Συμπαράταξη Ελπίδας: στοιχεία του ανοικτού κολυμβητηρίου Δήμου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Λάβαμε από την Συμπαράταξη Ελπίδας και σας παραθέτουμε δελτίο τύπου σχετικό με το θέμα της κατασκευής ανοικτού κολυμβητηρίου:

" Ναι στο κολυμβητήριο! Όχι στην πολιτική λογική που το προωθεί.

- Πολλοί συμπατριώτες θα είπαν: μα γιατί αυτοί αρνουνται να γίνει το κολυμβητήριο; Γιατί δεν αφήνουν τον δήμαρχο να κάνει την δουλειά του; Γιατί σε όλα λένε όχι; ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ.

- Κανείς δεν λέει όχι στο κολυμβητήριο. Λέμε όχι συγκεκριμένα στην χωροθέτηση του και στον χαρακτήρα του έργου. Από το 2003 έχουμε προτείνει 3 εναλλακτικές θεσεις μακριά από το μέτωπο της θαλασσας. ΖΗΤΟΥΜΕ να το δούμε σαν μια μεγάλη επένδυση που δημιουργεί μια υποδομή. Δεν πρέπει είναι μια ακόμη πισίνα στο νησί μας! Χρειαζόμαστε, λέμε,  έργα υποδομής που και κοινωνικά προβλήματα λύνουν, αλλά και δημιουργούν νέες υποδομές διευρύνοντας  την παραγωγική βάση του νησιού μας.

1. Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το ανοικτό κολυμβητήριο στις διαστάσεις που προτείνει η σημερινή Δημοτική αρχή (μικρότερα κατά 40% της προηγουμένης) θα κοστίσει συνολικά 1,5 εκ ευρώ. Για το 2010 χρηματοδοτείται η κατασκευή του με 0,3 εκ ευρώ από το ΘΗΣΕΑΣ και 0,25 από τον Δήμο. Η ετήσια λειτουργική του κοστολόγηση για 9 μήνες (από παρόμοια έργα) είναι 0,3 εκ ευρώ. Η μετατροπή του σε κλειστό  προσκρούει σε σχεδόν ανυπέρβλητους πολεοδομικούς και χωροταξικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Για να γίνει κλειστό με την πιο απλή στέγαση θα απαιτηθούν άλλο 0,5 εκ ευρω. Προορίζεται να εξυπηρετήσει μόνο τους δημότες της Κω. Όμως η συμμετοχή ενός αθλητή ή ενός πολίτη σε πρόγραμμα στους χώρους του προϋποθέτει την ιδία συμμετοχή. Η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων δεν θα ξεπερνά τα  8 ωρεςΧ25 άτομα/ώρα, σύνολο 200 άτομα  την ημέρα. Μια απλή αναγωγή οδηγεί σε κόστος συμμετοχής 100 ευρώ τον μήνα για να καλύπτεται μόλις το 1/2 του κόστους της λειτουργίας του. Η θέση του στο μάτι του βοριά δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αντίστοιχο κολυμβητήριο στην Ρόδο σχεδόν υπολειτουργεί. Το περιβαλλοντικό κόστος σε νερό είναι μεγάλο. Απαιτεί 6 φορές την ημέρα ανακύκλωση καθαρισμού του νερού και μέση κατανάλωση 30μ3/ημέρα.

2. Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ: Έχει τεράστιο πρόβλημα μη επεκτασιμότητας του και μη εμπλουτισμού του με άλλες πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας μεγάλης σύνθετης αθλητικής εγκατάστασης. Τα οικονομοτεχνικά στοιχεία αποδείχνουν πως είναι μια κοντόφθαλμη λύση μια υπαρκτής ανάγκης.  Αδυνατεί να είναι  ελπιδοφόρα επένδυση που μπορεί να βάλει το νησί στο νέο αλλά υπαρκτό χώρο του αθλητικού τουρισμού με όρους ανταγωνιστικότητας και εκσυγχρονισμού της τοπικής κοινωνίας.

3. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: Εξαρτάται από τον στόχο μας. Αν το κάνουμε για μας και τα παιδιά μας πρέπει να είναι οπωσδήποτε κλειστό των διαστάσεων που προτείνονται σήμερα. Τότε όμως πρέπει να καλύπτει μεγαλύτερες πληθυσμιακές ανάγκες, για να είναι οικονομικά αποδεκτή η πρόταση του. Επομένως πρέπει να το δούμε σαν έργο που θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους όλου του νησιού. Άρα πρέπει να αλλάξει η χωροθετηση του. Να πάει στο κέντρο του νησιού. Η δαπάνη κατασκευές, συντήρησης και λειτουργίας θα μοιράζεται σε ευρύτερο σύνολο και επομένως θα είναι πιο παραγωγικό και πιο ανταγωνιστικό. Αν επιπλέον το δούμε σαν μια σύνθετη αθλητικού τύπου επένδυση, τότε η χωροθετηση του εδραιώνεται κοντά στην Λίμνη του Πυλιου  και πρέπει να συνδυαστεί με μια υποδομή γης 50-100 στρεμμάτων όπου θα οροθετηθεί και σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο και ανοικτά γήπεδα πολλών αθλημάτων. Κάτι τέτοιο μας οδηγεί σε εξειδικευμένες δράσεις, σε παροχή υπηρεσιών νέου τύπου που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και παροχή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πρέπει να ξεχάσουμε τον τρόπο που μέχρι σήμερα παίρναμε αποφάσεις και  κάναμε δημόσια έργα. Μια τέτοια ενέργεια προϋποθέτει μια μελέτη κόστους οφέλους. Είναι κρίμα το 2010 να προγραμματίζουμε και να εκτελούμε έργα στην βάση των επιθυμιών μας. Οι ανάγκες μας πρέπει να συνδυάζονται με την ακριβή κοστολόγηση και την επιλογή της βέλτιστης πρότασης από όσες κατατίθενται. Εδώ από το 2002 έχουμε κολλήσει στην Λαμπη και αγνοούμε τις εξελίξεις, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές.

- Μωρέ ας ξεκινήσει το έργο και όπως όλα κάποτε θα τελειώσει! Όπως λένε αυτοί δεν θα γίνει τίποτα!

- Αυτό ακριβώς πρέπει να αλλάξει. Αυτή η ευκολία του να κάνεις πολιτική βλέποντας μόνο το σήμερα. Γι αυτό και φθάσαμε δω που φθάσαμε. Μια ματιά στις νυχτερινές ειδήσεις αρκεί.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ "

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter