Το δεύτερο μέρος είναι προϊόν όχι των νέων αντιλήψεων για την ανάπτυξη του νησιού μας αλλά ενός βαθύτατου Λαϊκισμού που επιβάλλεται από τις εκλογικές σκοπιμότητες και την συνήθειες του παρελθόντος που έχει μέσα του ο κ. Καϊσερλης. Χαιρόμαστε που περιστοιχίζεται με νέους συμπολίτες μας και που η κίνηση του θα φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική μας σκηνή. Μόνο που είναι σαφές, ότι οι νέοι με τις φρέσκιες τεχνοκρατικές τους γνώσεις δεν δημιούργησαν το πρόγραμμα της παράταξης του. Αντίθετα φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στο νεανικό-νεωτερικό τους φορτίο και στο επιστημονικό τους πεδίο. Άφησαν την πολιτική κουλτούρα του επικεφαλής τους να επικαλύψει και να ακυρώσει την μη αυτόνομη ακόμη γνώμη τους και την αναλυτική τους ικανότητα. Όμως έτσι γίνεται η κατάθεση πλέον δικό τους πρόγραμμα! Ένα πρόγραμμα με τους όρους της ''εύκολης και ευτυχούς δεκαετίας του 1990''. Αρχίζουν οι δεσμεύσεις που αύριο θα καθηλώνουν την φωνή τους στο δημ. συμβούλιο. Έτσι οικοδομούνται οι σχέσεις ηγεμόνευσης τους από τις παλιές λογικές! Δυστυχώς.

Για την Σ.Ε.

Νίκος Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter