Οικολόγοι Πράσινοι - Δελτία Τύπου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

14.1.2011

ΑΝΕΡΓΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Άμεσα μέτρα για την απασχόληση ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Επικίνδυνη έκρηξη της ανεργίας επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των τελευταίων ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων. Παράλληλα ζητούν μέτρα για στήριξη της απασχόλησης και πράσινη στροφή στην οικονομία με δημιουργία θέσεων εργασίας θέσεων εργασίας σε μεγάλη έκταση.

Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο του 2010, που δόθηκαν μόλις χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν δραματική επιδείνωση στην αγορά εργασίας, την ώρα που το κυβερνητικό ενδιαφέρον εξαντλείται στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η κοινωνία υποφέρει, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί οδηγώντας την κοινωνία και τους πολίτες σε απόγνωση. Σχεδόν 200.000 περισσότεροι συμπολίτες μας είναι άνεργοι σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 300,000 περισσότεροι από το 2008. Πάνω από 1 στους 3 νέους είναι άνεργος.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο εκτεταμένης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε βιώσιμους οικονομικά και περιβαλλοντικά τομείς, που να καλύπτει τις απώλειες. Χωρίς ενεργές πολιτικές για στήριξη της απασχόλησης, η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλα τα κόμματα, δεν πρόκειται να επαναφέρει την απασχόληση.

Χρειάζονται άμεσα κίνητρα για προσλήψεις, με μεταφορά φορολογικών βαρών από την εργασία στην περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κατανάλωση, καθώς και προστασία των δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων ευάλωτων σε σχέση με την αναζήτηση απασχόλησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους είχαμε προτείνει έγκαιρα μια πράσινη στροφή στην οικονομία με εκτεταμένη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ήπια και ανανεώσιμη ενέργεια, η επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση απορριμμάτων, η πράσινη καινοτομία, η βιολογική γεωργία, ο αγροτουρισμός.

Τέλος η παρακολούθηση της αγοράς εργασίας από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα. Για ένα τόσο ραγδαία εξελισσόμενο φαινόμενο όπως η ανεργία, είναι απαράδεκτο να φθάνουμε στα μέσα Ιανουαρίου του 2011 για να μάθουμε τα στοιχεία του ... Οκτωβρίου του 2010 και μάλιστα χωρίς τη «διόρθωση εποχικότητας» που θα επέτρεπε την παρακολούθηση της εξέλιξης μήνα με το μήνα.

«Η έκρηξη της ανεργίας δε μπορεί να θεωρείται αποδεκτή παράπλευρη απώλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.«Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε επείγοντα μέτρα στήριξης της εργασίας και στροφή στην πράσινη οικονομία για εκτεταμένη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

Χανιά 14/01/11

ΧΑΝΙΑ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σειρά παρεμβάσεων για την προστατευόμενη περιοχή του Λαφονησιού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία κλιμακίου των Οικολόγων Πρασίνων στο Νομό Χανίων, στα πλαίσια των προσπαθειών της ανάδειξης και ενημέρωσης των πολιτών για τις θέσεις των Οικολόγων Πρασίνων, αλλά και για την αντιμετώπιση ώριμων προβλημάτων του νομού με αιχμή την περιοχή του Λαφονησίου, στα νοτιοδυτικά του Νομού. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου, ο οργανωτικός υπεύθυνος και αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργος Τσέκος, και τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης Χανίων, Κατερίνα Καλυβιανάκη, Ρούλα Καστρινάκη, Σεραφείμ Κανδήλας και Βαγγέλης Κατσανεβάκης.

Την Πέμπτη 13/01 η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κισσάμου», Κώστα Κουκουράκη. Συζητήθηκαν μαζί του τα σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και ασυμβατότητας με τον τοπικό οικονομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό που προκύπτουν από την περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου γύψου εντός της περιοχής του Όρμου Στομίου, που, σύμφωνα με την ολοκληρωμένη μελέτη του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του πρώην Δήμου Ινναχωρίου, χωροθετείται εντός προστατευόμενης ζώνης. Επιβεβαιώθηκε η συμπαράταξη των Οικολόγων Πράσινων με το αίτημα των φορέων του νομού, καθώς και της τοπικής κοινωνίας του Δ.Δ. Ινναχωρίου να εγκριθεί το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., καθώς και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής Νatura2000, προς την κατεύθυνση απαγόρευσης λατομικών δραστηριοτήτων και μεγάλων τουριστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Λαφονησίου. Στην συνέχεια, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δ. Κρήτης, που συμφωνεί με το αίτημα για ήπιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Λαφονήσι και έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της μελέτης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Η τελευταία δεν έχει ακόμη εγκριθεί, παρόλο που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο με ομόφωνες θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων αυτοδιοικητικών αρχών, καθώς προτιμήθηκε η ασύμβατη περιβαλλοντική αδειοδότηση του συγκεκριμένου λατομείου. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, προσπελασιμότητας, χωροθέτησης Α.Π.Ε. και κοινωνικής ανάπτυξης με έμφαση στην τοπικοποίηση της οικονομίας.

Τέλος, τα μέλη της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν στην συνέλευση της επιτροπής αγώνα LAFONISIS.O.S., που σκοπό έχει να αποτρέψει την δημιουργία λατομείων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Λαφονήσι.

Την Παρασκευή 14/01 η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της νέας δημοτικής αρχής Κισσάμου, τους αντιδημάρχους Μιχάλη Μουντάκη, και Αντώνη Σχετάκη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπο Πιτσιγαρδάκη, καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Ινναχωρίου Κώστα Κουκουράκη. Εκεί επιβεβαιώθηκε η βούληση της νέας δημοτικής αρχής να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα κατά του λατομείου γύψου στον Όρμο Στομίου, εισάγοντας το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο εντός του Ιανουαρίου με θετική εισήγηση. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικής στόχευσης στην κατεύθυνση αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, και την περιφερειακή σύμβουλο Χανίων Μαρία Τζανακάκη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν την ανάγκη αφενός της έγκρισης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, και αφετέρου της αποτροπής της παράνομης αδειοδότησης λατομείων γύψου, που είναι ασύμβατα με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Λαφονησίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά, στα τοπικά γραφεία των Οικολόγων Πρασίνων, η Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε σχετικά: «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να συμβάλλουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, στην ικανοποίηση του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για ήπιες χρήσεις γης με σεβασμό στο μοναδικό φυσικό τοπίο του Λαφονησίου. Το Λαφονήσι είναι μία περιοχή, της οποίας η ανάπτυξη κινδυνεύει να πάρει άσχημη τροπή μέσα από φαραωνικά τουριστικά και λατομικά έργα που απειλούν την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα της περιοχής. Μία περιοχή, όμως, που μπορεί να διασωθεί, με ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονηθεί, αλλά αγνοείται από τους αρμόδιους. Είναι σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη να υπάρχουν ζώνες ήπιας ανάπτυξης εναρμονισμένης με το περιβάλλον. Μόνο έτσι θα ευνοηθεί ουσιαστικά η τοπική κοινωνία και οικονομία τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα.»

 

14.1.2011

ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Υιοθέτηση σχέσεων αλληλεγγύης στη διατροφική αλυσίδα και ξεκάθαρων υψηλών στόχων για τη βιολογική γεωργία, πρότεινε σε παρέμβαση του ο Μ. Τρεμόπουλος

Την ανάγκη για υιοθέτηση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων στον τομέα της βιολογικής γεωργίας και της ποιότητας στην παραγωγή τόνισε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στη διαβούλευση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος με θέμα την "Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία για την Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".

Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Μιχάλης Αναστασιάδης από τη Θεματική Ομάδα Γεωργίας - Τροφίμων και η Όλγα Κήκου, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, που έκαναν επίσης παρεμβάσεις στη διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε να υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό ως στόχος για όλη την Ε.Ε. πχ 10% παραγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και οικονομική στήριξη του στόχου αυτού. Η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των αγροτικών προϊόντων περνάει μέσα από την άρνηση των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την υγεία της φύσης και των ανθρώπων.

