Συμπαράταξη Ελπίδας: θέματα δημοκρατικής διαχείρισης τοπικών υποθέσεων
Λάβαμε από την Συμπαράταξη Ελπίδας και σας παραθέτουμε δελτίο τύπου σχετικό με θέματα διοίκησης του Νοσοκομείου της Κω και διοίκησης του Βακουφ Κω:
" Δελτίο τύπου
Προς: Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση
και την υπουργό Υγείας κ. Μ. Ξηρογιαννακοπούλου
κοιν: Βουλευτές Δωδ/σου, Δήμοι Κω, Δικαίου, Ηρακλειδών
Θέμα: θέματα δημοκρατικής διαχείρισης τοπικών υποθέσεων
α. διοίκηση Νοσοκομείου Κω, β. διοίκηση Βακουφ Κω (μουσουλμανική κοινότητα Κω)
Είναι φυσικό να απασχολούν την κοινωνία μας οι εκάστοτε διορισμοί με στενά κομματικά κριτήρια ‘’ημετέρων’’ κάθε κυβέρνησης στα τοπικά θεσμικά όργανα. Είναι επίσης αλήθεια ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός προσπάθησε να θίξει αυτό το ζήτημα με την διαδικασία της υποβολής βιογραφικών. Τα αποτελέσματα δεν είναι βεβαίως τα αναμενόμενα.
Μιλώντας για το νησί μας, υπάρχει το πάγιο ζήτημα διορισμού των διοικήσεων του Νοσοκομείου και του Βακουφ. Υπάρχει μια δυστοκία στους ορισμούς των νέων διοικήσεων, που μεταφράζεται ως ‘’εσωκομματική πάλη’’ για το ποιος τοπικός παράγοντας θα επικρατήσει τοποθετώντας τους δικούς’’ του. Ενώνουμε την φωνή μας με τις δυνάμεις εκείνες που ζητούν λογική στα θέματα αυτά. Αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και πιστεύουμε ότι αποτελούν την τεράστια πλειοψηφια.
1. για το νοσοκομείο Κω. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, μετά από τόσες κακές εμπειρίες, θα έπρεπε οι υποψήφιοι όχι μόνο να εξεταστούν με βάσει τις γνώσεις τους, τα πτυχία τους αλλά και την εμπειρία τους. Επί πλέον θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η υποβολή ενός προγράμματος δράσης τους. Τι σκέφτονται να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα χρονίζοντα προβλήματα του μοναδικού νοσηλευτικού μας ιδρύματος; Αλλά και στενά οικονομικίστικα αν το δούμε, το απλό ερώτημα που θέτει ο καθένας μας αυτή την περίοδο είναι το οικονομικό. Θα πληρώνεται με 3.000 ευρώ τον μήνα. Τι θα κάνει σε περίοδο 3-αιτίας του για να μειώσει το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου; Πως να αναπληρώσει τα εργασιακά κενά που υφίστανται. Με λίγα λόγια ποια θα είναι το πρόγραμμα του και ποια φιλοδοξεί να είναι η ελάχιστη προσφορά του στον τομέα υγείας στο νησί μας;
2. Η διαχείριση του ΒΑΚΟΥΦ (κοινωφελές ίδρυμα διαχείρισης κοινοτικής περιουσίας της Μουσουλμανικής κοινότητας Κω) είναι πολύ σημαντικό θέμα. Η διοίκηση του, ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι αποφάσεις του ελέγχονται πάντα από διορισμένο τοπικό κυβερνητικό στέλεχος. Στα πλαίσια των πελατειακών σχέσεων, ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου περιορίζεται πάντα στον κύκλο των ημετέρων. Έτσι η διαχείριση του επηρεάζεται από κομματικές δουλείες και από τις απαιτήσεις του προσωπικού του τοπικού συστήματος εξουσίας. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Η δημόσια λογοδοσία κάθε απερχόμενης διοίκησης, η διεύρυνση των οικονομικών ελέγχων και η ανοιχτή συζήτηση προτάσεων της Μουσουλμανικής κοινότητας μέσα από τον Δημόσιο διάλογο, θα ήταν μια πιο ωφέλιμη διαδικασία. Αυτό είναι πραγματοποιήσιμο ακόμη και στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, ο οποίος θα πρέπει να βελτιωθεί σε δημοκρατικές κατευθύνσεις, στα πλαίσια όμως, μιας διευρυνόμενης ανοιχτής και δημοκρατικής συγκρότησης της χώρας μας, όπως αυτής των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Τα θέματα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύγχρονο τρόπο. Για την επιλογή της διοίκησης του Βακουφ δυστυχώς ακολουθήθηκε η παλιά στενή κομματική λογική. Δεν υπεβληθήκαν προτάσεις μέσω βιογραφικών σε κάποια αρχή. Μέσω της οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος, των παραγόντων του και των βουλευτών του. Με μια τέτοια κλειστή διαδικασία μόνο ωφελιμιστές, φιλόδοξοι ή πονηροί θα προστρέξουν. Είναι λογικό να απέχουν πολίτες υπερήφανοι και ανιδιοτελείς.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περάσουμε από την στενότητα του μικρο - κομματισμού στην ανοιχτή δημοκρατική διαχείριση.
Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβουλος) "