Συμπαράταξη Ελπίδας: Πολύς λόγος και λίγα τα έργα για το αιολικό πάρκο
Συζητήθηκε ακόμη μια φορά το θέμα της πορείας της κατασκευής του αιολικού πάρκου της ΔΕΥΑΚ.
Κάθε νέα δημοτική αρχή φέρνει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εγκαλεί την απελθούσα για την ολιγωρία της και υπόσχεται να εκτελέσει το έργο! Αυτά ξεκίνησαν το 1995 και η ιστορία για 15 συνεχίζεται παίζοντας τον πολιτικάντικο της ρόλο παρά τον ουσιαστικό αναπτυξιακό της χαρακτήρα.
1. Πολλά λάθη και πολλές παραλήψεις από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Το βασικό ζήτημα του θέματος δεν είναι να ρίχνουμε ευθύνες αλλά το: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 1-7-2011 λήγει η άδεια της κατασκευής, η οποία μαζί με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την άδεια εγκατάστασης και την σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ αποτελούν ένα περιουσιακό στοιχείο προς άμεση αξιοποίηση.
2. Η δημοτική αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσει τον στόχο της, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά κυρίως σε τεχνοκρατικό, οικονομικό και διαδικαστικό. Από τις συζητήσεις μας με την νέα πολιτική αρχή το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Περά από την αυτονόητη επιθυμία να γίνει το έργο, υπάρχει πλήρης σύγχυση για τον χαρακτήρα και την διαδικασία της επένδυσης,
3. Πρέπει η νέα δημοτική αρχή να ολοκληρώσει τις επαφές με την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και να έχει στα χεριά της μια συγκεκριμένη πρόταση υλοποίησης του έργου, με στόχο να υποβάλει αιτιολογημένη έκθεση παράτασης μέχρι 1-7-2011 στην δημόσια αρχή που έδωσε την άδεια εγκατάστασης.
4. Πρέπει ΑΜΕΣΑ να επικαιροποιησει την τεχνικοοικονομική μελέτη του 2004. Πρέπει να αναθέσει την σύνταξη μελέτης κόστους-οφέλους σε ειδικούς επιστήμονες, στην οποία θα περιγράφονται διαφορετικά σενάρια υλοποίησης της επένδυσης,
5. Αν η πολιτική απόφαση είναι να κάνει την επένδυση μόνη της η ΔΕΥΑΚ τότε το προσφορότερο σύστημα είναι η μελέτη-κατασκευή με 3-μηνη δοκιμαστική λειτουργία για να μεταφερθεί η απαιτούμενη τεχνολογία λειτουργίας σε στελέχη της ΔΕΥΑΚ. Πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα δανειοδότησης και γενικά χρηματοδότησης του έργου, στοιχεία για τα οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία.
6. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι υλοποίησης της επένδυσης. Στο τραπέζι υπάρχουν οι μορφές: της αποκλειστικής ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΚ (που λογω της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΥΑΚ εκτιμούμε ότι είναι αδύνατη περίπτωση, εκτός και βάλει το χέρι του δανεισμός του Δήμου), της παραχώρησης μέρους και συνδιαχειρησης του έργου με ποσοστά συνιδιοκτησίας, ή συνολική παραχώρηση με χρόνο αποπληρωμής. Είναι ακριβώς αυτές οι προτάσεις που πρέπει να διερευνηθούν στα πλαίσια μιας μελέτης κόστους οφέλους που δεν έχει γίνει.
Γιατί τώρα αυτή η επένδυση; γιατί την προσεχή 3-ετία θα επενδυθούν 15 δις ευρώ στις ήπιες μορφές ενέργειας. Από καιρό όλοι στον λογαριασμό του ρεύματος μας πληρώνουμε ειδικό τέλος για τέτοιες επενδύσεις. Είναι κοινωνικά άδικο να τις εκμεταλλεύονται μόνο οι μεγάλο-επιχειρηματίες. Είναι πολιτικό ολίσθημα που οι δήμοι μας αδιαφόρησαν γι αυτά τα ζητήματα τόσα χρόνια.
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