Πρέπει να τονίσουμε ως Πράσινοι την ανάγκη αλλαγής του αγροτικού αλλά και του καταναλωτικού μοντέλου. Δεν πρέπει να ξεφεύγει κι ο γενικότερος στόχος για υπέρβαση του συστήματος που βασίζεται στο κέρδος, και η προσπάθεια υιοθέτησης σχέσεων αλληλεγγύης. Αλλιώς εμείς θα βάζουμε τους κανόνες και άλλοι θα πουλάνε αυγά και κοτόπουλα με διοξίνες

Ο Μ. Αναστασιάδης από τη πλευρά του μίλησε για την ανάγκη έμφασης στην Βιοποικιλότητα, η οποία στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ 2014-2020 συνιστά απλώς έναν από τους πολλούς αναφερόμενους φυσικούς πόρους. Ενώ είναι γνωστό ότι με την εντεινόμενη εντατικοποίηση της γεωργίας, αφενός στην Ε.Ε. και αφετέρου στις χώρες από τις οποίες εισάγει η Ε.Ε. αγροτικά προϊόντα, η παγκόσμια βιοποικιλότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα.

Τόνισε ακόμα πως, στην περίπτωση υιοθέτησης της 2ης εναλλακτικής επιλογής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των "ετήσιων περιβαλλοντικών μέτρων" στα πλαίσια του "πράσινου συντελεστή" των άμεσων ενισχύσεων. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στη συζητούμενη προώθηση της μη-κατεργασίας του εδάφους, για την οποία η ετήσια μορφή των μέτρων δεν εξασφαλίζει την επίτευξη του στόχου της μειωμένης απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ως μέθοδος έχει συνδεθεί με εκπομπή άλλων αερίων θερμοκηπίου και με εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων κι έχει εξάλλου συσχετιστεί με τις πιέσεις για εξάπλωση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Η Ο. Κήκου στις παρεμβάσεις της τόνισε την ανάγκη προώθησης παραδοσιακών τύπων διατροφής και δίαιτας (όπως π.χ. τη Μεσογειακή, Κρητική, κλπ) που κατατείνουν στο βιώσιμο και αειφόρο μοντέλο της μικρότερης κατανάλωσης κρέατος και μιας πιο εκτατικής γεωργίας - κτηνοτροφίας.

Εστίασε στην ανάγκη λήψης μέτρων που να υποχρεώνουν τα Κράτη Μέλη να κατευθύνουν μέρος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν στα πλαίσια της ΚΑΠ, προς την κατεύθυνση πρακτικών που να βελτιώνουν την ευζωία (συνθήκες διαβίωσης) των ζώων.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να αντιστραφεί η ενθάρρυνση της υπερεντατικοποίησης της ευρωπαϊκής γεωργίας και να υποστηριχθεί, αντίθετα, η μετάβαση σε εκτατικά συστήματα εκτροφής στα πλαίσια οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.

13.1.2011

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΙΤΗΣ: ΕΚΘΕΤΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, το θέμα της πολύχρονης αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν και να προστατέψουν αποτελεσματικά τις περιφερειακές ζώνες του Εθνικού Δρυμού Οίτης, αδιαφορίας που ανοίγει το δρόμο για μεταλλευτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του βουνού.

Ο ορεινός όγκος της Οίτης έχει χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός από το 1966. Η περιφερειακή ζώνη του Δρυμού όμως δεν έχει οριοθετηθεί με βάση οικολογικά κριτήρια, αφήνοντας εκτός των ορίων του Δρυμού περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και ενδιαιτήματα σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος, που είχε κρίνει απαραίτητη την επέκταση των ορίων της περιφερειακής ζώνης του Εθνικού Δρυμού, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα, δεν έχουν ορισθεί μέχρι σήμερα οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις δραστηριοτήτων ανά ζώνη, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η αμέλεια και η καθυστέρηση αυτή έχει επιτρέψει σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε προστατευόμενες περιοχές περιμετρικά του πυρήνα για τις οποίες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οι επιτρεπόμενες χρήσεις τους.

Με την ερώτησή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουν στην Κομισιόν το ερώτημα αν οι τακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και των μεταλλευτικών επιχειρήσεων είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές. Ρωτούν, επίσης, αν ο ελληνικός Μεταλλευτικός Κώδικας, που επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλείων οπουδήποτε για λόγους «δημοσίου συμφέροντος», μπορεί να ερμηνεύεται ως επικρατέστερος της ελληνικής δασικής νομοθεσίας ή ακόμα και των ευρωπαϊκών πολιτικών για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: "Στο πλαίσιο της κρίσης και του Μνημονίου, εντείνονται όλο και περισσότερο οι πρωτοβουλίες και οι πιέσεις για νέα μεταλλεία και ορυχεία στη χώρα μας, συχνά μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές. Όμως η κρίση δεν είναι μόνο στην οικονομία αλλά και στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια επιστροφής στην εποχή που η άνευ όρων εκμετάλλευση της "προίκας" του ορυκτού μας πλούτου αποτελούσε προτεραιότητα "δημόσιου συμφέροντος". Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει προστασία του περιβάλλοντος και συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να επιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση".

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς την Κομισιόν)

Θέμα: Περιφερειακή ζώνη Εθνικού Δρυμού Οίτης

Ο ορεινός όγκος της Οίτης (Ν. Φθιώτιδας) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Στερεάς Ελλάδας και μέρος του (7.210 Ha) έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1966 με το ΒΔ 218/66 (ΦΕΚ 56/ΤΑ/66). Με το ανωτέρω ΒΔ καθορίσθηκε η οριογραμμή του πυρήνα (3.400 Ha), καθώς και η οριογραμμή της περιφερειακής ζώνης του Δρυμού. Η Οίτη αποτελεί επίσης Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, μέρος της αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR 2440007 και Βιογενετικό Απόθεμα (3.010 Ηα στον πυρήνα του ΕΔ), ενώ διαθέτει και δύο Καταφύγια Άγριας Ζωής (Οίτης – Παύλιανης, 2.950 Ha και Φραντζή – Δυο Βουνών, 960 Ha). Η περιφερειακή ζώνη του Δρυμού είναι μόλις λίγο μεγαλύτερη από την περιμετρική ζώνη του πυρήνα και δεν οριοθετήθηκε με βάση οικολογικά κριτήρια, τέτοια που να οδηγήσουν σε οριοθέτηση επαρκούς ζώνης με ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του πυρήνα. Η υφιστάμενη ζώνη άφησε εκτός των ορίων του Δρυμού περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά (γεωμορφολογία, ενδημικά είδη) και ενδιαιτήματα σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας. Το νότιο, μάλιστα, τμήμα της οριογραμμής ταυτίζεται με το όριο του πυρήνα περιορίζοντας στο ελάχιστο την αποτελεσματική προστασία του. Μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ έκρινε απαραίτητη την επέκταση των ορίων της περιφερειακής ζώνης του ΕΔ(1) . Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ορισθεί με την προβλεπόμενη ΚΥΑ οι ζώνες και οι όροι, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ανά ζώνη, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 1650/86.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Παραβιάζει εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Προστατευόμενες Περιοχές η πολυετής αμέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν και να προστατέψουν τις περιφερειακές ζώνες του Εθνικού Δρυμού Οίτης;

2. Νομιμοποιούνται με βάση την κοινοτική νομοθεσία οι μεταλλευτικές εταιρείες που εμφανίζουν δικαιώματα στην Οίτη να δραστηριοποιούνται σε μη οριοθετημένες περιοχές περιμετρικά του πυρήνα πριν οριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι προβλεπόμενες χρήσεις τους;

3. Μπορεί ο μεταλλευτικός κώδικας που επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλείων οπουδήποτε για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» να ερμηνεύεται ως επικρατέστερος της δασικής νομοθεσίας της ελληνικής πολιτείας και επικρατέστερος της συνταγματικής επιταγής για προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμα και των ευρωπαϊκών και διεθνών επιταγών για προστασία των περιοχών που ανήκουν στο Δίκτυο Φύση 2000;

(1) ΚΑΡΕΤΣΟΣ Γ., ΛΥΡΙΝΤΖΗΣ Γ., ΑΛΜΠΑΝΗΣ Κ., 1996. Σχέδιο Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης. Αυτοτελής Μελέτη ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος LIFE. Αθήνα.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter