Νίκος Μυλωνάς: «χρίσμα ή σχίσμα;»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Να λοιπόν που δόθηκε και το χρίσμα! Ή μάλλον τα 2 χρίσματα των 2 κυβερνητικών κομμάτων.

-Το πρώτο χρίσμα της ΝΔ θεωρήθηκε μια δίκαιη υποστήριξη ''στον άνθρωπο που έχει υπηρετήσει με συνέπεια το κόμμα''. Καμία αντίρρηση. Κι αμέσως μετά όλα έγιναν πιο εύκολα για τον κ. Χατζηνικολάου. Όμως παρά την αποδοχή του χρίσματος και τις παρεμβάσεις του κόμματος για το ξεκαθάρισμα των γραμμών του, η τοπική ΝΔ είναι διχασμένη. Βαθειά διχοτομημένη. Έτσι δεν είναι;

-Το άλλο όμως χρίσμα δημιούργησε προβλήματα. Ο νυν δήμαρχος το εκμεταλλεύτηκε όσο μπορούσε. Ο τέως δήμαρχος το χειρίστηκε πονηρά. Ήταν κάτι που προσπάθησε να αποτρέψει. Δεν το κατάφεραν. Ξέρει ο τέως δήμαρχος ότι είχε να κάνει με ένα σκληρό κομματικό μηχανισμό. Οι συσχετισμοί της στιγμής δεν του είναι ευνοϊκοί. Γι αυτό, μετά το ατυχές αποτέλεσμα, δεν επέλεξε την καταγγελία και την ρήξη με το κόμμα του. Αυτό θα το ήθελε πολύ και ο αντίπαλος του. Έκανε στροφή. Μια κίνηση τακτικής. Φιλοτιμίαν ποιών την αδυναμία του, ή κατά που λέει και μια παλιά θεωρία: ''χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλα το!''. Κλασσική συνταγή ένδειξης υποταγής. Έστω προσωρινής. Μια επιτυχής κίνηση τακτικής, αλλά το ερωτηματικό παραμένει: Αν το χρίσμα ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι, δεν σημαίνει και κάποιο εκλογικό καθήκον (όπως τα παλιά καλά χρόνια), τότε γιατί τόσος αγώνας και τόση προσπάθεια για να αποτραπεί; Θέμα τακτικής είναι το χρίσμα κι όχι πολιτικής. Γι αυτό και δεν συνοδεύεται με κάποιο αξιοκρατικό σκεπτικό. Είναι δύσκολο να μετρήσουμε το αποτέλεσμα του χρίσματος. Δεν θα φανεί ούτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Καταφέρνει όμως να μετατεθεί το κέντρο βάρους της πολίτικης από το περιεχόμενο της στον τακτικισμό και το αποτέλεσμα δεν είναι κοινωνικά χρήσιμο. Ο πολίτης βιώνει την αποσχηματοποίηση της κομματικής ενότητας και μεγαλώνει την αποστασιοποίηση του από το κόμμα του.

-Τέτοια γεγονότα βαθαίνουν τις αποστάσεις. Δημιουργούν νέα ρήγματα στα ήδη πολλά υπάρχοντα. Πάνω σε αυτά οικοδομούνται σιγά-σιγά οι νέες μορφές πολιτικής αντιπροσώπευσης. Νέες μορφές πολιτικής έκφρασης. Αυτές θα μετρήσουν την αντανάκλαση τους στην κοινωνία μας. Θα βαθμολογηθούν στο κατά πόσο είναι ικανές να στήσουν γέφυρες πολίτικης συνεννόησης και κοινωνικής αλληλεγγύης εκμεταλλευόμενες τα σχίσματα σε πολύ δύσκολους καιρούς με τις πιο δυσοίωνες προοπτικές για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Νίκος Μυλωνάς

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter