Πολίτες κόντρα στον Καιρό: επίσκεψη στο νοσοκομείο Σύρου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δεδομένης της οξύτητας που έχουν προσλάβει τα ζητήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου και των εποπτευόμενων από αυτό Κέντρων Υγείας, μετά την μετακίνηση τους από τη Γ΄ στη Β΄ ζώνη, αντιπροσωπεία της παράταξης αποτελούμενη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Νίκο Συρμαλένιο και Παύλο Χρυσαφίδη, τον Γρηγόρη Μισκεδάκη και τη Μαρίνα Μακρή, επισκέφθηκαν την Τρίτη 4-1-2011 το Νοσοκομείο Σύρου, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Μιχάλη Ζόρπα, και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ.), κ. Αλέξανδρο Λημναίο, προκειμένου να ενημερωθούν για την όλη κατάσταση.

Από την ενημέρωση αυτή έγινε προφανές ότι πρόκειται για μια απόφαση η οποία

1)στηρίχθηκε σε καθαρά λογιστική -και σε καμία περίπτωση ποιοτική και σφαιρική- αξιολόγηση του έργου του νοσοκομείου Σύρου, το οποίο όντας ουσιαστικά το μοναδικό που παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη στις Κυκλάδες, βρίσκεται καθημερινά, μαζί με τα Κέντρα Υγείας που υπάγονται σε αυτό, σε 24 ενεργή εφημερία 365 μέρες το χρόνο και καλύπτει 24 νησιά.

2)δεν έλαβε υπόψη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα αλλά και την ήδη υπάρχουσα υποστελέχωση.

3)θα οδηγήσει σε ανυπέρβλητα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή εφημέρευση των υγειονομικών μονάδων, που έτσι κι αλλιώς στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο φιλότιμο των υπηρετούντων ιατρών, και σε ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση, στερώντας ένα από τα μοναδικά ίσως κίνητρα προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού στις άγονες και προβληματικές περιοχές των νησιών μας που ως δια μαγείας, με την παρούσα απόφαση, έπαψαν να είναι.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία ενημερωθήκαμε, το Κέντρο Υγείας Τήνου, το οποίο μόλις είχε αποστείλει το πρόγραμμα εφημεριών για τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με το οποίο, ακολουθώντας το νέο νόμο, 10 ημέρες μένουν κενές χωρίς εφημερεύοντα ιατρό.

Ποιος θα λογοδοτήσει στους κατοίκους της Τήνου και στους υπόλοιπους πολίτες των Κυκλάδων, που αντί να βλέπουν τις υγειονομικές μονάδες να αναβαθμίζονται, οδηγούνται στη συρρίκνωση;

Ποιος θα πληρώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών από το Νοέμβριο και μετά;

Ποιος θα καλύψει τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες των υγειονομικών μονάδων, όταν οι εγκύκλιοι του υπουργείου υποχρεώνουν σε μείωση του προϋπολογισμού κατά 65-75%;

Οι υποσχέσεις από τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων δεν προσδίδουν καμία αισιοδοξία, καθώς έχει χαθεί πλέον κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει νέα τροπολογία, ουδείς υπόσχεται ότι αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ, ουδείς υπόσχεται -γιατί απλά δεν μπορεί στα πλαίσια της μνημονιακής μέγγενης των "απαιτούμενων" περικοπών- μια άλλη πολιτική για την υγεία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία πρέπει άμεσα να ανατραπεί, να δοθούν κίνητρα, να υπάρξει μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική για την υγεία στις Κυκλάδες και γενικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, γιατί διαφορετικά, όπως εκφράστηκε μέσα από την αγωνία των γιατρών για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον, τόσο το νοσοκομείο όσο και οι λοιπές υγειονομικές μονάδες των νησιών θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε "φυσικό θάνατο" ως αναπότρεπτο επακόλουθο και της "φυσικής γήρανσης" του ήδη υπηρετούντος προσωπικού που πολύ δύσκολα ανανεώνεται.

Υγεία χωρίς γιατρούς και πόρους είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Οι ιθύνοντες πρέπει κάποτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν στους νησιώτες.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter