Νίκος Μυλωνάς: Κρατικισμός ή αυτοδιοικητισμός στην υπηρεσία του αποπροσανατολισμού

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Για άλλη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο παίχτηκε το παιγνίδι των εντυπώσεων. Αυτή την φορά με την υποτιθέμενη και πάλιν ''επαναστατική μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα αλλάξει την ζωή μας''!

Αφορμή η υποβολής αιτήματος σύναψης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου της Κω, για την μεταφορά στο δήμο κάποιων αρμοδιοτήτων.

-Από την μελέτη του N. 3852/2010 άρθρων 99 και 105 (σύνδεσμοι διαβαθμιδωτής συνεργασίας) και 206 (νησιωτική διαδημοτική ή διαβαθμιδική συνεργασία) δεν προβλέπεται η μοναχική συνεργασία του δήμου μας με την περιφέρεια για την μεταφορά αρμοδιοτήτων. Προβλέπεται η συνεργασία όμορων δήμων με την περιφέρεια για την άσκηση ή υποστήριξη άσκησης νέων αρμοδιοτήτων. Επιβάλλεται στην σύμβαση να αναφέρεται ο σκοπός, η διάρκεια, το προσωπικό, τα μέσα παραγωγής που διατίθενται το χρονοδιάγραμμα και το όργανο παρακολούθησης της σύμβασης. Στην πρόταση της δημοτικής Αρχής δεν υπάρχουν αυτά τα προαπαιτούμενα στοιχεία. Πολιτικοί λόγοι επέβαλαν την ανάδειξη του θέματος κι όχι η ψύχραιμη λογική.

1. Η πρόταση του δημάρχου είναι υπερβολικά γενική και αόριστη! Λέει περίπου: δώστε μας τα όλα! Εμείς Μπορούμε! Είναι έτσι όμως;

2. Αναφέρουμε πρώτα αρμοδιότητες που ήδη έχουμε αλλά δεν ασκούνται. Πολλές αρμοδιότητες και ρόλους του N. 3852/2010 που περιμένουν την άμεση εφαρμογή από τον δήμο μας: πχ Η διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης (Χ.Α.Δ.Α.). Η μελέτη των έργων συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας δήμου. Η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών. Η μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών σήμανσης, σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου του δήμου κλπ

3. Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος. Τότε γιατί θέλει να μας παρασύρει σε μια μη λογική πρακτική; Μήπως φοβάται πως αν δεν διεκδικήσουμε τις αρμοδιότητες θα τις χάσουμε; Μήπως θέλει να δώσει εντυπώσεις μιας πρωτοπορίας στην διεκδίκηση και την εφαρμογή τους; Η μήπως εκτιμά ότι πράγματι αυτές οι νέες αρμοδιότητες θα λύσουν παθογένειες κρατικού χαρακτήρα;

4. Τίποτα από όλα αυτά! Φόβος δεν υπάρχει. Θέλουμε δεν θέλουμε οι αρμοδιότητες αυτές από το 2013 θα ασκούνται από τον δήμο. Αυτό λέει η λογική του Υπουργείου, δηλ. του Κράτους λόγω και του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Πρωτοπορία; Δεν το νομίζουμε! Γιατί πίσω από κάθε αρμοδιότητα υπάρχει κόστος και υποδομή που στον δήμο μας δεν υπάρχει. Άρα ας μην χάνουμε δυνάμεις σε δύσκολους στόχους. Να λύσουμε κρατικά ζητήματα; Αδύνατο! Το συνολικό ποσοστό του ΑΕΠ που διαχειρίζονταν οι παλιοί δήμοι ήταν της τάξης του 3%. Οι σημερινή μορφή δήμων και αποκέντρωσης σύμφωνα με το ΙΤΑ θα διαχειρίζεται το 10-15%. Άρα ας μην υπερβάλλουμε κι ας μην περιμένουμε καλυτέρευση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών μέσω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων του άρθρου 94 και 204.

5. Στις Σκανδιναβικές χώρες με έλεγχο του 30% του ΑΕΠ από τον Δήμο και στις χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ έχουμε πράγματι τέτοιες δυνατότητες. Με τις μισές δουλειές περί αποκέντρωσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την έλλειψη ανάλογης πολιτικής αντίληψης από την Ν. Δ. μια τέτοια φιλοδοξία απαιτεί άλλου είδους κυβερνητική πολιτική διαχείριση που είναι ζητούμενη.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Παρά τις ενστάσεις μας, θα συμφωνήσουμε με την πρόταση της δημοτικής αρχής, ΑΝ η πρόταση συνοδευτεί με μια στοιχειώδη κοστολόγηση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Δώστε μας μια υλική κοστολόγηση για να καταλάβει και ο κόσμος, ο δημότης, την οικονομική του επιβάρυνση, σε σχέση μια πολλά υποσχόμενη ανάληψη αρμοδιοτήτων στο δήμο μας. Είναι υποχρέωση της πλειοψηφίας που θα το ψηφίσει να το κάνει. Χωρίς κοστολόγηση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς προδιαγραφές υποκατάστασης των αντίστοιχων σημερινών υπηρεσιών της κρατικής διοίκησης είναι ΑΤΥΧΗΜΑ! Με την κρατική διαχείριση υπό τον έλεγχο των δανειστών μας, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της τρόικα και χωρίς την αναφορά στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ να μιλάμε για εκσυγχρονισμό, πρόοδο και καλυτέρευση της κατάστασης με το να τα φορτωθεί όλα ο Δήμος μας. Ζητήσαμε να ξαναφέρουν την πρόταση σας δουλεμένη για να την ψηφίσουμε και εμείς. Δεν εγινε. Δεν εγινε γιατι δεν εκτιμά η πλειοψηφία την αξία του διαλόγου, των συγκλίσεων, του κοινωνικού μετώπου για αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη το νησί μας και η κοινωνία μας.

Για την Σ.Ε. Ν Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter