Νίκος Μυλωνάς: διαδικασίες, ελπίδες και αγωνίες
1. Η αγωνία, ο φόβος, η αμφιβολία και ο προβληματισμός για την κοινωνική και οικονομική μας κατάσταση και το που πάμε είναι διάχυτος. Ο νέος δήμος δεν είναι η αναπτυξιακή διέξοδος. Είναι μια θεσμική αλλαγή που αφορά την κρατική δομή. Είναι ένα μέσο που εμπεριέχει μια θετική δυνατότητα, γιατί: Μπορεί να οργανώσει στην ένωση οικονομικών δυνάμεων. Μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο νοικοκύρεμα τα δημοτικά οικονομικά. Μπορεί να προωθήσει εν υπνώσει αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού μας. Όμως οι κυρίαρχες τοπικές δημοτικές παρατάξεις από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, δεν φαίνεται να σκέφτονται να οδηγήσουν τα πράγματα προς τα κει.
2. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του νέου δημάρχου και τα γεγονότα της ορκωμοσίας με την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Για τις υπερβολές των υποσχέσεων της νέας δημοτικής αρχής θα μιλήσουν σύντομα τα ίδια τα γεγονότα. Για τις προσωπικές κόντρες και τις εγωιστικές αντιθέσεις των μπλοκ των νυν και τέως δημαρχών πόλεως Κω δεν μας πέφτει λόγος.
Μας ενδιαφέρουν όμως ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου οι πολιτικές διαδικασίες.
Η πρώτη σύνοδος του δημοτικού και των 6 τοπικών συμβουλίων για την ορκωμοσία ήταν πολιτική πράξη (κι ας παίρνει τον μανδύα και της θρησκευτικής τελετής στη χώρα μας). Η σύνοδος όμως με ευθύνη του νυν δημάρχου μετατράπηκε από πολιτική πράξη σε τυπική και ουδέτερη κοινωνική εκδήλωση. Όρισε μόνος του ως κύριο ομιλητή ένα μη πολιτικό πρόσωπο και καθόρισε ως μοναδική χρήσιμη την δική του πολιτική ομιλία. Με δεδομένο ότι η παρέμβαση του ήταν μια στενά ατομική προσέγγιση της πολιτικής πραγματικότητας του νησιού μας με φυσιολογική συναισθηματική διάσταση, η διαδικασία με την σκόπιμη και πολιτικά απαράδεκτη αποχώρηση της ομάδας Κυριτση, έχασε κάθε πολιτικό περιεχόμενο. Αυτά είναι αναμενόμενα από πολιτικούς παράγοντες εγκλωβισμένους σε προσωπικές στρατηγικές πολιτικής επικράτησης.
Δείχνει ότι δεν κατανοούν τις κοινωνικές αναγκαιότητες. Δεν σέβονται τις διαφορετικές απόψεις. Απαξιώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Μειώνουν την σημασία της πολιτικής στις κοινωνικές διεργασίες. Μετά την ορκωμοσία κανείς δεν ασχολήθηκε με τα πολιτικά μηνύματα της πρώτης συνόδου των θεσμικών οργάνων του νέου δήμου μας! Ασχολήθηκε με τις συμπεριφορές. Αυτό είναι αποτυχία. Σκόπιμη αποτυχία, γιατί η αποπολιτικοποίηση είναι μοχλός έλεγχου της κοινωνίας από τους μηχανισμούς εξουσίας του νυν και του τέως.
3. Οι πολίτες ανησυχούν. Έχουμε δεχθεί 5 γράμματα που μας καταθέτουν αγωνία και προβληματισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το 20-σέλιδο κείμενο του πρώην κοινοτάρχη Αντιμαχειας κ. Η. Τάλλαρου, όπου υπό τον τίτλο ''εκπέμπουμε sos!'' αναφέρει ότι ''δεν είναι δυνατόν να εργάζονται εποχιακά οι νέοι για 5-6 μήνες και τους υπόλοιπους να περιφέρονται από καφετέρια σε καφετέρια περιμένοντας τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας και αυτό να θεωρείται ανάπτυξη''! Απαριθμεί τα προβλήματα της Αντιμάχειας και παροτρύνει τον νέο Δήμαρχο στην αντιμετώπιση τους. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων: τα τελευταία 20 χρόνια προτιμούνται από τον κάθε δήμο οι ίδιοι προμηθευτές εμπορευμάτων για τις προμήθειες του δήμου.
Για την Σ.Ε. Ν Μυλωνάς