Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το θέμα του σκανδάλου της SIEMENS, τα ευρωομόλογα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΟΦΗ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

· Κύριο θέμα ο ενεργειακός σχεδιασμός.

· Συμφωνήθηκε χωριστή συνάντηση για τα απορρίμματα

Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας, και ο Τάσος Κρομμύδας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας και υπεύθυνος του ΠΣ για θέματα ενέργειας. Συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Κατώπης, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ενέργειας, και ο Νίκος Μάντζαρης εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας περιβάλλοντος. Εκ μέρους του Υπουργείου συμμετείχαν, εκτός από την υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο ειδικός γραμματέας υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο σύμβουλος σε θέματα Α.Π.Ε., κ. Δημήτρης Χαβιαρόπουλος, και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα απορριμμάτων κ. Βαγγέλης Τερζής.

Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής, με επίκεντρο το αίτημα για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, καθώς και πολιτικής για τους υδάτινους πόρους. Χωριστή συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στο άμεσο μέλλον, για το ζήτημα των σκουπιδιών.

Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων υπογράμμισαν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν το ενεργειακό μας σύστημα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα χρειάζεται ένα έγκαιρα μελετημένο και συμφωνημένο Πρόγραμμα μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή με δεσμεύσεις και των φορέων της περιοχής στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα.

Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, με αποτελεσματικά κίνητρα εξοικονόμησης και αποφασιστική στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια, αποτελεί ένα από τα κλειδιά για διέξοδο από την κρίση. Η υπερκατανάλωση ενέργειας είναι σήμερα βαρίδι τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Τώρα που η ενέργεια να γίνεται ακριβότερη, η λύση είναι πολιτικές για να χρειαζόμαστε όλοι λιγότερη ενέργεια, κάτι που θα αντισταθμίσει και ένα μέρος από τη μείωση των εισοδημάτων μας. Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειαζόμαστε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή στροφή, και πολύ πιο σαφή σχεδιασμό για να τους φθάσουμε. Η στροφή όμως προς την ανανεώσιμη ενέργεια, δεν πρέπει να είναι προσχηματική. Δε δεχόμαστε να βαφτίζεται ανανεώσιμη ενέργεια η επικίνδυνη και πανάκριβη καύση των σκουπιδιών ούτε ή η αναχρονιστική εκτροπή του Αχελώου.»

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Στην αρχή της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν το ενεργειακό μας σύστημα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα χρειάζεται ένα έγκαιρα μελετημένο και συμφωνημένο Πρόγραμμα μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή με δεσμεύσεις και των φορέων της περιοχής στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα με το πρόγραμμα αποξήλωσης λιγνιτικών σταθμών που έχει δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, ζητήθηκε δέσμευση να μην κατασκευαστεί νέος λιγνιτικός σταθμός μετά το 2023, κάτι που όμως δεν απέκλεισε η υπουργός, αν και δήλωσε θετικά διακείμενη σ αυτόν τον στόχο. Αναφορικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνη εκφράστηκαν οι προβληματισμοί των Πράσινων για το μέγεθός του, τον τρόπο χρηματοδότησής του και το κατά πόσο θα επηρεάσει το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες, που αποτελεί για αυτούς βασική προτεραιότητα, ενώ ζητήθηκαν επιπλέον μέτρα ενθάρρυνσης κατασκευής εγχώριων βιομηχανιών ΑΠΕ. Η υπουργός δεσμεύθηκε πως τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα απορροφηθούν χωρίς καμία εξαίρεση από το δίκτυο, και πως αποτελούν ισχύ επιπρόσθετη στον ανακοινωμένο στόχο διείσδυσης φωτοβολταϊκών.

Αναφορικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, η υπουργός δήλωσε πως το ζήτημα της μη απορρόφησής τους από το δίκτυο της ΔΕΗ θα αντιμετωπιστεί με adhocλύσεις που μελετά ειδική επιτροπή του υπουργείου και πως το θέμα είναι εντοπισμένο σε συγκεκριμένες γραμμές μέσης τάσης. Δεν δεσμεύθηκε σε χρονοδιάγραμμα λύσης του προβλήματος, αναγνωρίζοντας πως πολλοί αγρότες που επένδυσαν σε μελέτες δεν θα λάβουν θετική απάντηση στις αιτήσεις τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στον εμπλουτισμό του Μητρώου Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών για την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας. Επιμείναμε να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο και οι ΟΤΑ σε πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων τους και να χαραχθεί εθνική ενεργειακή στρατηγική, στοχεύοντας άμεσα στη μείωση της υπερκατανάλωσης. Ζήτησαν να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία καταθέσεων αιτήσεων για την ενίσχυση της λίστας και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των μόνιμων επιθεωρητών για την ορθή εφαρμογή του έργου τους. Η υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει καθυστέρηση στην πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών και δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τα απαιτούμενα προσόντα των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αποτελεσματικού ενεργειακού ελέγχου των κτιρίων.

Δεν υπήρξε χρόνος να συζητηθεί το θέμα της παραγωγής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων, και η Υπουργός πρότεινε νέα συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους με αποκλειστικό θέμα την διαχείριση απορριμμάτων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση της αντιπροσωπείας των Πράσινων με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρεαδάκη, με αντικείμενο τη συμμετοχή των μικρών και μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών στην εκπλήρωση του ιδίου στόχου, με έμφαση στα ζητήματα που συνδέονται με τα Υ/Η του ποταμού Αχελώου που φαίνεται ότι συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος ως προς το ενδιαφέρον τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών επενδυτών. Επίσης συζητήθηκε η μεθοδολογία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων που αφορούν τα τρία υδατικά διαμερίσματα που διασχίζει ο Αχελώος, δεδομένης της σημασίας τους στη λήψη καίριων αποφάσεων τόσο για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, όσο και την ικανοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας ως προς την εφαρμογή της οδηγίας 2000/60, αλλά και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Στο θέμα του Αχελώου ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων επιβεβαίωσε την δέσμευση για συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων στην κατάρτιση των διαχειριστικών σεναρίων ως το Σεπτέμβριο, όπου και θα κατατεθεί προς διαβούλευση το προσχέδιο των διαχειριστικών σχεδίων, δηλώνοντας πως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Επίσης ο Ειδικός Γραμματέας παρουσίασε το βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το εξασθενές χρώμιο στις 15/1 και αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος για τη δημόσια υγεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επεσήμαναν ότι τα επιστημονικά δεδομένα και ως προς τις επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία είναι πλέον ώριμα για την άμεση θέσπιση ξεχωριστού πανελλαδικού ορίου για το πόσιμο νερό στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

SIEMENS: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ

Ευρωπαϊκή παρέμβαση ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος για να πιεστεί η εταιρία να δώσει στοιχεία

Συνέχεια στο ευρωκοινοβούλιο δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα του σκανδάλου της SIEMENS. Με σημερινή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνεται η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ως βάναυσης παραβίασης των κανόνων ισότητας στον ανταγωνισμό, και ζητείται παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου η εταιρία να πιεστεί να αποκαλύψει τα ονόματα πολιτικών προσώπων, στελεχών του δημόσιου τομέα και κομματικών σχηματισμών, που πήραν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας για υποθέσεις διαφθοράς.

Πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι, παράλληλα με την απόδοση ευθυνών, πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο και τα χρήματα μέχρι τελευταίο ευρώ, τόσο από τα πολιτικά πρόσωπα και τα στελέχη του δημόσιου τομέα, όσο και από τα κομματικά ταμεία που χρηματοδοτήθηκαν. Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να πιέσει με συγκεκριμένες ενέργειες την εταιρία να αποκαλύψει τα στοιχεία, ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο δικαιούνται να συμμετέχουν σε προγράμματα και έργα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων που έδωσαν ως δωροδοκίες.

«Φέρνουμε το θέμα της SIEMENSκαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας μας δε μπορεί ή δε θέλει να προχωρήσει πέρα από παιχνίδια εντυπώσεων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε ότι στο τέλος η εταιρία θα μείνει με τα κέρδη από τις γκρίζες συμβάσεις της, και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με τις μίζες στην τσέπη και στα κομματικά τους ταμεία. Από την πλευρά μας αναδεικνύουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση του σκανδάλου, ζητώντας από την Κομισιόν να πιέσει η ίδια την εταιρία για την αποκάλυψη στοιχείων και ονομάτων.

Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα, να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως και να επιστραφούν έντοκα μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματα του σκανδάλου, που σήμερα πληρώνονται από τους πολίτες μέσω των περικοπών. Το κοινό αίσθημα δεν αποδέχεται ούτε την υποκρισία ούτε τις «αμφιβολίες» των κομματικών ηγεσιών για το μαύρο χρήμα που μπήκε στα ταμεία τους. Καλά θα κάνουν λοιπόν να μειώσουν αντίστοιχα τη φετινή τους επιχορήγηση, ως συμβολική κίνηση ότι σέβονται στοιχειωδώς τα συναισθήματα της κοινωνίας, και δεν αξιώνουν η αμφιβολία να είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Διαλεύκανση του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα

Η Siemens, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, έχει παραδεχτεί πως από το 1999 μέχρι το 2006 πραγματοποίησε ύποπτες πληρωμές που φτάνουν τα 1,3 δις ευρώ.

Στην Ελλάδα, η Siemens παραδέχεται ότι ανώτατα στελέχη της εμπλέκονταν σε δωροδοκίες μη κατονομαζόμενων πολιτικών και στελεχών δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να κερδίσει κρατικά συμβόλαια από τη δεκαετία του 90 τόσο για ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και επενδύσεις στο σιδηρόδρομο, όσο και για έργα σχετιζόμενα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέχρι σήμερα αρνείται να κατονομάσει τα πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν. Τέτοια φαινόμενα διαφθοράς έχουν εξοργίσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, και θεωρείται ότι είχαν σημαντική συμβολή στη σημερινή δημοσιονομική κρίση.

Ο Τάσος Μαντέλης, Υπουργός Τηλεπικοινωνιών το 1998, παραδέχτηκε το Μάιο του 2010 πως κατά τη διάρκεια της θητείας του έλαβε από τη Siemens 200 χιλιάδες μάρκα για την εκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Siekaczek, διαχειριστής των ύποπτων ταμείων της Siemens που καταδικάστηκε από τα Γερμανικά δικαστήρια το 2008, κατέθεσε πως πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δωροδοκήθηκαν από τη Siemens αρνούμενος να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Μέχρι σήμερα, κανείς στην Ελλάδα δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αποτελεί και σοβαρότατη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πιέσει την εταιρία να αποκαλύψει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη δικαιοσύνη;

2. Δέχεται να συμμετέχουν, σε προγράμματα και έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ενεπλάκησαν σε διαφθορά μεγάλης κλίμακας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων που έδωσαν ως δωροδοκίες;

 

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ

Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων με άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου

Παρέμβαση για το θέμα των ευρωομολόγων πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Με άρθρο του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τονίζεται η μετάλλαξη μιας πρότασης που αρχικά είχε κατατεθεί για να στηρίξει χώρες με πρόβλημα δανεισμού όπως η Ελλάδα, υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο και αποσιωπήθηκε από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μαζί με τις σχετικές παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σε μια προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι όσα ακολούθησαν ήταν μονόδρομος.

Η πρόταση για ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, που είχε κατατεθεί πέρυσι από τους Πράσινους και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντασσόταν σε μια πολιτική για πράσινη στροφή της οικονομίας και συνδυαζόταν με την πρόταση οι δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη οικονομία να εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα και τα χρέη. Η πρόταση αυτή «πνίχτηκε» από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τώρα επανέρχεται για να συμπληρώσει το Μηχανισμό Στήριξης και όχι πια για να τον αντικαταστήσει. Παράλληλα, παραμένουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για υψηλότατα επιτόκια, θεωρείται δεδομένη η θεραπεία-σοκ που έχει οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά και πολυετή ύφεση ενώ ετοιμάζονται όροι που θα είναι ακόμη πιο αυστηροί από αυτούς του Μηχανισμού Στήριξης.

Ολόκληρο το άρθρο του Μιχ. Τρεμόπουλου έχει αναρτηθεί στο https://ecogreensalonika.wordpress.com/2011/01/23/eurobonds-a-last-year-proposal-by-the-greens-and-its-current-abuse/

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter