Οι Οικολόγοι Πράσινοι για δελφίνια, Έβρο, Κερατέα, Φυλή, συγκοινωνίες
Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλιμακώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την εκστρατεία τους για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας δελφινιών και άλλων κητωδών, και την κατάργηση των δελφιναρίων όπου κρατούνται για εμπορική εκμετάλλευση. Έχοντας ήδη ζητήσει την απαγόρευση της εκμετάλλευσης και αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουν θέμα ευρωπαϊκής νομοθεσίας και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση για το θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/22 απαιτεί οι ζωολογικοί κήποι να διασφαλίζουν διαβίωση σε κατάλληλο περιβάλλον. Στο φυσικό τους όμως περιβάλλον τα δελφίνια διανύουν καθημερινά αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, σε συνθήκες που καμιά τεχνητή δεξαμενή δε μπορεί να προσφέρει. Πρακτικά ανεφάρμοστη είναι και η επιταγή της ίδιας Οδηγίας οι ζωολογικοί κήποι να «προωθούν την εκπαίδευση του κοινού και την ευαισθητοποίησή του σε σχέση με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».9
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει ότι χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία έχουν ήδη απαγορεύσει τα δελφινάρια βάζοντας τέλος στη χρήση κητωδών για εμπορική εκμετάλλευση και ψυχαγωγία, και ρωτά την Κομισιόν τι μέτρα πρόκειται να λάβει για να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις με αιχμάλωτα κητώδη, ως «ζωολογικοί κήποι», ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Με δεδομένο ότι η εκπλήρωση των απαιτήσεων της Οδηγίας δεν είναι πρακτικά εφικτή για ζώα όπως τα δελφίνια και τα άλλα κητώδη, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να εξετάσει τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών και της χρήσης τους σε παραστάσεις, όπως και την πλήρη απαγόρευση της εμπορίας τους.
«Η αιχμαλωσία των δελφινιών και των άλλων κητωδών δεν πρέπει να έχει θέση σε μια Ευρώπη που δηλώνει ότι απορρίπτει τη βαρβαρότητα απέναντι στα ζώα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Καμιά δεξαμενή, οσοδήποτε μεγάλη, δε μπορεί να προσφέρει ανεκτές συνθήκες σε θαλάσσια ζώα πλασμένα να διανύουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δελφινάρια μοιάζουν περισσότερο με τσίρκο, όπου τα ζώα αναγκάζονται με βάρβαρα μέσα να εκτελούν αφύσικες επιδείξεις, παρά με ζωολογικούς κήπους που υποτίθεται ότι ευαισθητοποιούν το κοινό. Η χώρα μας, που έχει το δελφίνι σύμβολο ελευθερίας και αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και της φύσης, είναι η πρώτη που θα έπρεπε να πιέσει για την κατάργηση της αιχμαλωσίας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και φυσικά θα πρέπει να κάνει την αρχή από τον εαυτό της».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)
Θέμα: Προστασία των κητωδών από την αιχμαλωσία
Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα δελφίνια και οι φάλαινες σε αιχμαλωσία – ανεξάρτητα από το αν έχουν γεννηθεί σε τέτοιες συνθήκες – περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσική τους συμπεριφορά και παρουσιάζουν πλήθος ψυχολογικές διαταραχές.1,2,3,4
Ειδικοί στα κητώδη καλούν για μεγαλύτερη προστασία τους, δεδομένου ότι έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες και ισχυρή αίσθηση του εγώ, μπορούν να σκεφτούν το μέλλον, δημιουργούν σύνθετες κοινωνικές δομές και έχουν υψηλό επίπεδο συναισθηματισμού και νοημοσύνης.5
Στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα 34 δελφινάρια και περίπου 280 κητώδη σε αιχμαλωσία. Σε όλη την Ευρώπη η κοινή γνώμη στρέφεται κατά της μεταχείρισης των δελφινιών και φαλαινών ως πηγών κέρδους, και κατά της διατήρησής τους σε αιχμαλωσία με σκοπό τη δημόσια έκθεση. Το ACCOBAMS6 δηλώνει ότι η σύλληψη και η επίδειξη των κητωδών έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του. Αντίθετα με την πλειοψηφία των άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους, είναι προφανές ότι η αιχμαλωσία των κητωδών έχει μοναδικό σκοπό την εκτέλεση ακροβατικών επιδείξεων σε στυλ τσίρκου, με προφανή ελάχιστη εκπαιδευτική αξία7, και την εκμετάλλευσή τους σε φωτογραφήσεις και προγράμματα κολύμβησης με ανθρώπους.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας απαιτεί πλήρη σεβασμό της ευημερίας των ζώων ως συναισθανόμενων όντων, ενώ το άρθρο 7 της Συνθήκης απαιτεί συνεκτική προσέγγιση8. Η Οδηγία 1999/22/EC απαιτεί οι ζωολογικοί κήποι να διασφαλίζουν διαβίωση σε κατάλληλο περιβάλλον και να «προωθούν τη δημόσια εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».9
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
· Πώς διασφαλίζει ότι οι εγκαταστάσεις με αιχμάλωτα κητώδη, ως «ζωολογικοί κήποι», συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/22/EC και ιδιαίτερα του άρθρου 3;
· Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια σε αιχμαλωσία δεν διαβιούν σε κατάλληλο περιβάλλον όπως απαιτείται από την Οδηγία 1999/22/EC, θα εξετάσει την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών και της χρήσης τους σε παραστάσεις; Επιπλέον, θα εξετάσουν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων απαγόρευσης του εμπορίου κητωδών;
ΚΕΡΑΤΕΑ: ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης και της βίαιης αντιπαράθεσης στην Κερατέα αναλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά την τελευταία δικαστική εξέλιξη της Παρασκευής 7.1., όπου με αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου αναβλήθηκε για τις 2 Φεβρουαρίου η εκδίκαση της έφεσής του κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου που διέτασσε αναστολή όλων των εργασιών για ΧΥΤΑ στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλουν την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων διεξόδου για το θέμα των σκουπιδιών και καλούν:
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, να σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης που απαγορεύει τη συνέχιση των εργασιών, και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή μέχρι να εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση.
Το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής, όπου ανήκει πλέον η Κερατέα, να εγγυηθούν την ομαλή αποχώρηση του εργολάβου και των αστυνομικών δυνάμεων.
Ως αμέσως επόμενο βήμα θεωρούμε όμως απαραίτητη την επείγουσα διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων που θα επιτρέψουν στην περιοχή να συμβάλει σε βιώσιμες λύσεις για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική χωρίς νέους ΧΥΤΑ σε καμιά περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις που δεσμευόμαστε να παρουσιάσουμε σε όλους τους ενδιαφερομένους τις αμέσως επόμενες μέρες.
Την κρίσιμη αυτή ώρα, είναι αναγκαίο οι εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν την απαραίτητη ωριμότητα και να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας. Η λύση βρίσκεται στην διαβούλευση και το διάλογο και όχι στη βία και την επιβολή!
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Βιολογική Ξήρανση στη Φυλή: ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ,
ΡΟΥΑ ΜΑΤ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Απαράδεκτο βήμα προς την επιβολή της καύσης των σκουπιδιών θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για κατασκευή μονάδας βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή, δυναμικότητας 700.000 τόνων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προκαταλάβει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που μόλις ανέλαβε καθήκοντα και, με βάση τον «Καλλικράτη», είναι το αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Αττική. Την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ παραμένουν στην Κερατέα, ενώ η εκδίκαση της έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου για αναστολή όλων των εργασιών για ΧΥΤΑ στην Κερατέα, αναβλήθηκε με αίτημα του ιδίου του Ελληνικού Δημοσίου. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο αλλοπρόσαλλων χειρισμών, που αποκτούν νόημα μόνο αν υπάρχει «κρυφή ατζέντα» υπέρ των συμφερόντων της καύσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα παρουσιάσουν τις αμέσως επόμενες μέρες ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα σκουπίδια στην Αττική, στηριγμένο στη μείωση των σκουπιδιών και την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων, τη διαλογή στην πηγή με κομποστοποίηση των οργανικών, την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού και την ανακύκλωση συσκευασιών.
Σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ριζικά αντίθετοι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας βιοξήρανσης. Είναι πανάκριβη και αφήνει άλυτο το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών καθώς τα μετατρέπει απλώς σε δευτερογενές καύσιμο (SRF), που οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αποκλείουν την ταφή του σε μεγάλη έκταση. Όπως παραδέχονται λοιπόν και οι Περιβαλλοντικοί Όροι, θα απαιτήσει οπωσδήποτε και Μονάδα Καύσης, επίσης πανάκριβη, αλλά και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ έχει μάλιστα ήδη ψηφίσει το νόμο 3851/2010, για γενναία επιδότηση της καύσης από ολόκληρο τον Ελληνικό λαό μέσω τέλους ΑΠΕ, ως παραγωγή... «ανανεώσιμης ενέργειας».
Κι όμως, υπάρχει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για διαχείριση πολύ μεγαλύτερου όγκου σκουπιδιών με πολύ χαμηλότερο κόστος και τρόπους ασύγκριτα φιλικότερους για το περιβάλλον, πιο συμβατούς με τα πορίσματα των επιστημόνων για βέλτιστη διαχείριση, και αποτελεσματικότερους στην επίτευξη των δεσμευτικών στόχων που θέτουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα εξηγήσεις για τους λόγους που την αποκλείει».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ Η ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ
Σχολιάζοντας τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Σε καιρούς κρίσης με ακριβά καύσιμα και μειωμένα εισοδήματα, η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας είναι επιτακτική. Η απλή λογική λέει ότι τα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων βελτιώνονται με προσέλκυση περισσότερων επιβατών, αποτελεσματικότερους ελέγχους εισιτηρίων και καλύτερη οργάνωση.
Αντί γι' αυτό καταργείται το ενιαίο εισιτήριο, και επιβάλλονται αυξήσεις-φωτιά ακόμη και στις μηνιαίες κάρτες των καθημερινών χρηστών της συγκοινωνίας. Η κοντόφθαλμη εισπρακτική λογική του κ. Ρέππα θα είχε πολύ περισσότερο νόημα αν η κυβέρνηση δήλωνε ανοικτά ότι ανησυχεί για την πτώση στην κατανάλωση βενζίνης».
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Περιοδεία στα σύνορα και συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη
Περιοδεία στο Νομό Έβρου πραγματοποίησαν σήμερα, εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Μακρής και οι Νίκος Μυλωνάς και Γιώργος Πασχαλίδης.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, «Φυλάκιο», στην Ορεστιάδα και είχε συνάντηση με τον κ. Λαζόπουλο, Πρόεδρο του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου όπου διενεργούνται οι νεκροψίες των άτυχων μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στα σύνορα. Λίγο αργότερα έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ενώ το απόγευμα είχαν συναντήσεις για περιβαλλοντικά θέματα με την Οικολογική Εταιρεία Έβρου και τον Πρόεδρο του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου», κ. Γιώργο Δεμερίδη. Στη συνέχεια συμμετείχαν στη συνέλευση των βιοκαλλιεργητών του Έβρου.
Στη συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, είπε:
«Αυτό που αντικρίσαμε στο Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας δεν περιγράφεται με λέξεις. Tο μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αποτελεί ντροπή για τη Δημοκρατία. Όπως επίσης ντροπή για τη δημοκρατία αποτελεί και ο σχεδιαζόμενος «φράχτης», ο οποίος το μόνο που θα εξυπηρετήσει είναι να οδηγήσει την είσοδο των μεταναστών από άλλες διόδους και να αυξήσει τα κέρδη των δουλεμπόρων που τους περνούν από τα σύνορα. Δυστυχώς αυτό που είδαμε ήταν μια κατάσταση άθλια: παιδιά, γυναίκες, άνδρες, οικογένειες, ανθρώπους με προβλήματα υγείας που είναι στοιβαγμένοι εκεί. Σαράντα με πενήντα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν περάσει μέσα στο 2010 από αυτό το κέντρο κράτησης που δεν τους παρέχει καμία φιλοξενία παρά μόνο ένα πιάτο φαγητό και τίποτα παραπάνω. Οι φύλακες προσπαθούν όσο μπορούν, αλλά οι υποδομές είναι δυστυχώς άθλιες με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που περνούν από εκεί μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο κέντρο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως. Επιπλέον να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων και με την περίθαλψη των παιδιών που έρχονται ασυνόδευτα και τα οποία είναι δυστυχώς αναγκασμένα να μένουν εκεί κρατούμενα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές να τα υποδεχθούν. Η μεταναστευτική πολίτική καθώς και αυτή σε σχέση με το άσυλο είναι κάτι που δυστυχώς και πάλι πάμε να το λύσουμε και θα πρέπει επιτέλους να ενισχύσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας και μόνο μέσα από υποδομές όπως κέντρα υποδοχής και κέντρα φιλοξενίας θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Τρεις χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους έχει περιθάλψει κατά την προηγούμενη χρονιά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι πρόκειται να γίνει με τον «Καλλικράτη στην υγεία» και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Εμείς θέλουμε αυτό το νοσοκομείο να συνεχίσει να υπάρχει ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή δομή για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην χώρα και αν σκεφτούμε ότι από τους 40-50 χιλιάδες μόνο 3.000 έχουνε τύχη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα και για τους ίδιους ανθρωπιστικό αλλά και για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά η κ. Ιωαννίδου έκανε σαφές ότι «δεν θέλουμε να πούμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ανοιχτά για όλο τον κόσμο, αυτό είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει όμως οι άνθρωποι αυτοί που δικαιούνται πολιτικό άσυλο μέσα από κάποια δομή να μπορούν να το ζητήσουν. Αυτή τη στιγμή 45.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο παραμένουν εκκρεμείς, μέσα στο 2010 το β' τρίμηνο τα στατιστικά που έχουμε είναι ότι εγκρίθηκαν μόνο 20 από αυτές τις 45.000, οπότε καταλαβαίνετε αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να μπορέσουν πάνε στον τόπο, στον οποίο θέλουν να πάνε μέσα στην Ευρώπη, να μπορούν να ζητήσουν άσυλο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα το επιθυμούν αλλά όσο η Ελλάδα δεν πληροί τις διεθνείς υποχρεώσεις της δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε με πειστικότητα από την Ευρώπη την άρση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ », Αυτό σημαίνει ότι όποιος συλλαμβάνεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, εφόσον η πρώτη χώρα εισόδου του είναι στην Ελλάδα επαναπροωθείται από την υπόλοιπη Ευρώπη στην Ελλάδα και δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση και κυρίως δομές και υποδομές που δεν τις έχουμε. Σ' αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο κέντρο κράτησης, οι αστυνομικοί, εργάζονται με πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι πολύ λίγοι, οι βάρδιες τους είναι πολύ σφιχτές και δεν έχουν ούτε επαρκή εκπαίδευση ούτε επαρκή εξοπλισμό ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αλλοδαπών οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλες και είναι και διαφορετικές για κάθε ομάδα πληθυσμού.»
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Θανάσης Μακρής, που συμμετείχε στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στον Έβρο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
« Η εμπειρία και οι εικόνες που αποκομίσαμε από αυτήν την επίσκεψη, ενδυναμώνουν την άποψή μας ότι μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα έχει αρχή, μέση και τέλος, με ανθρώπινο πρόσωπο κι όχι με κατασταλτικές μεθόδους, μπορούν να ρυθμίσουν ως ένα βαθμό τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή και στην Ελλάδα , δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι παγκόσμιο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα λεφτά που έρχονται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιηθούν στις περιοχές που δέχονται τη μεγάλη πίεση ώστε να έχουμε ουσιαστικές ανθρώπινες υποδομές. Οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές τις δομές θα πρέπει να 'χουν και ψυχολογική υποστήριξη ώστε να μην έχουμε αύριο-μεθαύριο προβλήματα κακής συμπεριφοράς από το μεγάλο φόρτο που δέχονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή το φόρτο τον εκτονώνουν στο κοινωνικό τους περίγυρο και δε θα ναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, άσχετα αν το αποδέχεται, να το εκδηλώσουν στην εργασία τους με κακή μεταχείριση των αλλοδαπών κρατουμένων. Έχει μεγάλη σημασία τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας να μην τα φάνε κάποιοι εργολάβοι με δημόσια έργα και προτάσεις για πλωτά κέντρα κράτησης αλλά να δοθούνε σε ανθρώπινες υποδομές στον τόπο.»
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων