Οι Οικολόγοι Πράσινοι για αειφόρο γεωργία, απορρίμματα, πολυνομοσχέδιο για την υγεία, διάσπαρτη δόμηση, καταστολή διαδηλώσεων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Δελτία τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

Εξηγήσεις ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με σημερινή τους επιστολή, σχετικά με προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη Κιλκίς στο πλαίσιο της άσκησης «Καλλίμαχος» υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Στην άσκηση αυτή εμφανίζονται δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού να επιτίθενται από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας-οδηγούς ειδικά εκπαιδευμένων για καταστολή σκύλων- σε άοπλους πολίτες που διαδηλώνουν.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα στο γενικότερο κλίμα περικοπών στον δημόσιο τομέα, ένα πεδίο εξακολουθεί να εξαιρείται, προσελκύοντας την ιδιαίτερη φροντίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης: αυτό της καταστολής των αντιδράσεων από τους πολίτες. Η συμμετοχή και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, που δε δρά εκτός συνόρων, καθιστά ανεπαρκείς τις προφάσεις ότι η άσκηση προορίζεται μόνο για δράση στο εσωτερικό τρίτων χωρών. Ακόμα κι έτσι, όμως, αναρωτιόμαστε εάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα κατακτήσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και περισσότερη δημοκρατία με την καταστολή ή έτσι διαιωνίζουμε την διαφθορά, την καταπίεση και τις τάσεις μετανάστευσης των πολιτών τους».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσιν

 

ΔΙΑΣΠΑΡΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Η ΜΟΝΗ «ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τις εξελίξεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Είναι παράλογο, αλλά αληθινό: η πληγή της διάσπαρτης δόμησης στις προστατευόμενες περιοχές, αποτελεί τελικά τη μόνη «ιερή αγελάδα» που δε δέχονται να θίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο ότι η προστασία του περιβάλλοντος δε διασφαλίζεται με διακηρύξεις καλών προθέσεων, αλλά με πολιτική βούληση, που η κυβέρνηση διαθέτει σε αφθονία αποκλειστικά για άλλα θέματα. Όσο πεισματικά όμως και να κλείνουν τα μάτια, χωρίς βιώσιμες απαντήσεις για την κρίση στο περιβάλλον, δε υπάρχουν διέξοδοι ούτε για την οικονομία.

Είναι ώρα λοιπόν να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με όρους βιωσιμότητας και με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

 

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Διαφωνία για τις βασικές κατευθύνσεις, αλλά και θετικά υπό όρους σημεία

Ζωτικότερη παρά ποτέ η ανάγκη για αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας

Αναγνώριση ορισμένων θετικών υπό όρους σημείων, αλλά και διαφωνία για τις βασικές κατευθύνσεις του πολυνομοσχεδίου για την υγεία, εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ιδιαίτερα ανησυχούν για τις ρυθμίσεις που δημιουργούν συνθήκες υποχρηματοδότησης και εκχώρησης ευθυνών για τη δημόσια περίθαλψη, ιδιαίτερα για θέματα προμηθειών, στον ιδιωτικό τομέα.

Στις σημερινές συνθήκες, ποιοτικές και αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους αποτελούν απαραίτητο κοινωνικό μισθό, καθώς τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας έχουν συμπιεστεί και η προσφυγή σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας δεν αποτελεί πια εύκολη λύση.

Βασικό στοίχημα, λοιπόν, που το νομοσχέδιο αφήνει δυστυχώς να χαθεί, είναι η επανεπένδυση των πόρων που θα εξοικονομηθούν από την ορθολογικότερη λειτουργία και τον περιορισμό της διαφθοράς, με στόχο καλύτερες και πληρέστερες υπηρεσίες υγείας.

Ακάλυπτη αφήνει, τέλος, το νομοσχέδιο την ανάγκη για έμφαση στην πρόληψη με συνολικές αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και για δημιουργία υγιεινού περιβάλλοντος και συνθηκών ζωής για όλους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Νέες επαφές των Οικολόγων Πράσινων για τα απορρίμματα Συναντήσεις με την ΠΟΕ ΟΤΑ και την ΕΕΑΑ

Συνέχεια της εκστρατείας τους για βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών, έδωσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι προτάσεις τους για βιώσιμη διαχείριση στην Αττική βασισμένη στο διαχωρισμό στην πηγή και στην ανακύκλωση-κομποστοποίηση χωρίς νέους χώρους ταφής και χωρίς άμεση ή έμμεση προσφυγή σε καύση, κερδίζουν διαρκώς σε επικαιρότητα ενόψει και της κοινωνικής έντασης και της αστυνομικής βίας σε περιοχές όπως η Κερατέα.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν σήμερασυναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία των Οικολόγων Πράσινων, από πλευράς ΠΟΕ ΟΤΑ συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Θ. Μπαλασόπουλος και τα μέλη της Εκτ. Επιτροπής Θ. Καραγιαννάκης και Σ. Πολυζώης. Τους Οικολόγους Πράσινους εκπροσώπησαν οι Νίκος Χρυσόγελος και Τάσος Κρομμύδας. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ χαρακτήρισαν πολύ θετικές τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για τα απορρίμματα και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους προκειμένου να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης με κοινή δράση όλων των φορέων πέρα από το συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το μεσημέρι έγινε συνάντηση με τον κ. Ραζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στα γραφεία της εταιρίας στο Μαρούσι. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, όπου συμμετείχαν οι Ν. Χρυσόγελος, Ν. Μάντζαρης, Μ. Βιτωράκη, Αλ. Αργυρόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Διάκος, έθεσε το θέμα καθιέρωσης χωριστού κάδου για τη συλλογή και ανακύκλωση του χαρτιού, καθώς και της επέκτασης των προγραμμάτων ανακύκλωσης με ιδιαίτερη έμφαση τους 3 μεγάλους δήμους. Το 2010 ξοδεύτηκαν για τα προγράμματα ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα μόλις 28 εκ. ευρώ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τις πρωτοβουλίες τους για ένα διαφορετικό και βιώσιμο μέλλον για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο της αναλυτικής πρότασης που έχουν καταθέσει από τις 12 Ιανουαρίου. Ήδη έχει συμφωνηθεί ειδική συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ενώ θα επιδιωχθεί και κοινή συνάντηση με την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση, την αιρετή Περιφέρεια Αττικής και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

 

"Μια αειφόρος προοπτική για τη γεωργία στην Α. Μεσόγειο"

Συμμετοχή του Μ. Τρεμόπουλου σε πάνελ στο Ισραήλ

Η ανάγκη για προστασία της γεωργίας και των βασικών φυσικών της πόρων όπως το νερό και το έδαφος, είναι μια σημαντική προτεραιότητα και επιβάλλει την κοινή αντιμετώπιση, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος σε ημερίδα για την αγροτική συνεργασία, στην Ιερουσαλήμ.

Στόχος μας πρέπει να είναι η βιωσιμότητα της γεωργίας στις ξηρές περιοχές καθώς και μια ποιοτική γεωργία που θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα και την αειφόρο προοπτική για τους λαούς μας, τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αναπτύσσοντας την εισήγησή του "Μια αειφόρος προοπτική για τη γεωργία στην Α. Μεσόγειο" στο πάνελ με θέμα "Αγροτικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις", στις 6 Φεβρουαρίου 2011.

Η διαχείριση του νερού με ενιαίο τρόπο και μάλιστα με τρόπο που ικανοποιεί κατ' αρχάς τις ανάγκες των μεσογειακών χωρών, έχει ενταχθεί επαρκώς μόλις τα τελευταία χρόνια στις κοινές πολιτικές της ΕΕ. Οι σημαντικότερες σχετικές εξελίξεις έγιναν μέσα στη δεκαετία που πέρασε, όμως είναι ανάγκη να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια στα επόμενα βήματα, της στενότερης και αμεσότερης συνεργασίας των λαών των μεσογειακών χωρών.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ως προεδρεύων του πάνελ με θέμα τις "Αγροτικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις" είχε τη ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες για τα αγροτικά προβλήματα και τις εναλλακτικές λύσεις στις χώρες της Μεσογείου και της Ν.Α. Ευρώπης, για τις εξελίξεις στις νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εμπειρία των κιμπούτζ, που αντιμετωπίζουν με συλλογικό τρόπο τις προκλήσεις της γεωργίας.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε μεταξύ άλλων: "Οι προκλήσεις για τις μεσογειακές χώρες πάντα ήταν οι ίδιες. Οι λύσεις που επινοούσε ο ένας πάντα βοηθούσαν τον άλλον. Και έτσι είναι ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Που μας καλεί όλους να επινοήσουμε τρόπους από τη μία να προσαρμοστούμε και από την άλλη να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της.

Κοινή πρόκληση η αντιμετώπιση της ξηρασίας, η εξάρτηση από εισαγωγές για πολλά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και η ενεργειακή εξάρτηση από μη ανανεώσιμους ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα το πετρέλαιο.

Εμείς οι Πράσινοι έχουμε την πεποίθηση ότι οι επιλογές που κάνουμε στη γεωργία και τη διατροφή, οι πολιτικές που ακολουθούμε, οι λύσεις που δίνουμε, πρέπει να έχουν ως στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης πόρων (ενέργειας, νερού, κλπ), τη μείωση των συνολικών εκπομπών, πρέπει να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Δεν υποστηρίζουμε την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Υποστηρίζουμε την ποιότητα, τα τοπικά προϊόντα, τη βιολογική γεωργία. Ενδιαφερόμαστε πολύ για την τοπικότητα, για την αύξηση της σύνδεσης παραγωγής-κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο".

Ολόκληρη η εισήγηση στο www.tremopoulos.eu/files/Trem-Georgia-Israil-el-6_2_2011.doc


Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter