Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τη λειτουργία και την προοπτική του ΧΥΤΑ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΘΕΜΑ: για τη λειτουργία και την προοπτική του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ΧΥΤΑ

Το βασικό ζήτημα πλέον του θέματος ΧΥΤΑ δεν είναι η σύμβαση με την εταιρεία ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ, οι ευθύνες της απελθούσας δημοτικής αρχής, οι σκοπιμότητες και τα λάθη, αλλά το: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ MΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑ από δω και περα;

Πιστεύουμε ότι ο ΧΥΤΑ είναι αναπτυξιακό όργανο. Μας εισάγει στην περιβαλλοντική τεχνολογία διαχείρισης των απορριμμάτων. Μπορεί να γίνει μοχλός δημιουργίας οικονομικού πλεονάσματος, θέσεων εργασίας και δημιουργίας ενός νέου φίλο-περιβαλλοντικού προφίλ του νησιού μας.

Στα πλαίσια του Δ! ΕΣΠΑ προβλέπονται επενδύσεις 8 δις ευρώ στην διαχείριση απορριμμάτων για την ανακύκλωση, την κομποστοποιηση και την ενεργειακή εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Δεν πρέπει να κάνουμε άσκοπες κινήσεις, να μην χάνουμε χρόνο και να εκμεταλλευτούμε τις επενδυτικές δυνατότητες της εποχής μας.

Η νέα δημοτική αρχή όμως ξεκίνησε λάθος την προσέγγιση του θέματος. Ενέταξε την διαχείριση του ΧΥΤΑ στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΚ με ένα τρόπο που δείχνει σύγχυση επί των διαδικασιών και απουσία στόχου για την προοπτική του.

---Ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από στόματος Δημάρχου ότι ο ΧΥΤΑ ως σύνδεσμος καταργείται αυτόματα από 1-1-2011 βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 1 του N. 3852/2010 (Καλλικράτης). Όμως μελέτη του άρθρου 104, πιστοποιεί ότι ο σύνδεσμος δεν καταργείται. Γιατί ειδικά για τον σύνδεσμο του ΧΥΤΑ ισχύει το άρθρο 104 παράγραφος 4 και όχι η παράγραφος 1. Εκεί λέει πως ο ΧΥΤΑ είναι από τον χαρακτήρα του ΦΟΣΔΑ (φορέας διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, κι όχι ένας κοινός σύνδεσμος) και συνεχίζει να λειτουργεί ως τέτοιος φορέας. Μάλιστα επειδή ο ΦΟΣΔΑ Κω εμπεριέχει και την Νίσυρο με βάσει τον κρατικό σχεδιασμό και σε σχέση με το άρθρο 206 παρ. 5 για τους νησιωτικούς δήμους έπρεπε να κληθεί και ο Δήμος Νισύρου να συμμετάσχει στο νέο διοικητικό Συμβούλιο του ΧΥΤΑ-ΦΟΣΔΑ! Το ΔΣ έπρεπε να ανασυνταχτεί κι όχι να καταργηθεί. Ο ίδιος νόμος προβλέπει την άμεση και αυτόματη μετεξέλιξη του σε ΦΟΣΔΑ.

--- Θα υπάρξει εμπλοκή παρά τις διαβεβαιώσεις του φίλου του κ. Δημάρχου, κ. Υφυπουργού Εσωτερικών που έδωσε την προφορική σύμφωνη γνώμη του σε χειρισμούς, οι όποιοι δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Επί πλέον εκτιμούμε ότι με την πρόταση της δημοτικής αρχής χάνουμε χρόνο ενεργής πολίτικης για τον ΧΥΤΑ. Χάνουμε ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων για επέκταση και εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Στο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσουμε την προγραμματική συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ γιατί προσωρινά η συνεργασία αυτή μπορεί να αποδεδειχθεί χρήσιμη σε επίπεδο λειτουργίας του σταθμού επεξεργασίας των υγρών απόβλητων του ΧΥΤΑ. Πρέπει όμως να είναι προσωρινή. Ο ΧΥΤΑ πρέπει να αποκτήσει αυτόνομη επιχειρηματική οντότητα δημοτικού χαρακτήρα.

Προτείνουμε την επιλογή νέου ΔΣ του Συνδέσμου με νέα πρόσωπα για το επόμενο 6-μηνο (όπως ο νόμος προβλέπει) που θα γίνει και η τυπική μετεξέλιξη του. Αυτό το ΔΣ θα ασχοληθεί με τα ζητήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού με βάση την μελέτη Μπούρκα και συνεργάτες.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter