Συνάντηση Μ. Τρεμόπουλου με την Ινδή ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

«ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΝΤΙ»

Συνάντηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου με την Ινδή ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα

Συνάντηση με τη διεθνούς ακτινοβολίας Ινδή ακτιβίστρια και συγγραφέα Βαντάνα Σίβα και συζήτηση για τα αγροτικά θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο είχε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η Βαντάνα Σίβα είναι γνωστή από τη συμμετοχή της σε Παγκόσμια Κοινωνικά Φόρουμ και από τις απόψεις της ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και υπέρ της παγκοσμιοποίησης της ελευθερίας των επιλογών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, όπου η Βαντάνα Σίβα βρέθηκε για να συμμετάσχει σε διεθνές πάνελ και δημόσια συζήτηση των Πράσινων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είχε την ευκαιρία να γευματίσει με την Ινδή ακτιβίστρια, την οποία ενημέρωσε και για την κατάσταση στην Ελλάδα, τις πρόσφατες θέσεις των Πράσινων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειές τους ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Η Βαντάνα Σίβα έκανε συνολική ενημέρωση στον Μιχάλη Τρεμόπουλο για τα κινήματα των αγροτών στην Ινδία και την Αφρική, που πλήττονται από τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και φτάνουν μέχρι την αυτοκτονία. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας, όπως ισχυρίζονταν οι εταιρίες, αλλά δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη φύση και την υγεία, οδηγώντας στο ξερίζωμα αγροτικών κοινοτήτων.

Ένα μεγάλο μέτωπο θα πρέπει να αναπτυχθεί και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και τη διαχείριση του νερού από λίγες πολυεθνικές εταιρείες, που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του νερού και σε υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η βιομηχανία του νερού είναι πια ο πέμπτος βιομηχανικός κλάδος στις πλούσιες χώρες και οι πολυεθνικές επηρεάζουν τις κυβερνήσεις ώστε να μετατρέπουν το νερό σε εμπορευματικό προϊόν ενώ είναι ένα κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Η Σίβα μας προτρέπει να κάνουμε αυτό που πρότεινε και ο Μαχάτμα Γκάντι. Να αντισταθούμε με μη βίαιο τρόπο στους κερδοσκόπους, να υπερασπίσουμε τα συλλογικά αγαθά, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, να υπερασπίσουμε την αυτονομία της διατροφής και τις τοπικές διατροφικές κουλτούρες. Πρέπει να παγκοσμιοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας. Η δική μας παγκοσμιοποίηση, των κινημάτων των πολιτών, της ποικιλίας, της φυσικής και αειφόρας αγροτικής καλλιέργειας, της υγιεινής διατροφής, είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας.

Τέλος, ευχήθηκε καλή δύναμη στους Έλληνες που πλήττονται από την κρίση.

Φωτογραφίεςστο http://goo.gl/yCtNg και το http://goo.gl/3tmBi

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter