Συμπαράταξη Ελπίδας: σε λάθος κατεύθυνση το διετές πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Λάβαμε από την Συμπαράταξη Ελπίδας και σας παραθέτουμε δελτίο τύπου σχετικό με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού:

" Στο τελευταίο δ.σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού (κεποδκ) συζητηθήκαν επί τροχάδην και με πολλές απουσίες (3 απόντες) πολύ σημαντικά ζητήματα: 1. Κανονισμός  Διοίκησης, Λειτουργίας Διοικητικού συμβουλίου και οικονομικής διαχείρισης  2. Κανονισμός  προσωπικού  3. Εσωτερικός Κανονισμός  Υπηρεσιών  4. Διετές πρόγραμμα δράσης. Το διετές πέρασε κατά πλειοψηφια, ενώ τα υπόλοιπα ομόφωνα, με λίγες τροποποιήσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της δημοκρατικότερης λειτουργίας που καταφέραμε να γίνουν δεκτές..

1. Για το διετές πρόγραμμα: Στο διετές πρόγραμμα διαβάζουμε: α.Εργαστήρια, β.Ζωγραφικής, γ.Κεραμικής, δ.Γλυπτικής, ε.Χορού, ζ.Θεάτρου. Κόστος χρηματοδότησης τους 5.000! Είναι δυνατόν όταν για ενοικίαση του καρουζελ και κάποιων χειμερινών εκδηλώσεων προβλέπονται 75.000. Παρατηρούμε τη απαξίωση των πιο σημαντικών δράσεων ενός πνευματικού κέντρου. Αυτή των εργαστηρίων. Το έχουμε ξαναγράψει. Όλα είναι σημαντικά στον πολιτισμό. Όμως με την ουσιαστική λειτουργία των εργαστηρίων προωθείται η αντίληψη της δημιουργίας, της συμμετοχής απέναντι στην απραξία την απομόνωση, την άρνηση.  Ενώ είναι γνωστό ότι πάμε σε ένα δήμο το πρόγραμμα αυτό έστω και τώρα δεν έχει την κατεύθυνση της μιας και ενιαίας δράσης…Αυτό που δεν κατάφερε το πνευματικό κέντρο του δήμου της Κω τα προηγούμενα χρόνια παρ’ όλες τις παροτρύνσεις της Σ. Ελπίδας δεν διαφαίνεται και εδώ. Δηλαδή μια στοιχειώδης συνεργασία. Θεωρούμε ότι η παραπάνω παράλειψη αποτελεί άλλο ένα πολιτικό ατόπημα. Δείχνει αυτό που λέμε χρόνια τώρα. Ο μεγάλος Δήμος της πόλης κοιτά αφ’ υψηλού τις δράσεις των άλλων 2 Δήμων του νησιού, τις απαξίωνε και συνεχίζει να κάνει το ίδιο, και δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα στελέχη του ξημεροβραδιάζονται σε γάμους και πανηγύρια τους.

- Η Στέγαση του πολιτισμού: Τρία χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά και για τη δημοτική αρχή να χωροθετήσει έστω το κτίριο που θα στεγάσει  όλες αυτές που σωστά αναφέρονται παραπάνω, δράσεις. Πέρασαν χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και καμιά δημοτική αρχή δεν κατάφερα να βάλει μια πέτρα πάνω στην άλλη.  Είναι γνωστές οι θέσεις της Σ.Ε. για αξιοποίηση της ΑΒΙΚΩ-Οινοποιείου.
α) Στο γραφείο τύπου προβλέπετε μια θέση δημοσιογράφου. Απαραίτητη η πρόσληψη του μέσω ΑΣΕΠ.
β) Φιλαρμονική. Προτείναμε την στέγαση της σε μεγαλύτερο χώρο και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση.

2. Για τον Κανονισμό της διοίκησης:
Επιμείναμε στην ανάγκη η πρόσληψη  διευθυντή και αυτών που τους ανατίθενται διευθυντικά καθήκοντα να είναι  μέσω ΑΣΕΠ χωρίς να γίνει δεκτό. Για τα προσόντα του καλλιτεχνικού διευθυντή προτείναμε και έγιναν δεκτά: α. γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για όλους τους υπαλλήλους.
β. Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδα­πής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής από σχολή μουσικών ή θεατρικών σπουδών, ή ανώτατη σχολή καλών τεχνών, ή δίπλωμα αναγνωρισμένης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό επαγγελματικής σχολής θεάτρου ή χορού ή μουσικής.
γ. Προϋπηρεσία ή ειδίκευση ή εμπειρία σε επιστημονικό ή επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτιστικής Ανάπτυξης της παρούσας επιχείρησης (ενδεικτικά μουσική εκτέλεση ή σύνθεση, θέατρο, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλυπτική, χορός), που αποδεικνύεται με αξιόλογη επιστημονική ενασχό­ληση, ή αξιόλογη επαγγελματική απασχόληση, ή επαρκείς γνώσεις και εμπειρία, ανάλογη με τα αντικείμενα της Δ/νσης.
δ. Η επιστημονική ή επαγγελματική δραστηριότητα του προσώπου όπως αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί με έργα που έχουν εκδοθεί, παρουσιαστεί, δημοσιευτεί ή εκτελεστεί, δημοσιεύσεις σε ειδικά έντυπα ή εκδόσεις και γενικά κάθε στοιχείο που να φανερώνει την επάρκειά του, συνεκτιμώνται επίσης με όλα τα προηγούμενα

3. Για τον Κανονισμό προσωπικού.
α) Οι σχέσεις μεταξύ της Επιχείρησης και των συνεργατών της βασίζονται στις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της καλής πίστεως και της ειλικρινούς συνεργασίας. Θεωρούμε απαραίτητη την άποψη των πλέον αρμοδίων για τον κανονισμό: του προσωπικού. Των ίδιων των εργαζομένων. Είμαστε σίγουροι ότι καμιά διαβούλευση δεν έγινε, κανείς δεν ήρθε σε επαφή με το σωματείο τους των εργαζομένων. Στην αξιολόγηση του προσωπικού θεωρούμε απαραίτητη και την άποψη άνευ ψήφου του σωματείου των εργαζομένων.
β) Στις υποχρεώσεις προσωπικού αναφέρεται ότι: Με την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται κατάχρηση του διευθυντικού αξιώματος και ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται στην Επιχείρηση, ο Διευθυντής μπορεί να δώσει εντολή σε οποιονδήποτε εργαζόμενο, για την εκτέλεση και άλλης συμπληρωματικής εργασίας στην ίδια ή και σε διάφορες επιχειρησιακές μονάδες συναφείς με την ειδικότητα και τα προσόντα του. Η εντολή αφήνεται στην κρίση του Διευθυντή της Επιχείρησης! Κρίσιμο! Η πείρα λέει πως το  διευθυντικό δικαίωμα χρησιμοποιείται για τον εξοστρακισμό υπαλλήλων με αντίθετη άποψη από αυτήν της Δημοτικής αρχής. Ζητήσαμε να προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής του εργαζόμενου στα υπηρεσιακά και διοικητικά όργανα, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς αποτέλεσμα!
γ) Σε όσα αναφέρονται για την προαγωγή, τη μετάθεση και διακοπή της σχέσης εργασίας με τους εργαζομένους εφόσον συντρέχει «σπουδαίος λόγος». Ζητήσαμε να προσδιοριστούν οι <<λόγοι>> για να αποφευχθούν αδικίες, αλλά δεν έγινε αποδεκτο.
δ) Το πρωτοβάθμιο καθώς και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο μετά την εκλογή του από το Δ.Σ της επιχείρησης θα έπρεπε να νομιμοποιείται και με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.
ε) Στο δικαίωμα άσκησης έφεσης εργαζομένου σε περίπτωση προσωρινής απόλυσης του στην επιθεώρηση εργασίας σε 5 που προβλέπει ο κανονισμός, πιο χρήσιμο θα ήταν  διάστημα 15 ημερών.
Για την Σ. Ελπίδας
Τ. Καματερός, Σ. Παπαποστόλου
"

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter