Οι Οικολόγοι Πράσινοι για διοξίνες, ασυλία, εκτός σχεδίου δόμηση, ευθύνες υπουργών
- ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ
Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο
Το θέμα της πρόσφατης διατροφικής κρίσης, με τις διοξίνες στη Γερμανία, φέρνουν και πάλι στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επαναφέρουν προς την Κομισιόν την πρόταση για πλήρη απαγόρευση της χρήσης ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών ως πρώτης ύλης στην παραγωγή ζωοτροφών, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική υπήρξε για μια ακόμη φορά η «πύλη» από όπου πέρασαν στην τροφή εκατομμυρίων Ευρωπαίων οι εξαιρετικά επικίνδυνες αυτές τοξικές ενώσεις.
Η ερώτηση επισημαίνει ότι από ανάλογο περιστατικό είχε ξεκινήσει και το αντίστοιχο σκάνδαλο στο Βέλγιο, το 1999. Παρόλα αυτά, ακόμη και η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση ανακυκλωμένων ελαίων για ζωοτροφές. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητάει από την Κομισιόν να εξετάσει την απαγόρευση χρήσης τους σε ζωοτροφές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι στοιχειώδες και αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα και οφείλει να αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι τραγικό να περιμένουμε κάθε φορά την επόμενη καταστροφή, για να συζητήσουμε τα απαραίτητα μέτρα που θα θωρακίσουν την αγροτική παραγωγή και την υγεία των καταναλωτών. Η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα μέσα από την πίεση για παραγωγή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ριζική λύση είναι η στροφή στην ήπια και βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Παράλληλα, όμως, χρειαζόμαστε άμεσα δραστικά μέτρα με βάση την αρχή της προφύλαξης, ώστε να εξαλειφθούν τουλάχιστον οι σημαντικότερες πηγές κινδύνων. Στο θέμα των διοξινών, η ευζωία των ζώων, η υγεία των καταναλωτών και η προστασία του αγροτικού κόσμου, συναντιούνται στην ανάγκη για αυστηρότερες και ασφαλέστερες προδιαγραφές στις ζωοτροφές. Στην ανακύκλωση ελαίων και λιπών λέμε ναι, αλλά μόνο για χρήσεις εκτός τροφικής αλυσίδας, όπως βιοκαύσιμα».
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Χρήση ανακυκλωμένων ελαίων ως ζωοτροφών
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πρόσφατο σκάνδαλο ασφάλειας τροφίμων σε φάρμες της Γερμανίας, οφείλεται στην χρήση ως ζωοτροφών, ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών με παρουσία τοξικών χημικών (διοξινών).
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο σκάνδαλο διοξινών στο Βέλγιο το 1999.
Σημειώνουμε πως η ΕΕ δεν απαγορεύει τη χρήση ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών ως ζωοτροφών (Κανονισμός 767/2009 )
Υπό το φως των παραπάνω απειλών για τη δημόσια υγεία, σκοπεύει η Επιτροπή να εξετάσει την ολική απαγόρευση χρήσης ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών ως ζωοτροφών;
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:229:0001:0028:EL:PDF
- SIEMENS: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
Το Δημόσιο να στραφεί κατά της εταιρίας για αποζημιώσεις
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος έκανε για το πόρισμα της Εξεταστικής για τη SIEMENSτην ακόλουθη δήλωση:
«Όλα δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα ρίχνει στη θάλασσα τους «συνταξιούχους» του, ελπίζοντας να σώσει τον εαυτό του.
Δε μας νοιάζει τόσο να πάνε φυλακή, όσο να τερματιστεί η ασυλία για τις γκρίζες περιουσίες και τη διαφθορά. Απαιτούμε λοιπόν τουλάχιστον τα στοιχειώδη:
Να ζητηθούν άμεσα από τη Siemens τα εκατοντάδες εκατομμύρια που τεκμηριώνεται ότι έχασε το Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς.
Να δοθούν στο διαδίκτυο τα διαχρονικά «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών και να αντιμετωπιστεί ως έσοδο από παράνομες πράξεις κάθε απόκτημα που δεν καλύπτεται από τις φορολογικές τους δηλώσεις».
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
- ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;
Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης στις περιοχές NATURA
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA.
Με αφορμή την υπαναχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τη ρύθμιση που αύξανε από 4 σε 10 στρέμματα το όριο αρτιότητας για εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν όπου επικαλείται την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων. Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές και το πανευρωπαϊκό δίκτυο NATURA.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά αν η ελληνική πρακτική της διάσπαρτης δόμησης ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, είναι συμβατή με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θέτει ακόμη το ερώτημα αν, για τις επιπτώσεις της ελληνικής αυτής «ιδιομορφίας», υπάρχει η κατάλληλη εκτίμηση που απαιτεί το άρθρο 6 της Οδηγίας.
«Αφού η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να προστατεύσει ούτε καν τις προστατευόμενες περιοχές, είμαστε αναγκασμένοι να αναδείξουμε το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αύξηση του ορίου αρτιότητας, που ανακλήθηκε με τις πρώτες αντιδράσεις, δεν ήταν παρά ένα στοιχειώδες, θετικό καταρχήν, ημίμετρο. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει δόμηση εκτός οικισμών, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη οικολογική σημασία. Το έμμεσο κόστος αυτού του παραλογισμού, για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι ήδη υψηλό και θα γίνεται ακόμη υψηλότερο στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να συζητήσουμε, όχι πώς να διατηρήσουμε τη χώρα ως απέραντο οικόπεδο, αλλά πώς να σχεδιάσουμε την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Διάσπαρτη δόμηση εκτός σχεδίου στις ελληνικές περιοχές NATURA
Με σχέδιο νόμου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (1) διατηρείται η δυνατότητα για διάσπαρτη ανοικοδόμηση εκτός οριοθετημένων οικισμών («εκτός σχεδίου») σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA, αρκεί η σχετική ιδιοκτησία να έχει έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Η αρχική πρόταση του υπουργείου να αυξηθεί τουλάχιστον στα 10 στρέμματα το ελάχιστο αυτό όριο, αποσύρθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά από πιέσεις βουλευτών και τοπικών συμφερόντων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Συμβαδίζει το καθεστώς της διάσπαρτης δόμησης σε περιοχές NATURAεκτός ορίων οικισμών, με τις υποχρεώσεις των χωρών μελών βάσει της Οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων;
Για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου καθεστώτος δόμησης στους ελληνικούς προστατευόμενους οικοτόπους, υπάρχει κατάλληλη εκτίμηση όπως απαιτεί το άρθρο 6 (παράγραφοι 3 & 4) της ανωτέρω Οδηγίας;
- Σκάνδαλα και ευθύνες υπουργών: Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Σχολιάζοντας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, το θέμα της παραγραφής ευθυνών για σοβαρά σκάνδαλα σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Η παραγραφή δεν κλείνει τα πάντα.
Όταν η κυβέρνηση επικαλείται διατάξεις του Συντάγματος ως υπεύθυνες για την ατιμωρησία της πολιτικής διαφθοράς, τότε έχει υποχρέωση να αναζητήσει ευθύνες από τους αρχιτέκτονες των επίμαχων διατάξεων, όπως το σημερινό υπουργό Άμυνας.
Το ίδιο το Σύνταγμα πάντως προβλέπει, για τις περιπτώσεις παραγραφής, δυνατότητα να ζητήσουν οι κατηγορούμενοι ειδική επιτροπή για τον έλεγχο των κατηγοριών. Τα κόμματά τους, οφείλουν λοιπόν να τους υποχρεώσουν να το κάνουν, αν δε θέλουν να είναι και αυτά συνένοχοι στη συγκάλυψη».
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων